11.8.22

Εργο Μητσοτάκη αυτή η ΕΥΠ...



Δυστυχώς, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το να επικαλούνται «Δεν γνωρίζαμε» για τις δραστηριότητες της ΕΥΠ είναι ένα επιχείρημα εντελώς έωλο. Η δημοσιογραφική έρευνα από την πρώτη στιγμή εστίασε τόσο στο προφίλ του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη, Παναγιώτη Κοντολέοντος, όσο και στη δραστηριότητα της υπηρεσίας επί των ημερών του, αναδεικνύοντας σοβαρά θέματα προς διερεύνηση, τα οποία η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά...

Οταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εκλεκτών της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο ήταν γραμμένο το βιογραφικό του κ. Κοντολέοντος, κάτι που μας ώθησε να το ψάξουμε περισσότερο. Ετσι, διαπιστώσαμε και αποδείξαμε ότι δεν είχε τα προσόντα που απαιτούσε η θέση, ενώ και το παρελθόν του ήταν προβληματικό, καθώς υπήρχαν αναφορές για πρόστιμα των οποίων είχε γίνει αποδέκτης η εταιρεία την οποία διοικούσε. Ανθρωποι του χώρου μάς έλεγαν τότε πως ο κ. Κοντολέων αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού» και μόνο, καθώς δεν είχε τα φόντα και την εμπειρία να ηγηθεί μιας υπηρεσίας όπως η ΕΥΠ και να κινηθεί σε διεθνές επίπεδο. Το «θέλω» του κ. Μητσοτάκη εκφράστηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο. Είπε ψέματα στη Βουλή για χάρη του εκλεκτού του κι ενώ αρχικά διαβεβαίωνε πως δεν θα αλλάξει ο νόμος, τελικά τον άλλαξε προκειμένου να τον κάνει διοικητή.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν η «Εφ.Συν.» ανέδειξε το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτών, μεταξύ των οποίων και του πρώτου δημοσιογράφου, του Σταύρου Μαλιχούδη, η κυβέρνηση πέταξε ξανά χαρταετό. Ηταν η πρώτη φορά που υπήρχαν αποδείξεις (είχαμε δημοσιεύσει τα σχετικά έγγραφα της ΕΥΠ) ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούν πολίτες – και δη δημοσιογράφο. Η πλειονότητα των ΜΜΕ έπνιξε το θέμα, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Εμείς ωστόσο συνεχίσαμε την έρευνα και αναδείξαμε τον ρόλο του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), αυτόνομη υπηρεσία εντός της ΕΥΠ που δημιουργήθηκε με μια τροπολογία της κυβέρνησης και η οποία θα μπορούσε να υπογράφει απόρρητες συμβάσεις με φορείς (χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα) αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης και ιδιώτες υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, καθώς, όπως αναφερόταν σχετικά στην τροπολογία, «οι εν λόγω πράξεις δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και δεν αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια».

Φέραμε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος μήνες πριν αυτό εκδοθεί και σύμφωνα με το οποίο έρχονταν αλλαγές «στην επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων υπηρεσιακών μονάδων της ΕΥΠ, στη διαδικασία επιλογής και τη συγκρότηση των αρμοδίων επιτροπών και στις ενστάσεις κατά τη διαδικασία των επιλογών προσωπικού».

Δημοσιεύσαμε τις εκκαθαρίσεις 100 και πλέον υπαλλήλων που από την πρώτη στιγμή μπήκαν στο ψυγείο, όχι επειδή δεν ήταν καλοί στη δουλειά τους, αλλά επειδή δεν ήταν αρεστοί στη διοίκηση και κατ’ επέκταση στο Μαξίμου. Σε μία νύχτα με μία τροπολογία εξοβελίστηκαν σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ώστε να στηθεί μια ΕΥΠ στα μέτρα του Μαξίμου. Και εν συνεχεία, σε συνεργασία με τους Reporters United, αποκαλύψαμε τις επιχειρηματικές κινήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του πρωθυπουργού, με άτομα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator, αλλά και την επιχειρηματική του δραστηριότητα ενώ ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.

Eίναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζεται τώρα ο πρωθυπουργός και να λέει πως δεν γνώριζε. Αυτή η ΕΥΠ ήταν δικό του έργο.

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: