19.9.22

Το ρέκβιεμ της Ελισάβετ...


Σήμερα η κηδεία που σχεδίαζαν επί 20 ολόκληρα χρόνια...

Για τους Βρετανούς θα είναι ο αποχαιρετισμός ενός συμβόλου αλλά και το τέλος μιας εποχής. Για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας θα είναι η κατακλείδα του δεκαήμερου θρήνου, αλλά και ο οριστικός και αμετάκλητος αποχαιρετισμός στη γυναίκα που λειτουργούσε σαν συγκολλητική ουσία ανάμεσα στα μέλη της.

Για τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους τηλεθεατές θα... είναι ένα φαραωνικών διαστάσεων θέαμα, το οποίο πιθανότατα θα ξεπεράσει σε τηλεθέαση προηγούμενα βασιλικά viral γεγονότα, όπως η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου το 2021, ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον το 2011, η γαμήλια φιέστα του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ το 2018 ή το ύστατο χαίρε στην πριγκίπισσα Νταϊάνα τον Σεπτέμβριο του 1997.

Για τους περισσότερους θα είναι ένα γεγονός πρωτόγνωρο και καινοφανές, αφού η Μεγάλη Βρετανία έχει να αποχαιρετήσει μονάρχη από τις 15 Φεβρουαρίου του 1952. Για τη βασίλισσα Ελισάβετ θα είναι απλώς η κηδεία της, την οποία μάλιστα σχεδίασε μέχρι κεραίας -με 70 χρόνια στον θρόνο είναι λογικό να έχει κανείς ακόμα και αυτή τη μακάβρια πολυτέλεια-, παραλλάσσοντας κατά τι το πρωτόκολλο. Ποτέ δεν είναι αργά για μικρές αναθεωρήσεις. Ακόμα και μετά θάνατον.

Μολονότι οι μονάρχες σύμφωνα με το τυπικό κηδεύονται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, εκεί δηλαδή όπου και η ίδια αποχαιρέτησε τον πατέρα της Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, τον Φεβρουάριο του 1952, η Ελισάβετ επέλεξε η δική της εξόδιος ακολουθία να ψαλεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Οχι τυχαία. Πολλοί, ίσως εν μέρει καθοδηγούμενοι από το συναίσθημα, επισημαίνουν ότι η βασίλισσα ήθελε να δώσει την τελευταία παράστασή της στον τόπο που συνδέθηκε με τις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής της: τον γάμο της με τον Φίλιππο τον Νοέμβριο του 1947, την ενθρόνισή της τον Ιούνιο του 1953 και βέβαια την κηδεία της βασιλομήτορος το 2002.

Η τελευταία φορά που το εμβληματικό Αββαείο φιλοξένησε κηδεία μονάρχη ήταν το 1760, όταν εκεί πραγματοποιήθηκε η τελετή για τον Βασιλιά Γεώργιο Β’. Η Ελισάβετ μπορεί με τη ζωή της να έγινε μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο και με τον θάνατό της κατάφερε να καταρρίψει ένα ακόμα ρεκόρ. Εκείνο της περιόδου πένθους, που στην περίπτωση του πατέρα της είχε διαρκέσει εννέα ημέρες, ενώ στη δική της έντεκα.

142 ναύτες

Υπάρχει βέβαια κι ένας συνεκτικός κρίκος, εκτός από τον ίδιο τον θάνατο, ανάμεσα στον πατέρα και την κόρη. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την κανονιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού που θα μεταφέρει το φέρετρο της Βασίλισσας αρχικά από το Γουέστμινστερ Χολ στο Αββαείο και μετά την κηδεία θα διανύσει μια διαδρομή δύο χιλιομέτρων στο Λονδίνο, έως την Αψίδα του Γουέλινγκτον στο Χάιντ Παρκ Κόρνερ.

Την κανονιοφόρο που χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά στην κηδεία του εξαδέλφου της Βασίλισσας Λόρδου Μαουντμπάτεν το 1979 θα συνοδεύει άγημα 142 ναυτών, ενώ θα ακολουθείται από τον Βασιλιά Κάρολο, τα τρία ακόμα παιδιά της Ελισάβετ καθώς και τα τρία μεγαλύτερα εγγόνια της, τους Πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι και τον εξάδελφό τους -γιο της Πριγκίπισσας Αννας- Πίτερ Φίλιπς. Η πομπή στην οποία θα συμμετέχει και 200μελής στρατιωτική μπάντα θα ξεκινήσει από το Γουεστμίνστερ Χολ στις 10.44 (τοπική ώρα) και αναμένεται να φτάσει στη δυτική πύλη του Αββαείου οκτώ λεπτά αργότερα. Η τελετή θα ξεκινήσει αυστηρά στις 11 παρουσία 2.000 προσκεκλημένων, για τους οποίους οι πύλες του ναού θα είναι ανοιχτές από τις 8 το πρωί.

Εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, στις προσκλήσεις που έλαβαν θα ανταποκριθούν ο Βασιλιάς Φίλιπ και η Βασίλισσα Ματίλντε του Βελγίου, ο Βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ, η Βασίλισσα Μάξιμα και η βασιλομήτωρ Βεατρίκη της Ολλανδίας, ο Βασιλιάς Φελίπε και η Βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας ενώ στην τελετή θα παραστούν μέλη των βασιλικών οίκων της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας και του Μονακό. Θα είναι μία από τις σπάνιες φορές που έστω και για θλιβερό λόγο τόσοι γαλαζοαίματοι θα συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο με τόσους δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς κρατών...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: