22.8.22

Σκάνδαλο Predator: Έρχονται απολογούμενοι στη Βουλή....


Μετά από σχεδόν έναν μήνα γεμάτο αποκαλύψεις, καταγγελίες, αλλά και μηδενικές απαντήσεις, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναγκάζονται να προσέλθουν απολογούμενοι στο ελληνικό κοινοβούλιο για το μεγάλο σκάνδαλο παρακολουθήσεων...

Παρά τις προσπάθειες να παίξει καθυστερήσεις, παρά την επιχείρηση αλλαγής ατζέντας με τα πανηγύρια της (προγραμματισμένης εδώ και… τέσσερα χρόνια) έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μπαράζ πυρών και θα πρέπει να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις και εξηγήσεις προκειμένου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Σημερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να αποφασιστεί η διαδικασία, δηλαδή πότε θα οριστεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή (πιθανόν προς το τέλος της εβδομάδας), αλλά και το πότε θα οριστεί η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Εδώ και ημέρες, μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (κυρίως της «Εφ.Συν.» και των ReportersUnited ) που έφεραν και τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέωντα, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει επιρρίψει ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό με τα αιτήματα για παραίτησή του να δυναμώνουν.

Εκρηκτική, εξάλλου, είναι η κατάσταση και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με πολλά στελέχη να έχουν προβεί σε δυναμικές παρεμβάσεις και τον πρωθυπουργό να είναι ολοένα και πιο απομονωμένος στο εσωτερικό του κόμματός του.

Τέλος, δεν παραβλέπεται ότι ο ορυμαγδός αποκαλύψεων έχει φέρει διεθνείς αντιδράσεις που ξεκίνησαν από μεγάλα ΜΜΕ εκτός χώρας και έχουν φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τον πρωθυπουργό στην πρέσα

Την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σηκώσει ιδιαίτερα τους τόνους, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει και το χθεσινο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (βλ. Τριπλή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.) ετοιμάζεται για... σφυροκόπημα προς τον πρωθυπουργό προσωπικά, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία εξελίξεις στο μέτωπο των παρακολουθήσεων, αλλά θα εκτοξεύσει βέλη και για την οικονομία και τα άλλα βασικά θέματα της ατζέντας.

Η Κουμουνδούρου, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος θα ζητήσει ξεκάθαρα την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κληθούν οι Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων. 

Τα δύο βασικά και αμείλικτα ερωτήματα που θέτει, άλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τα εξής:

Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις;
Πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν;


Καταθέτουν πρόταση για εξεταστική

Κινητικότητα περιμένουμε και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής (εξαιτίας της εμπλοκής του Νίκου Ανδρουλάκη στην υπόθεση) και αναμένεται να καταθέσει άμεσα το αίτημά του.  

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις, καθώς το θέμα των παρακολουθήσεων εγείρει σοβαρά ζητήματα Δημοκρατίας. Επανάλαβε δε ότι τα δύο σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται όσον αφορά την «ομολογημένη» όπως είπε παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, τα οποία θα πρέπει «να απαντηθούν θεσμικά»:

«Πρώτον, τι ακριβώς συμβαίνει με την ομολογημένη παρακολούθηση της ΕΥΠ και ποιος και γιατί θεώρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη "κατάσκοπο" εις βάρος της χώρας. Και, δεύτερον, τι ακριβώς έχει συμβεί με το Predator; Προκύπτει ότι κάποιος αποπειράθηκε -άραγε ποιος;- να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ακριβώς περίοδο που έχει ξεκινήσει και έχει παραταθεί η παρακολούθηση από την ΕΥΠ».

Τι θα κάνει η Ν.Δ.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν παρουσιάζεται αρνητικό στην προοπτική οι υποθέσεις παρακολουθήσεων να πάνε σε βάθος χρόνου, όπως έχει διαρρεύσει η κυβερνητική πλευρά, η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία παραμένει θολή.

Εάν η «γαλάζια» πλειοψηφία επιχειρήσει να πάει πιο πίσω τη διερεύνηση με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, ενδεχομένως να πρέπει να ερευνηθεί και η περίοδος διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στο εσωτερικό της παράταξης.

Πηγη efsyn gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: