Σε μία κυβέρνηση θητείας τριών ετών, με σειρά σκανδάλων και άστοχων χειρισμών, δεν είχε παραιτηθεί κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος. Μέχρι που ήρθαν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και στην ίδια ημέρα έχουμε δύο ηχηρότατες παραιτήσεις.
Πρώτη... ήρθε η παραίτηση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου (και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη), Γρηγόρη Δημητριάδη, τον οποίον τα ρεπορτάζ της ΕφΣυν, του Reporters United και του inside story έφερναν να συνδέεται άμεσα και στενά με επιχειρηματία που συμμετείχε στην εταιρεία Intellexa, που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator με το οποίο στοχοποιήθηκαν ο Θ. Κουκάκης και ο Ν. Ανδρουλάκης. Ο ίδιος επιχειρηματίας συμμετείχε και σε άλλη εταιρεία με σειρά απόρρητων συμβάσεων με το δημόσιο.
Η παραίτηση Δημητριάδη από μόνη της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σεισμικό γεγονός» για την κυβέρνηση. Και τούτο διότι από την αρχή της θητείας του, το «δεξί χέρι» του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει παρουσιαστεί ως ο άνθρωπος που «λύνει και δένει» μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, με αναντίστοιχα μεγάλη εξουσία και για τη θέση του (που δεν είναι παραδοσιακά στην Ελλάδα θέση ισχύος παρόμοια με την ίδια στο προεδρικό γραφείο των ΗΠΑ π.χ.) και για το γεγονός ότι είναι μη εκλεγμένος, αλλά διορισμένος.
Όμως ελάχιστη ώρα μετά, ήρθε το δεύτερο «χτύπημα» με την ανακοίνωση της παραίτησης του Παναγιώτη Κοντολέων, διοικητή της ευρισκόμενης υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ΕΥΠ. Ο κ. Κοντολέων υπήρξε πριν τον διορισμό του γενικός Διευθυντής στην Ελλάδα της πολυεθνικής εταιρείας security G4S και δεν πληρούσε τα προσόντα για τη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο κατόπιν εορτής.
Όσο κι αν επιθυμεί η κυβέρνηση με διαρροές προς τα πάντα πρόθυμα φιλικά της ΜΜΕ να εφεύρει άλλους λόγους για τις παραιτήσεις αυτές, είναι σαφές και προφανές ότι αιτία τους είναι οι αποκαλύψεις για το λογισμικό Predator, αλλά και για τις «νόμιμες» υποκλοπές της ΕΥΠ, που αφορούν δεκάδες χιλιάδες άτομα τα τελευταία τρία χρόνια.
To Protagon, για παράδειγμα, επικαλέστηκε σε ανυπόγραφο ρεπορτάζ «κυβερνητικά στελέχη» να λένε πως ο Δημητριάδης «είχε σηκώσει μεγάλο βάρος» και πως η παραίτησή του «έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του αλλά δεν έχει να κάνει με τη γνωστή υπόθεση Predator, με την οποία ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχουν καμία σχέση». Βέβαια, το «κλίμα τοξικότητας» αφορά σε μεγάλο βαθμό τη σύνδεσή του ακριβώς με τη «γνωστή υπόθεση Predator», αλλά ούτε τα «κυβερνητικά στελέχη» ούτε το Protagon που τα επικαλείται άκριτα ενδιαφέρθηκαν να παρατηρήσουν ότι εδώ σχηματίζεται ένα οξύμωρο σχήμα. Σε άλλα μέσα, οι δικαιολογίες «κυβερνητικών πηγών» για την παραίτηση παίρνουν άλλη εντελώς μορφή, λέγοντας πως ο πρωθυπουργικός ανιψιός παραιτήθηκε για «οικογενειακούς λόγους».
Κι ενώ στην περίπτωση του Δημητριάδη το Μαξίμου αρκέστηκε σε διαρροές, με την επίσημη ανακοίνωσή του να είναι μόλις 18 λέξεων και να μην προσφέρει λόγο παραίτησης, στην περίπτωση του διοικητή της ΕΥΠ Κοντολέων μας έκανε τη χάρη να μας πει γιατί έγινε. «Κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», μας ενημερώνει η ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ποιες ήταν αυτές οι λανθασμένες ενέργειες; Και πότε ακριβώς έγιναν;
Διότι ο κ. Κοντολέων, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού για την υπό άμεσο πρωθυπουργικό έλεγχο Υπηρεσία Πληροφοριών, απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης της κυβέρνησης μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί να είναι επειδή η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Θ. Κουκάκη — αυτό έγινε το 2020 και για να το καλύψει η κυβέρνηση πέρασε έκτακτη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Δεν μπορεί να είναι για τις δεκάδες χιλιάδες «νόμιμες» άρσεις απορρήτου τηλεπικοινωνιών, καθώς αυτές γίνονται καθημερινά εδώ και τρία χρόνια.
Μήπως είναι επειδή ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ότι οι επικοινωνίες του Θ. Κουκάκη παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ «κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών»; Μόνο που η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι έκανε τέτοια παραδοχή ο κ. Κοντολέων.
Πάντως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία μας το προσέφερε το (επίσης φιλοκυβερνητικό) in.gr, το οποίο στο δημοσίευμά του για τις παραιτήσεις των δύο στελεχών έγραψε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η παραίτησή του, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους συνδέεται με τους χειρισμούς της ΕΥΠ (σ.σ. η ευθύνη της οποίας βρίσκεται στο Μαξίμου), όσον αφορά νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως) του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής».
Δεν είναι ακριβώς σαφές για ποιου την παραίτηση μιλά το κείμενο του in.gr. Η παράγραφος είναι τοποθετημένη αμέσως μετά από ένα σχόλιο για την «στοχοποίηση του Γρηγόρη Δημητριάδη», οπότε μπορεί να υποτεθεί ότι για αυτόν μιλά. Όμως, μια στιγμή…
Για τον Ν. Ανδρουλάκη γνωρίζαμε μέχρι στιγμής πως όταν ήταν ευρωβουλευτής και πριν γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είχε γίνει στόχος κακόβουλου μηνύματος που θα εγκαθιστούσε στο κινητό του το Predator. Δεν είχε πει κανείς τίποτα για «νόμιμη επισύνδεση» την ίδια περίπου περίοδο. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο γεγονός, διότι η χρήση του Predator δεν είναι νόμιμη (ούτε εντός ούτε εκτός εισαγωγικών) και η κυβέρνηση έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι το προμηθεύτηκε και το χρησιμοποιεί. Μάλλον περίεργος τρόπος οι «κυβερνητικοί κύκλοι» για να γίνει ακόμα μία αποκάλυψη σε αυτό το σκάνδαλο διαρκείας.
Ειδικά για μία κυβέρνηση στης οποίας το λεξιλόγιο δεν υπήρχε μέχρι πρότινος η παραίτηση, οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων είναι ισχυρότατες ενδείξεις ότι στην υπόθεση υπάρχει πολύ «ψωμί». Και αντί να απομακρύνουν την ευθύνη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνουν ότι την έχει, καθώς πρόκειται για προσωπικές του επιλογές, μία εξ αυτών συγγενής του και σε τομείς υπό την άμεση ευθύνη του. Αποδεικνύουν επίσης πως η δημοσιογραφική έρευνα, που τόσο λείπει από τη χώρα της 108ης θέσης στην Ελευθερία του Τύπου, έχει να προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες στο κοινό.
Ανδρέας Κοσιάρης
info-war.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου