Αποφασισμένος να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να λάβει απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας το «ζήτημα δημοκρατίας» όπως το αποκαλεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.
Στην Κουμουνδούρου είναι... πεπεισμένοι ότι τόσο οι καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του, όπως και η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, προέρχονται από το ίδιο «κέντρο». Γεγονός που επιβεβαιώνει η χρήση του ίδιου λογισμικού, του περίφημου «Predator».
Μάλιστα ενισχυτικό σε αυτή την εκτίμηση είναι και το ότι από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος ακριβώς σύνδεσμος παγίδευσης. Εκεί μάλιστα αναμένεται να εστιάζει και η επίκαιρη ερώτηση που θα απευθυνθεί στον πρωθυπουργό, που έχει και την αρμοδιότητα του ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μετά την σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019 στο νομοσχέδιο για το «Επιτελικό Κράτος».
Αυτό άλλωστε είναι και το κεντρικό ερώτημα που περιλαβμάνεται στη πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των παρακολουθήσεων: «Θα απαντήσει η κυβέρνηση ποιος είναι αυτός ο "ιδιώτης " που με το ίδιο link παραβίασε το κινητό του κ. Κουκάκη και επιχειρησε να παραβιάσει και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι αυτός ο "ιδιώτης " που παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο και έναν πολιτικό αρχηγό που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;».
Είναι σαφές επίσης από το ύφος της ανακοίνωσης πως στην Κουμουνδούρου σαφώς θεωρούν ότι οι παρακολουθήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν πείθουν δηλαδή καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα φέρεται να ανέφερε την Παρασκευή στην Βουλή ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Π.Κοντολέων, περί ξένης υπηρεσίας που είχε ζητήσει την παρακολούθηση του Θ.Κουκάκη.
Α.Τσιπρας: Μόνο στην Ελλάδα του Μητσοτάκη
Στο ζήτημα των παρακολουθήσεων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο το οποίο πείθει την αξιωματική αντιπολίτευση για την ανάγκη περεταίρω διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, όπως και για πολιτικές απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Όπως τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας «η συμμαχία του κ. Μητσοτάκη με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η κυριαρχία που αυτή του προσφέρει στα ΜΜΕ, έχει δημιουργήσει στον ίδιο και στους συνεργάτες του μια αίσθηση ανεξέλεγκτης παντοδυναμίας. Κάνουν πράγματα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν επιχείρησε να κάνει, τουλάχιστον όχι χωρίς καθοριστικό πολιτικό κόστος».
Αναρωτιέται μάλιστα «σε ποια άλλη χώρα θα υπήρχαν επιβεβαιωμένες καταγγελίες για παρακολούθηση τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικών αρχηγών από παράνομο λογισμικό και δε θα γινόταν πολιτικός σεισμός;» τονίζοντας πως «αυτά γίνονται μονάχα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, που έταξε «επιτελικό κράτος» και έφτιαξε τελικά ένα κράτος-τσιφλίκι και λάφυρο. Ιδιωτικό και κομματικό».
Παράλληλα, ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News έδωσε μία ακόμη διάσταση της υπόθεσης τονίζοντας ότι το υφιστάμενο καθεστώς επιτρέπει την παρακολούθηση κάθε πολίτη. Θύμισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, εντόπισε την παρακολούθηση μέσω των διαδικασιών του Ευρω-κοινοβουλίου, αφού είναι μέλος του.
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Τι γίνεται, λοιπόν, με όλους εμάς που δεν έχουμε αυτή την ιδιότητα; Ποιος είναι υπεύθυνος να μας προστατεύσει από την παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων; Γιατί το ζήτημα που γεννάται δεν είναι μόνο ποιος τελικά παρακολουθεί, αλλά και ποιος προστατεύει τους πολίτες από τις παρακολουθήσεις. Δημιουργείται ένα αίσθημα ανασφάλειας, πως όλοι μπορεί να παρακολουθούνται, ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με ποινικές υποθέσεις»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.