Μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτερη πρόοδο στη διερεύνηση των υποθέσεων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα ζήτησε η εξεταστική επιτροπή του... Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα κατασκοπευτικά λογισμικά (PEGA) κατά τη διάρκεια ακρόασης, στην οποία συμμετείχαν την Πέμπτη Ελληνες δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι.
Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν ο Θανάσης Κουκάκης και ο Σταύρος Μαλιχούδης, δημοσιογράφοι που στοχοποιήθηκαν με κατασκοπευτικό λογισμικό και περιέγραψαν την εμπειρία τους, και η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου, η οποία έχει διερευνήσει υποθέσεις παρακολούθησης. Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι απαιτούνται αξιόπιστες έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες των εταιρειών παροχής κατασκοπευτικού λογισμικού, όπως η Intellexa και η Krikel.
Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής από την πλευρά τους συμφώνησαν ότι η διερεύνηση των εταιρειών κατασκοπευτικού λογισμικού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην έρευνα εγκυμονούν τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα των αδειών εξαγωγής τέτοιου είδους λογισμικών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές υπερτόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του θέματος των παρακολουθήσεων για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης, αναφέροντας ότι τα γεγονότα στην Ελλάδα έχουν επιπτώσεις για όλα τα κράτη-μέλη, όπως και για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο δεύτερο πάνελ της ακρόασης συμμετείχαν ο Αθανάσιος Σταβέρης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Οι Ελληνες αξιωματούχοι έδωσαν διευκρινίσεις σχετικά με την εθνική στρατηγική ασφαλείας, τον σεβασμό της ελληνικής νομοθεσίας στην ιδιωτική ζωή, στην οικογενειακή ζωή και την προστασία των δεδομένων και τις προσπάθειες ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Περιέγραψαν δε τους σοβαρούς περιορισμούς που επιβάλλει ο νόμος σχετικά με τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών. Οι περιορισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις εν εξελίξει έρευνες και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μέσω δημόσιων παρατηρήσεων σχετικά με τα ζητήματα αυτά, πρόσθεσαν...
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου