Oι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα, με σύσσωμη την... αντιπολίτευση να καταγγέλλει fast track διαδικασία αλλά και μια συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης. Αγνωστο είναι πόσο θα γίνουν σοφότερα τα μέλη της επιτροπής από την κατάθεση -μέσω email- της εκπροσώπου της εταιρείας Intellexa, ενώ περισσότερο συμβολική σημασία θα έχει η παρουσία του παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη συνεχίζει την έρευνά της για τις υποκλοπές. Ηδη έγινε γνωστό -η είδηση δημοσιεύτηκε πρώτα στο DOCUMENTO- πως η εισαγγελέας που είναι υπεύθυνη για την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, καλείται σε πειθαρχικό έλεγχο αναφορικά με τους χειρισμούς της στις υποθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Την εντολή έδωσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης Χρήστος Τζανερρίκος, για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν ακουστεί για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά τελικά επιλέχθηκε ο Ισίδωρος Ντογιάκος. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πειθαρχική έρευνα που διερευνά το αδίκημα της προσβολής του κύρους της Δικαιοσύνης θα διενεργήσει προσωπικά ο κ. Τζανερρίκος. Aπό τον έλεγχο δύνανται να προκύψουν τρία σενάρια: να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος της κ. Βλάχου, να κληθεί για εξηγήσεις και σε ποινικό επίπεδο ή να οδηγηθεί η υπόθεση στο αρχείο.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εξεταστική, φέρεται να επέρριψε ευθύνες μη συνεργασίας της κ. Βλάχου με την Αρχή στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί η τελευταία στο θέμα των υποκλοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε αντιδράσει μετά την κατάθεση και είχε ζητήσει την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον ρόλο της κ. Βλάχου. Η ίδια εισαγγελέας φέρεται να έκανε τον έλεγχο -για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας- όταν η τελευταία αναζητούσε συμβάσεις του Δημοσίου με την εταιρεία εμπορίας του Predator, την Intellexa - έλεγχος που ολοκληρώθηκε χωρίς να διαπιστωθεί ότι υπάρχει τέτοιου είδους σύμβαση. Η μεθοδολογία του ελέγχου και το γεγονός ότι ο εν δυνάμει ελεγχόμενος έκανε τον ελεγκτή αντιμετωπίστηκαν με ειρωνικά χαμόγελα από τα μέλη της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην εξεταστική.
Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θεσπίσει περισσότερα μέτρα θωράκισης της λειτουργίας της ΕΥΠ. Για πρώτη φορά ακούγεται ότι θα αρθεί η επαίσχυντη τροπολογία Πικραμμένου, σύμφωνα με την οποία ουδείς παρακολουθούμενος είχε το δικαίωμα να λάβει γνώση της παρακολούθησής του, ακόμα και μετά το πέρας αυτής και σε περίπτωση που δεν είχε βρεθεί τίποτε μεμπτό εις βάρος του. Εως τώρα η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να άρει την τροπολογία, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις της αντιπολίτευσης. Αγνωστο παραμένει αν -εφόσον παρθεί αυτό το μέτρο- θα έχει αναδρομική ισχύ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιστρέψει την ευθύνη της ΕΥΠ σε κάποιο υπουργείο και να μη βρίσκεται υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού. Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ανάμεσα στα εξεταζόμενα μέτρα και σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση πολιτικού προσώπου, πλην των δύο εισαγγελέων, αναμένεται να υπογράφει τη σχετική εντολή και υπουργός της κυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τη χρήση κακόβουλων λογισμικών σαν το Predator από ιδιώτες, ενώ φαίνεται πως επιτρέπει τη χρήση του από το κράτος, με τη θέσπιση ισχυρών κανόνων ασφαλείας. Τέλος, για να γίνει μια παρακολούθηση, δεν θα είναι αρκετός ο όρος «εθνική ασφάλεια», αλλά θα πρέπει να εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος θα βρεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης.
Το αφήγημα
Eίναι προφανές ότι η κυβέρνηση με τέτοιες «διαρροές» έχει στόχο να αλλάξει το περιεχόμενο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις τοποθετώντας το σε ένα κάδρο εξωθεσμικών παραγόντων που οδήγησαν στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη και να επιχειρήσει να πείσει πως το σημαντικό είναι η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Η συνολική της στάση ωστόσο στο θέμα της εξεταστικής αλλά και της πολιτικής διάστασης του θέματος είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτό το αφήγημα. Σε τελική ανάλυση, η συγκεκριμένη ΕΥΠ αποτελεί ξεκάθαρα δημιούργημα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το να πέφτουν πλέον όλοι από τα σύννεφα, όταν επί κυβέρνησης Ν.Δ. δημιουργήθηκε κι εδραιώθηκε αυτό το πέπλο αδιαφάνειας γύρω από την Υπηρεσία, είναι τουλάχιστον υποκριτικό.
Για να επανέλθουμε στο θέμα της διερεύνησης της υπόθεσης από πλευράς Δικαιοσύνης, την προηγούμενη Παρασκευή κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστος Σπίρτζης. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν και άλλοι μάρτυρες σχετικά με την υπόθεση...
Δημήτρης Τερζής
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου