Οι ρωσικές Άρχες έχουν αρχίσει έρευνα για ανθρωποκτονία μετά την έκρηξη στο όχημα της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του επιφανούς Ρώσου υπερεθνικιστή και «μυαλού» - όπως χαρακτηρίζεται - του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν.
Πηγές ανέφεραν... πως στόχος της βομβιστικής επίθεσης στο αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε η Ντούγκινα, ήταν ο πατέρας της και όχι η ίδια. Το όχημα άλλωστε ήταν δικό του. Ωστόσο, η έρευνα είναι αυτή που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Τα γραπτά του Ντούγκιν οδήγησαν στην ιδεολογική θεμελίωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως εκτιμούν τα διεθνή ΜΜΕ.
Ο 60χρονος υποστηρίζει εδώ και καιρό την ενοποίηση των ρωσόφωνων και άλλων εδαφών σε μια τεράστια νέα ρωσική αυτοκρατορία, η οποία θέλει να περιλαμβάνει και την Ουκρανία.
Στο βιβλίο του «Τα θεμέλια της γεωπολιτικής: Το γεωπολιτικό μέλλον της Ρωσίας» του 1997, ο Ντούγκιν καταδικάζει, με μεγάλο πάθος, την αμερικανική επιρροή στην Ευρασία, κάνει κάλεσμα στη Ρωσία να εδραιώσει τη δική της εξουσία στην περιοχή και τάσσεται υπέρ της διάσπασης της επικράτειας άλλων εθνών.
Το βιβλίο αυτό έχει συμπεριφθεί σε πολλές λίστες ανάγνωσης του στρατού της χώρας του, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη πως ο Ντούγκιν είχε άμεση επιρροή στη ρωσική εξωτερική πολιτική.
Η επιρροή του Ντούγκιν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποτελέσει αντικείμενο εικασιών, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι έχει σημαντική επιρροή σε εκείνον και άλλους ότι έχει ελάχιστη ή και μηδαμινή. Δεν έχει επίσημους δεσμούς με το Κρεμλίνο, όμως.
Στις αρχές του 1990, ίδρυσε το Εθνικό Μπολσεβίκικο Κόμμα (NBP) το οποίο υποστήριζε έντονα αντι-κεντρικές απόψεις, ενώ για το σήμα του είχε επιλεγεί μία κόκκινη σημαία με ένα μαύρο σφυροδρέπανο στο κέντρο.
Εγκατέλειψε το κόμμα το 1997 και μία δεκαετία αργότερα αυτό χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική οργάνωση» και απαγορεύτηκε στη Ρωσία.
Επόμενοι σταθμοί του ήταν πολιτικά και κοινωνικά κινήματα με επίκεντρο σταθερά αντιδυτικές ιδέες για το μέλλον της Ευρασίας.
Εργάστηκε, για σύντομο χρονικό διάστημα, ως αρχισυντάκτης του Tsargrad TV, ενός φιλοκρεμλινικού, χριστιανορθόδοξου καναλιού που ανήκει στον επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέεφ. Στον Μαλοφέεφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 λόγω κατηγοριών ότι χρηματοδότησε αυτονομιστές που πολεμούσαν στην Ουκρανία, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις και σε βάρος του Ντούγκιν, το 2015, για «υπευθυνότητα ή συνενοχή σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Σε ανακοίνωση τον Μάρτιο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε πως η Ευρασιατική Ένωση Νεολαίας του στρατολόγησε άτομα με στρατιωτική και πολεμική εμπειρία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.
«Ο Ντούγκιν ελέγχει τη Geopolitica, μία ιστοσελίδα η οποία εξυπηρετεί ως πλατφόρμα για Ρώσους υπερεθνικιστές να διασπείρουν παραπληροφόρηση και προπαγάνδα με στόχο το δυτικό και άλλο κοινό» αναφερόταν στο ίδιο κείμενο.
Ο ίδιος έκρινε πως η ένταξή του στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ ήταν «άνευ προηγουμένου» και είχε στόχο την «πνευματική δραστηριότητα, που δεν παραβιάζει κανέναν νόμο».
Σε κείμενό του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Tsargrad στον Μάιο, ο Ντούγκιν αναφέρει πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - όπως επιμένει να αποκαλεί το Κρεμλίνο την εισβολή - χρειάζεται άμεσες «πατριωτικές μεταρρυθμίσεις».
Έγραψε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί μια «νέα, αιώνια, αληθινή και βαθιά Ρωσία» για να προσελκύσει τον λαό της Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία μπορεί να γίνει αναπόσπαστο, οργανικό μέρος αυτού» σημείωσε. «Οι Ουκρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι τους προσκαλούμε να δημιουργήσουν αυτή τη νέα, μεγάλη δύναμη. Όπως και οι Λευκορώσοι, οι Καζάκοι, οι Αρμένιοι, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία. Και όλοι εκείνοι που όχι μόνο ήταν και είναι μαζί μας, αλλά και θα είναι».
πηγη Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου