Την αντίθεσή της στον διορισμό της Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, εξέφρασε η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Σε... ανάρτησή της, η βουλεύτρια της ΝΔ, επισημαίνει ότι "Η ελληνική πολιτεία πρέπει να θωρακίζεται και να προστατεύεται απέναντι σε κάθε είδους μισαλλοδοξία και διακρίσεις. Είναι βασική προϋπόθεση προάσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών".
Μαρία Παγουτέλη: Από την "παρεξήγηση" με τις αντισημιτικές αναρτήσεις, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου
Ένα πρόσωπο που έχει απασχολήσει την τελευταία δεκαετία, θα συμμετέχει στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου, στο εδώλιο του οποίου θα καθίσουν στις 19 Σεπτεμβρίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Η Μαριάνθη Παγουτέλη, που μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προήχθη μαζί με τέσσερις ακόμη συναδέλφους της σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, έχει βρεθεί πολλάκις στο δημοσιογραφικό μικροσκόπιο, καθώς το όνομα της έχει συνδεθεί με αντισημιτικές τοποθετήσεις.
Φαίνεται πως το παρελθόν της Μαριάνθης Παγουτέλη με καταγωγή από την Μυτιλήνη, συνεχίζει να την “κυνηγά” αφού η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα να την προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο, επανέφερε τη σχέση της με ένα ρατσιστικό blog, το οποίο μετά την πρώτη του ανάρτηση το 2007 περιελάμβανε μεταξύ άλλων σχόλια ρατσιστικά, ιδίως κατά των Εβραίων.
Μία αντιδικία της με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου οδήγησε τη δικηγόρο το 2010 να καταθέσει αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πειραιά, συνδέοντας τη δικαστική λειτουργό -τότε εφέτη- με το συγκεκριμένο ιστολόγιο marrianaonice.blogspot.com.
“Όπως προ ελάχιστων ημερών ανακάλυψα, η κ. Μαριάνθη (Μαριάνα) Παγουτέλη, αν και εφέτης Αθηνών, διατηρεί blog (ιστότοπο) υπό το ψευδώνυμο marianaonice (δηλ. "Μαριάνα στον Πάγο"). Από τον ιστότοπο αυτόν δημοσιεύει συκοφαντικότατα κείμενα εναντίον εμού και του πατέρα μου κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος δεν είναι καν διάδικος στην υπόθεση αυτή και αναφέρεται στην εξέλιξη της αντιδικίας, καταφερόμενη κατά δικαστών και εισαγγελέων που χειρίσθηκαν την υπόθεση, αναφέροντας λεπτομέρειες του Πειθαρχικού της στον Άρειο Πάγο, βρίζοντας, συκοφαντώντας και λοιδορώντας ενώπιον του αναγνωστικού κοινού εμένα, τον πατέρα μου, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους κ.λπ., και επαναλαμβάνοντας τόσο τις συκοφαντίες για τις οποίες παραπέμπεται όσο και τις συκοφαντίες για τις οποίες το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν είχε δόλο. Φτάνει να μιλάει για "μασονία"(!), για "ξέπλυμα χρήματος", για δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που "ξεβρακώνονται", για το ότι στο πειθαρχικό "της την είχαν στημένη" κ.λπ.»” αναφερόταν στο υπόμνημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η νεαρή τότε δικηγόρος επεσήμανε στην αναφορά της και τις αντισημιτικές τοποθετήσεις που υπήρχαν, μερικές από τις οποίες -σύμφωνα με τον Ιό της Ελευθεροτυπίας- ήταν “Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!” και «Η θρησκεία των Εβραίων που βασίζεται στην Αγία Γραφή και στα Ιερά Βιβλία των Ταλμούδ, είναι πολύ μισαλλόδοξη και αντιανθρωπιστική! Επιτρέπουν τους φόνους των αλλόθρησκων ως επιβεβλημένους μάλιστα από τη θρησκεία τους!».
Η αντιδικία συνεχίστηκε για χρόνια με εκατέρωθεν μηνύσεις και πειθαρχικές αναφορές, οι οποίες παρεγράφησαν ή τέθηκαν στο αρχείο, ωστόσο κατά πληροφορίες, φαίνεται πως συνέβαλαν στο να μην προαχθεί για χρόνια στο βαθμό του αρεοπαγίτη, πράγμα που συνέβη μόλις φέτος.
Σήμερα, βέβαια οι αναρτήσεις αυτές δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο blog, καθώς έχουν διαγραφεί. Άνθρωποι που είχαν διαβάσει το ιστολόγιο πριν τις διαγραφές, εξηγούν στο NEWS 24/7 ότι “φωτογραφίζονταν” συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ υπήρχε και ανηρτημένο φωτογραφικό υλικό που παρέπεμπε στην Μαριάνθη Παγουτέλη. Βέβαια, η προκατακριτκή εξέταση που διατάχθηκε από τον Άρειο Πάγο για να διερευνηθεί αν ταυτοποιείται στο πρόσωπο της δικαστή η μπλόγκερ, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.
"Παρεξήγησις"
Η συντάκτρια -η οποία αρνείται ότι έχει κάποια σχέση με την Μαριάνθη Παγουτέλη- έχει αναφέρει σε σχετική δημοσίευση το Δεκέμβριο του 2010, ύστερα από δημοσιεύματα της εφημερίδα Ελευθεροτυπίας, ότι υπήρξε “παρεξήγησις”.
Αντιγράφουμε τα εξής:
“Ξέρετε καλά εσείς ότι τo μπλογκάκι μου αυτό, συνήθιζε και συνηθίζει να αφήνει ανοιχτά όλα τα σχόλια ακόμη και από ανώνυμους. Επειδή όμως, μετά τα τελευταία δημοσιεύματα, έγινε αντιληπτό ότι η κοσμοθεωρία και η πολιτική σκέψη μου, ίσως παρεξηγήθηκαν, γι΄αυτό το λόγο διέγραψα και θα συνεχίσω να διαγράφω, όπου τα βρίσκω, σχόλια που έδωσαν αφορμή σε κάποιους, που είχαν αντιδικίες με άλλους, να ταυτίσουν το μπλογκ μου, με πρόσωπα και πράγματα και να το κατηγορήσουν για αντισημιτισμό.
Εσείς καταλαβαίνετε ότι οι απόψεις που υπήρχαν στα σχόλια που διαγράφηκαν, ειπώθηκαν, χωρίς να κυριολεκτείται το περιεχόμενό τους, σε στιγμές μεγάλης ψυχικής έντασης και θλίψης μου, μπροστά σε εικόνες σφαγιασμένων παιδιών της Παλαιστίνης, και δεν συμπίπτουν με τις απόψεις και την όλη κοσμοθεωρία μου ούτε και υιοθετούνται από εμένα.
Το @μπλογκοσπιτάκι μου, που τελευταία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, για άγνωστους ακόμη λόγους, έχει αποδείξει σε σας που το επισκέπτεστε εδώ και τρία χρόνια, σχεδόν, ότι σέβεται κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, θρησκείας και γλώσσας, είτε αποτελεί μειονότητα είτε όχι.
Οι ακραίες, όντως εκφράσεις που διατυπώθηκαν τότε, τόσο από εμένα, όσο και από μερικούς σχολιαστές μου, καταλαβαίνω τώρα, με την ψυχραιμία που δίνει η χρονική απόσταση από τα θλιβερά γεγονότα, ότι ήταν υπερβολικές και παρορμητικές. Διατυπώθηκαν, όμως, σε στιγμές έξαρσης του θυμού μου, ενόψει των εκτεταμένων πολεμικών επιχειρήσεων που γίνονταν τότε, τα Χριστούγεννα του 2008-2009, στη λωρίδα της Γάζας και είχαν αποτέλεσμα την εξόντωση αμάχων, ακόμα και μικρών παιδιών (οι εικόνες των οποίων κυριαρχούσαν στα ΜΜΕ). Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι εκφράσεις δεν αφορούσαν γενικώς τον Εβραϊκό λαό και τους πολίτες του Ισραήλ, τους οποίους σαφώς και σέβομαι και τιμώ (άλλωστε ανάμεσα τους υπήρξαν κορυφαίοι επιστήμονες και ανθρωπιστές).
Ήταν απλά εκφράσεις και απόψεις κατά της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ και των πολεμοχαρών σιωνιστών ηγετών του, κατά το χρόνο που εξαπολυόταν η επίθεση κατά των εξαθλιωμένων Παλαιστινίων αμάχων”.
Βέβαια, ο Ιός της Ελευθεροτυπίας δεν έμεινε μόνο στις θέσεις του συγκεκριμένου blog, αλλά και στην άποψη της δικαστικού ότι το 2007 αποτέλεσε τη μειοψηφία στην πρωτόδικη δίκη κατά του Κων. Πλεύρη για το βιβλίο του “Εβραίοι, όλη η αλήθεια”. Η Μαριάνθη Παγουτέλη τότε είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να αθωωθεί, έχοντας αντίθετη άποψη με τους υπόλοιπους συναδέλφους της που τον καταδίκασαν. Τελικά, η αθώωση Πλεύρη ήρθε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ η αίτηση για άσκηση αναίρεσης κατά της επετειακής απόφασης είχε απορριφθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου