19.8.22

"Κεφαλοκλείδωμα"...


...στο Μαξίμου για τις υποκλοπές...

 Αίσθηση προκάλεσε χθες το μήνυμα της Όλγας Κεφαλογιάννη πως δεν θα δεχθεί αντικατάσταση της από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία αναμένεται να καλέσει τη διοίκηση της ΕΥΠ για τις υποκλοπές μετά την προ ημερησίας στη Βουλή.

Η φημολογία περί... αντικατάστασης της κ.Κεφαλογιάννη, όπως και του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, είχε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, αν και το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε ότι υπήρχε τέτοια πρόθεση.

Η βουλευτής Α Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας όμως θεώρησε ότι δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το Μαξίμου δεν προτίθεται μεν να την αντικαταστήσει, αλλά υποστήριζαν πως ούτως ή άλλως δεν πήγαινε στην επιτροπή, αποτέλεσαν προσπάθεια απαξίωσης της. Εξ ου και διαμήνυσε με ανάρτηση της στο facebook ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας “αυτή την κρίσιμη περίοδο”.

Επρόκειτο βέβαια και για μία τροχιοδεικτική βολή από την πλευρά της κ.Κεφαλογιάννη, την οποία πολλοί βλέπουν να ετοιμάζεται να πάρει θέση για τη διαδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και φυσικά επί του παρόντος δεν τίθεται ακόμη τέτοιο ζήτημα παρότι η κυβέρνηση συνταρράσσεται από την υπόθεση των υποκλοπών.

Η κ.Κεφαλογιάννη και το Μαξίμου έχουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτούς λογαριασμούς εδώ και καιρό. Μετά την εκλογική νίκη του 2019, η βουλευτής Α Αθήνας δεν δέχθηκε την πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ θεωρείτο δεδομένο ότι θα έπαιρνε το υπουργείο Πολιτισμού ως αρμόδια τομεάρχης.

Δεν είχε βγει όμως “στο αντάρτικο”, αλλά κατά καιρούς είχε διαφοροποιηθεί σε ζητήματα όπως η αναγκαστική συνεπιμέλεια. Η κ.Κεφαλογιάννη μαζί με την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου είχαν καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας επικίνδυνες αλλαγες στη νομοθεσία, οι οποίες δεν είχαν το συμφέρον των παιδιών ως γνώμονα.

Το Μαξίμου πάντως υποβάθμισε το θέμα της χθεσινής παρέμβασης της κ.Κεφαλογιάννη, καθώς κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ότι απαντά σε δημοσιεύματα και όχι στην κυβέρνηση, ενώ τόνιζαν ότι δε ζητήθηκε ποτέ αντικατασταση της από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Γιατί όμως έχει σημασία ποιοι μετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αφού τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις από ΕΥΠ και για την υπόθεση Predator θα την αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής;

Θεωρητικά βέβαια θα μπορούσε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μετατραπεί σε εξεταστική επιτροπή, αυτή η δυνατότητα όμως σπανίως εφαρμόζεται και είναι δεδομένο ότι τα κόμματα θα ορίσουν εκείνα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε μία νέα εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές. Σε κάθε περίπτωση όμως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα καλέσει κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης τη διοίκηση της ΕΥΠ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει μάλιστα ζητήσει να κληθεί και ο νυν, αλλά και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Η κυβερνητική πλειοψηφία όμως θα επιχειρήσει να καλέσει μόνο τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και όχι τον παραιτηθέντα, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Για το λόγο αυτό, αλλά και γενικότερα για το χειρισμό μίας τόσο ευαίσθητης και δύσκολης υπόθεσης, η σύνθεση της επιτροπής έχει σημασία, καθώς μία ή δύο ψήφοι μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Σημειωτέον ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα αποφασίσει τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, και για το πότε θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πιθανότατα μετά την προ ημερησίας και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τη σύσταση εξεταστικής, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: