Σκηνικό το οποίο προδιαθέτει για μια, στο άμεσο μέλλον, μη ομαλή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της, διαμορφώθηκε κατά τη χθεσινή... συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις παρακολουθήσεις: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 αποχώρησαν από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας τη γαλάζια πλειοψηφία ότι υιοθετεί τακτική συγκάλυψης της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις τους για το ποιοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν προς ακρόαση.
Οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις με τις οποίες οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις (το κόμμα του κ. Βαρουφάκη έχει ιστορικό τέτοιων κινήσεων από ανάλογες επιτροπές) συνόδευσαν τη χθεσινή τους αποχώρηση δίνουν την αίσθηση –κυρίως σε ό,τι αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης– ότι κάθε άλλο παρά λείπει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ηχηρής οριστικής αποχώρησης με την επόμενη «αφορμή» και, πάντως, πριν εκπνεύσει η διορία –αρχικώς, ενός μηνός– για την ολοκλήρωση των εργασιών.
Ενδεικτικό του κλίματος πόλωσης που επικρατεί με επίκεντρο τα συγκεκριμένα ζητήματα, είναι πως η εκρηκτική ένταση που έκανε την εμφάνισή της από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση και η οποία κλιμακώθηκε χθες με αποκορύφωμα τις αποχωρήσεις, συνεχίστηκε και μετά το τέλος της συνεδρίασης, με τον Αλ. Τσίπρα εμμέσως να επιβεβαιώνει ότι στους σχεδιασμούς του ενόψει εκλογών και πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών συμπεριλαμβάνεται και η προοπτική συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής εις βάρος της σημερινής κυβέρνησης. Λίγο μετά, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Γ. Οικονόμου σημείωνε πως δεν θα επιτρέψει «να γίνει η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα».
Ολα φαίνεται πως, τουλάχιστον για χθες, ξεκίνησαν όταν οι βουλευτές της Ν.Δ. στην επιτροπή –οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία– ανέφεραν πως θα κληθούν ως μάρτυρες στις επόμενες συνεδριάσεις εννέα πρόσωπα: ο νυν και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεμ. Δεμίρης, Π. Κοντολέων, Ι. Ρουμπάτης, Θ. Δραβίλλας, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος, η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών Krikel και Intellexa, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε μακρά λίστα μαρτύρων, η οποία εμπεριείχε κατ’ αρχάς το όνομα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και –μεταξύ άλλων– στελεχών της σημερινής κυβέρνησης. Ανάλογη λίστα κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με τη σειρά του το ΚΚΕ, άμεσα ενδιαφερόμενο για την υπόθεση των από το 2016 «συνακροάσεων»-παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο, πρότεινε πρόσωπα από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η πλειοψηφία φέρεται να μην απέκλεισε μελλοντική διεύρυνση της λίστας που εκείνη χθες εισηγήθηκε, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις εξελίξεις. Η στάση αυτή, ωστόσο, δεν ικανοποίησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην όμως δεν αποχώρησαν όλα, αφού το ΚΚΕ παρέμεινε, με τον Ν. Καραθανασόπουλο να λέει ότι «θα επαναφέρουμε με κάθε ευκαιρία τις προτάσεις μας για τους μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν».
Κατόπιν όλων αυτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σκληρή δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σύντομα θα λογοδοτήσουν και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον νόμο όσοι μάχονται για να επιβάλουν το σκοτάδι και υπονομεύουν τη δημοκρατία». Απαντώντας ο κ. Οικονόμου καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «επίδειξη πολιτικού τραμπουκισμού» και πρόσθεσε: «Οσες απειλές κι αν εκτοξεύσει, το ζήτημα των επισυνδέσεων θα φωτιστεί για όλη την τελευταία δεκαετία»...
Γιώργος Μπουρδάρας
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου