Σε πεδίο κινούμενης άμμου βαδίζει ο προϋπολογισμός, ο οποίος μπορεί στο οκτάμηνο του έτους να γύρισε σε οριακό πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ, όμως η ενεργειακή κρίση είναι μπροστά με αποτέλεσμα αυτή η εξέλιξη να μη λαμβάνεται υπόψη από την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου. Την ίδια στιγμή οι επιδοτήσεις για το ρεύμα κόβονται στο 1/3 από τον επόμενο μήνα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το νέο κλιμακωτό σύστημα που προβλέπει «μπόνους» αλλά και «πέναλτι» σε όσους δεν συμβάλλουν στην εξοικονόμηση της ενέργειας...
Εκτιμάται ότι το κόστος για τις παρεμβάσεις στο ρεύμα θα πέσει στα 250-300 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 350 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Το οικονομικό επιτελείο ρίχνει αυτή τη στιγμή όλο το βάρος στο ύψος της ζημιάς που προκαλούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενέργεια, καθώς η καταιγίδα των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο διογκώνει τον λογαριασμό του Δημοσίου και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως το πρωτογενές έλλειμμα εφέτος θα κινηθεί εντός της πρόβλεψης για 2% του ΑΕΠ, ενώ για το 2023 τα σενάρια αλλάζουν και αναθεωρούνται επί τα χείρω. Οπως έχει αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η «Εφ.Συν.», ήδη εξετάζεται «κούρεμα» του αρχικού στόχου για 1,1% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5%, ενώ υπάρχει και πιο συντηρητικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Και όλα αυτά στη βάση της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το επόμενο έτος από 5,3%-6% το 2022.
Στο οκτάμηνο του έτους ο προϋπολογισμός εμφανίζει υπέρβαση 5,6 δισ. ευρώ στα έσοδα λόγω της ακρίβειας που σαρώνει το καλάθι της νοικοκυράς και λειτουργεί σαν επιταχυντής των εισπράξεων για τα ταμεία. Κομβικό ρόλο είχε και η πληρωμή (μέχρι το τέλος Αυγούστου) των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Πρωτογενές αποτέλεσμα
Οπως διευκρινίστηκε από αρμόδια πηγή, η προείσπραξη ΕΝΦΙΑ είναι περίπου 800-900 ευρώ, ενώ 1,4 δισ. ευρώ ήταν η ώθηση από τους φόρους στο εισόδημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 35,844 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 18,6% σε σχέση με τον στόχο. Επιμέρους τον Αύγουστο, η υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα έφτασε το 1,4 δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις λόγω και του τουριστικού ρεύματος να φτάνουν σε 5,695 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 32,6%.
Μάλιστα το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ. Ωστόσο πρόκειται για συγκυριακή εξέλιξη. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3,575 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 704 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.872 εκατ. ευρώ).
Στο οκτάμηνο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 43,336 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 193 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού, οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 865 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 803 εκατ. ευρώ. Μειωμένες παρουσιάζονται και οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 438 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αυξημένες πληρωμές σε σχέση με τον στόχο παρατηρούνται κυρίως στις επιχορηγήσεις σε ΟΚΑ (κατά 323 εκατ. ευρώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου