Στη Γερμανία ψάχνουν ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γιοχάνες Καρς που ήταν συνεργάτης του καγκελάριου Ολαφ Σολτς όταν αυτός ήταν δήμαρχος Αμβούργου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας «ο καγκελάριος θα καταθέσει για δεύτερη φορά στην Επιτροπή Διερεύνησης του σκανδάλου της Warburg Bank από το Κοινοβούλιο του Αμβούργου. Οτιδήποτε χρειάζεται να ειπωθεί, θα απαντηθεί εκεί», τόνισε ο... Στέφεν Χέμπεστραϊτ και, ερωτώμενος εάν ο κ. Σολτς γνώριζε για τις 214.800 ευρώ και τις 2.400 δολάρια σε μετρητά που βρέθηκαν στη θυρίδα του κ. Καρς, απάντησε κατηγορηματικά: «Οχι, αυτό μπορώ να το αποκλείσω», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία. Και ο δικός μας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις δραστηριότητες των δύο υφισταμένων του. Δεν έπεισε παρά μόνο τους αυλικούς του και τους φανατικούς της παράταξης του που δεν θέλουν να δουν το είδωλό τους να γκρεμίζεται από το βάθρο. Τόσος κόπος για να γίνει αρχηγός και πρωθυπουργός, τόσες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι για να εξουδετερωθούν οι ανταγωνιστές του και τόσο χρήμα για να δοξάζουν τα φιλικά μέσα ενημέρωσης τον νέο Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν πρέπει να πάνε χαμένα.
Η κυβέρνηση δέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει για λόγους εθνικής ασφαλείας ρήτρα εμπιστευτικότητας, δηλαδή εξεταστική επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών. Εχουμε πικρή εμπειρία από τις εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές που έγιναν την περίοδο που κουμάντο κάνει το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας. Η πλειοψηφία θα είναι νεοδημοκρατική.
Θα καλεί όποιους μάρτυρες θέλει, κυρίως εκείνους που δεν πρόκειται να την βλάψουν και θα αποκλείει όποιους μάρτυρες πιστεύει ότι μπορεί να την θίξουν. Παράδειγμα; Συστάθηκε εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και οι βουλευτές της παράταξης, που πορεύεται με την αντίληψη «είμαι πλειοψηφία και κάνω ό,τι γουστάρω», δεν θεώρησαν σκόπιμο να καταθέσει ο δράστης, δηλαδή ο υπουργός Πέτσας, αυτός που συνέταξε τη λίστα.
Κάτι ανάλογο αναμένεται να δούμε και στη νέα εξεταστική επιτροπή. Εφόσον δεν θα είναι ανοιχτή, οι πληροφορίες που θα δίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πολύ βολικές για την κυβέρνηση, θα αναμεταδίδονται από τα στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και το πόρισμα που θα εκδοθεί και θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής θα καταλήγει στην εκτίμηση «ούτε γάτα ούτε ζημιά», ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα και κάποιες λανθασμένες ενέργειες θα χρεωθούν στον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ και δευτερευόντως στον μετακλητό υπάλληλο κ. Δημητριάδη, ο οποίος παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, αν και σε πρώτο χρόνο είχε δηλώσει ότι παραιτήθηκε λόγω του τοξικού κλίματος.
Θα δεχτεί η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής να προσέλθει για να δώσει εξηγήσεις ο κ. Κοντολέων ή θα επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφαλείας που καθιστούν απαγορευτική την παρουσία του στη Βουλή; Και το κυριότερο: δεν πρέπει να εκθέσει την άποψή του στην εξεταστική επιτροπή ο προϊστάμενος των δύο στελεχών που παραιτήθηκαν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Αυτός πήρε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του.
Αυτός τοποθέτησε επικεφαλής τον κ. Κοντολέοντα, αλλάζοντας τον νόμο γιατί ο εκλεκτός του δεν είχε τα τυπικά προσόντα. Αυτός πέρασε τροπολογία στη Βουλή για να μην είναι υποχρεωμένη η αρμόδια υπηρεσία να ενημερώνει εκ των υστέρων τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν. Αυτός είχε αναθέσει στον ανιψιό του να ελέγχει την ΕΥΠ και να τον ενημερώνει. Ο καγκελάριος Σολτς εκλήθη και παρέστη. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα κληθεί; Οπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η υπόθεση εκτός από πολιτική έχει και ποινική διάσταση...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου