Στο μπρίφινγκ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών: «Επιβάλλεται η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει ό,τι πρέπει, προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές.
Προφανώς, όλες οι κρατικές Υπηρεσίες πρέπει να συνδράμουν με την τεχνογνωσία που έχουν, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, την... ελληνική Δικαιοσύνη, για να προκύψουν οι απαντήσεις που όλοι περιμένουμε. Ο πρωθυπουργός έδειξε πολύ άμεσα αντανακλαστικά. Ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που έγινε άμεσα την Παρασκευή. Όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτήν την απειλή».
Αν εξαιρέσει κανείς ότι τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την είχαν ζητήσει ήδη το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τα άλλα η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου κινείται σε ορθή κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε όσα θα περίμενε κανείς να δηλώσει μια κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη υποκλοπών σε βάρος αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος και γνωστού δημοσιογράφου.
Οι πράξεις
Το πρόβλημα είναι ότι οι πράξεις της κυβέρνησης βρίσκονται στους αντίποδες των λόγων της. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενεργεί με ταχύτητα για να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις υποκλοπές σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, αλλά δεν πράττει καν τα στοιχειώδη, ενισχύοντας την αίσθηση ότι επιχειρείται συγκάλυψη του σκανδάλου.
Ακόμα και τώρα δεν έχουν ελεγχθεί τα κινητά υπουργών και βουλευτών για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως συνέβη με το κινητό του κ. Κουκάκη και παραλίγο να συμβεί με το κινητό του κ. Ανδρουλάκη. Κανονικά οι έρευνες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες. Το ρεπορτάζ στο Inside Story, που αποκάλυψε την υποκλοπή σε βάρος του κ. Κουκάκη, δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου. Η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου, που αποκάλυψε την απόπειρα υποκλοπής σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη, ξεκίνησε στις αρχές Μάη.
Ανεύθυνοι ή ένοχοι;
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την αρχική αποκάλυψη των υποκλοπών, κανένας κυβερνητικός φορέας δεν έπραξε το στοιχειώδες, δηλαδή να προχωρήσει στον έλεγχο των κινητών, όπως τον έκανε το Ευρωκοινοβούλιο ή το Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο ανίχνευσε του Predator στο κινητό του κ. Κουκάκη. Τέσσερις μήνες μετά δεν γνωρίζουμε ποιοι άλλοι έχουν παγιδευτεί με το Predator.
Η απίστευτη αυτή ολιγωρία, όπως και να το κάνουμε, δεν δείχνει σπουδή για την αποκάλυψη της αλήθειας. Πολύ περισσότερο, δεν δείχνει ότι η κυβέρνηση όντως ανησυχεί μήπως κάποια ξένη δύναμη, κάποιος σκοτεινός ιδιώτης, υποκλέπτει τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Ελλήνων αξιωματούχων και μετατρέπει τα κινητά τους σε κοριούς που καταγράφουν εικόνα και ήχο από τον περιβάλλοντα χώρο. Και μόνο η υπόνοια ότι μπορεί να έχουν παγιδευτεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα έθετε μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε οποιαδήποτε χώρα και θα προκαλούσε την κινητοποίηση των μηχανισμών αντικατασκοπείας. Το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθιστά πιθανά δυο ενδεχόμενα:
Είτε οι κυβερνητικοί αρμόδιοι είναι παντελώς ανεύθυνοι είτε γνωρίζουν ποιος έχει κάνει τις υποκλοπές και ψεύδονται ασύστολα.
Να σημειωθεί ότι με ανάλογη καθυστέρηση έγινε ο πλημμελής έλεγχος στην εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το Predator. Αφού δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος στα στελέχη της Intellexa για να προετοιμαστούν, δεν ερευνήθηκαν ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί ούτε συνδεόμενες εταιρείες.
Η αδυναμία
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Παρασκευή την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, φέρεται να προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει ο έλεγχος των κινητών. Το γεγονός θα ήταν θετικό, αν και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση ενδεχομένως έχουν εξαφανιστεί κρίσιμα ίχνη. Ωστόσο, προκύπτουν δύο μείζονα ζητήματα.
Πρώτον, στελέχη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών δήλωσαν στην Καθημερινή ότι δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα ούτε και τα νομικά εργαλεία ώστε να διαπιστώσουν εάν το Predator ή άλλο παρόμοιο λογισμικό λειτουργεί στη χώρα.
Δεύτερον, ο έλεγχος των κινητών δεν μπορεί να γίνει από την ΕΥΠ πάνω στην οποία πέφτουν οι υποψίες για τις υποκλοπές. Είναι απίθανο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να εμπιστευτούν τα κινητά τους σε αυτούς που υποπτεύονται ότι του παρακολουθούν.
Εκτός λοιπόν από την τεχνολογική επάρκεια, απαιτούνται κι εγγυήσεις αμεροληψίας. Θα φροντίσει η κυβέρνηση να επιλέξει φορέα για τον έλεγχο που πληροί και τις δύο προϋποθέσεις; Ίδωμεν. Σε κάθε περίπτωση, η απίστευτη ολιγωρία που έχει επιδείξει δεν πείθει για τις αγαθές προθέσεις της...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου