20.9.22

Καθεστώς με όλη τη σημασία της λέξης...



Επιμένει η κυβέρνηση ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και προσπαθεί να χρεώσει τις συνέπειες, που αυτός προκαλεί, στον Πούτιν. Ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε να στείλουμε τον λογαριασμό στον Ρώσο πρόεδρο! Εκτός από το προφανές ψέμα -ο πληθωρισμός και η ακρίβεια εγκαταστάθηκαν στη χώρα αρκετούς μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- υπάρχει και μια ομολογία. Το... συγκεκριμένο σύστημα οικονομικής λειτουργίας δεν έπεσε από τον ουρανό. Κάποιοι το σχεδίασαν και το εφάρμοσαν συστηματικά.

Το γεγονός ότι εισάγουμε τα περισσότερα προϊόντα και στηρίζουμε τα πάντα στον τουρισμό και τις κατασκευές πρέπει να μας προβληματίσει και κυρίως να προβληματίσει τα κόμματα που βρέθηκαν στην εξουσία από τον πόλεμο και μετά. Ποια παράταξη έκανε κουμάντο στην Ελλάδα από τη λήξη του εμφυλίου; Ποιων κομμάτων οι επιλογές είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των εστιών βαριάς βιομηχανίας που υπήρχαν στην Ελλάδα; Ποιοι πολιτικοί ηγέτες έβαλαν την υπογραφή τους για να μετατραπούν οι Ελληνες σε γκαρσόνια της Ευρώπης;

Το πού θα πήγαινε το πράγμα το είχε προβλέψει εγκαίρως ο Ανδρέας Παπανδρέου. Χαρισματικός, αλλά αστόχησε στο πεπρωμένο του. Δυστυχώς αυτός και το κόμμα του δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο. Κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρόνια την περίοδο της μεταπολίτευσης. Εχουν μερίδιο ευθύνης. Πρωτογενής παραγωγή σε μεγάλη υποχώρηση, κρατικοδίαιτη και παρασιτική επιχειρηματικότητα, φορολογική ασυλία στον μεγάλο πλούτο, προκλητικές ρυθμίσεις για τον εφοπλισμό, προβληματικός τραπεζικός τομέας (τρεις φορές έσωσαν τις τράπεζες οι φορολογούμενοι), εκτεταμένη διαφθορά, αποθηριωμένη διαπλοκή. Ολες οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν βαθιές μεταρρυθμίσεις ώστε η ελληνική οικονομία να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της χωρίς να χρειάζεται να δανείζεται και να χρεώνεται σε τόσο μεγάλη έκταση. Τα μνημόνια υποτίθεται ότι κατασκευάστηκαν και επιβλήθηκαν για να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους αυτό το πρόβλημα. Απάτη.


Σήμερα το δημόσιο χρέος είναι υψηλότερο από τη χρονιά που μπήκαμε στα μνημόνια και το ιδιωτικό χρέος βρίσκεται στα ύψη. Τα φαινόμενα φτώχειας πυκνώνουν. Οι ανισότητες χτυπάνε κόκκινο. Οι μισθοί καθηλωμένοι. Η λιτότητα αποκαλείται σύνεση απ’ αυτούς που την επιβάλλουν και έχει γίνει ιερό ευαγγέλιο. Τα δικαιώματα των εργαζομένων πλήττονται βάναυσα. Η απόσταση από την Ευρώπη σε διάφορους τομείς μεγαλώνει. Ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρουν μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις. Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση, καθώς περίπου 1 στους 3 Ελληνες αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας - αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης (21,7%).

Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις της στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα στοιχεία όμως που δεν... εννοούν να πειθαρχήσουν στις επιθυμίες της κυβέρνησης, λένε άλλα. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ του Πάνου Κοσμά («Εφημερίδα των Συντακτών» 16/9/2022): «Μεγάλη υστέρηση στην πραγματική απορρόφηση πόρων, μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ λογιστικής και πραγματικής απορρόφησης (δηλαδή των πόρων που δεσμεύονται λογιστικά και των πραγματικών πληρωμών), αλλά και μεγάλου ύψους λιμνάζοντες πόροι, που δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων... Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου ΕΝΑ μόλις 600 εκατομμύρια ευρώ οι πραγματικές πληρωμές από τους πόρους του Ταμείου μέχρι 31 Αυγούστου. Λιμνάζουν 5,5 δισ. ευρώ. Στο 0,3% η πραγματική απορρόφηση από το σκέλος των δανείων. Μόλις 13 επενδυτικά σχέδια, κυρίως μεγάλων ομίλων, έχουν γίνουν συμβάσεις».

Το επιτελικό κράτος που έχει στήσει η επιτελική κυβέρνηση με επικεφαλής έναν πολιτικό που οι φίλοι του μας λένε ότι είναι ο καλύτερος που έχουμε δει την περίοδο της μεταπολίτευσης (τουλάχιστον) τα καταφέρνει πολύ καλά μόνο στα πεδία της διαφθοράς, της διαπλοκής και του αυταρχισμού.

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: