Μετά από 12 χρόνια για την εκπαίδευση, το 2020, έγιναν οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε την Ειδική Αγωγή για να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη κοινωνικό πρόσωπο.
Για μήνες, μέσα από τους προσκείμενους στην κυβέρνηση μηχανισμούς ενημέρωσης... επέμεναν οι τυμπανοκρουσίες για τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Βέβαια από αυτά τα ίδια ΜΜΕ δεν ακούστηκε ποτέ ότι οι διορισμοί οφείλονταν από τη μια στην πολύ δυναμική πίεση που άσκησε το εκπαιδευτικό κίνημα (ιδίως οι αναπληρωτές) το διάστημα 2017-2019, με τις δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες που απαιτούσαν μόνιμους διορισμούς σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και από την άλλη στο γεγονός ότι τα σχολεία απειλούνταν με κατάρρευση, καθώς στην Ειδική Εκπαίδευση το μόνιμο προσωπικό δεν ξεπερνούσε το 15-20%.
Έτσι στις 19/8/2020 εκδόθηκε το πολυαναμενόμενο ΦΕΚ με το διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και δυο χρόνια μετά, σήμερα, έχει ήδη περάσει ένας μήνας από την ημέρα που συμπληρώθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διετία δοκιμής και όλοι ανέμεναν πως μια απλή οδηγία ή εγκύκλιος προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα ήταν αρκετή για τη διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας της μονιμοποίησης.
Ωστόσο, οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής του 2020 είναι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κωλυσιεργία που φτάνει στα όρια τις αδιαφορίας. Το Υπουργείο μέχρι τώρα δεν έχει στείλει κεντρικά μια εγκύκλιο, με αποτέλεσμα αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ενδεικτικά στην Αθήνα και τα Ιωάννινα) να περιμένουν οδηγίες, ενώ την ίδια στιγμή στον Πειραιά, οι εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια έχουν και τυπικά μονιμοποιηθεί.
Το ερώτημα που βασανίζει τους εκπαιδευτικούς είναι γιατί το υπουργείο κρατάει τέτοια στάση, αντίθετη στην ίδια του τη νομοθεσία και δεν στέλνει οδηγία για τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών, όπως προβλέπεται; Γιατί κρατάει σε μια ιδιότυπη ομηρία 4.500 εργαζόμενους οι οποίοι, στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες των ειδικών σχολείων, έχουν δεκάδες προβλήματα να αντιμετωπίσουν και να λύσουν;
Γιατί οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μονιμοποίηση, για την οποία είναι αρμόδιες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου