Η Νότια Κορέα μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, έκανε νέο αρνητικό ρεκορ γονιμότητας. Μόλις 0,81 παιδιά ανά γυναίκα. Οι προβλέψεις είναι πως η χώρα μέχρι το 2100 θα έχει... χάσει το 53% του πληθυσμού της, μετατρεπόμενη σε ένα τεράστιο γηροκομείο.
Αυτό δεν είναι μοναδικό. Ολος ο αναπτυσσόμενος κόσμος έχει πολύ χαμηλή γονιμότητα, και κανένα μέτρο ενίσχυσης της τεκνοποιίας δεν λειτουργεί. Οσα χρήματα και να δώσει το κράτος ή κίνητρα, οι πολίτες δεν "πείθονται" να κάνουν παιδιά. Το γιατί;
Πολύπλοκο. Οσο πιο σύγχρονη και απαιτητική η κοινωνία, η ανατροφή των παιδιών γίνεται ένα πολυσύνθετο έργο, εξαντλητικό, οικονομικά αβάσταχτο, πολιτισμικά επιβαρυντικό. Το παιδί έτσι γίνεται "φόβος" για τον ενήλικα, πως θα το αναθρέψει, μεγαλώσει, σπουδάσει, πως θα το καθοδηγήσει, να μη κάνει λάθος, να αναλάβει την όλη ευθύνη κάτω από μια τεράστια κοινωνική πίεση και με συνεχείς νόρμες για το πως "πρέπει" να κάνει το σωστό, να ζήσει -ο ενήλικος- μέσα σε ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον για το τι "προσφέρει στο παιδί του" (δεν μας φθάνει ο μεταξύ μας ανταγωνισμός...). Ολα τα παραπάνω μαζί με την οικονομική ανασφάλεια που καθυστερεί την τεκνοποιία, όπως και η επίσης κοινωνική πίεση για "να ζήσουμε τη ζωή μας" μειώνουν την γονιμότητα.
Λύσεις; Οι ειδήμονες προτείνουν την ενσωμάτωση νέων πληθυσμών ως "αναπλήρωση". Οι πιο παραδοσιακοί πολιτικοί ταγοί εξακολουθούν να μιλάνε για "επιδόματα" και παροχές, μόνο που δεν εξηγούν γιατί αυτά που δίνονται άφθονα σε άλλες χώρες δεν αποδίδουν. Ίσως απαιτηθούν σημαντικές κοινωνικές αλλαγές για να αντιστραφεί το ρεύμα, ίσως αυτή είναι η μοίρα μας.
Christos Ktenas (FB)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου