22.8.22

Η ξηρασία «στερεύει» τον ποταμό Γιανγκτσέ...


...και ρίχνει την απόδοση στους σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας...
Ξηρασία-ρεκόρ έχει προκαλέσει την αποξήρανση ορισμένων ποταμών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Γιανγκτσέ, επηρεάζοντας την υδροηλεκτρική ενέργεια, σταματώντας... τη ναυσιπλοΐα και αναγκάζοντας μεγάλες εταιρείες να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.

Ο Γιανγκτσέ είναι ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου. Παρέχει πόσιμο νερό σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια Κινέζους και θεωρείται η πιο ζωτική υδάτινη οδός για την οικονομία της χώρας. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά φέτος το καλοκαίρι η στάθμη του έπεσε σε επίπεδα ρεκόρ, με ολόκληρα τμήματα και δεκάδες παραπόταμους να έχουν «στεγνώσει». 

  Οι Αρχές παραμένουν σε συναγερμό για την ξηρασία από την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως ακραίο κύμα καύσωνα θα συνεχίζει να πλήττει περιοχές στα νοτιοδυτικά και εντός Σεπτεμβρίου. 

Η απώλεια της ροής του νερού στο εκτεταμένο υδροηλεκτρικό σύστημα της Κίνας έχει προκαλέσει μια «σοβαρή κατάσταση» στο Σιτσουάν, το οποίο εξαρτάται, σχεδόν πλήρως, από την υδροηλεκτρική ενέργεια. 

Την Κυριακή, η περιφερειακή κυβέρνηση ενημέρωσε πως βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο απειλής, με το νερό στο υδροηλεκτρικό σύστημα να πέφτει στο μισό. Η ζήτηση για ρεύμα, όμως, αυξήθηκε κατά 25% φέτος το καλοκαίρι. 

Την περασμένη εβδομάδα είχε μειωθεί η παροχή ενέργειας σε εργοστάσια, ενώ μειώθηκε και η ηλεκτροδότηση δημοσίων κτηρίων. Toyota και Tesla ήταν μεταξύ των επιχειρήσεων που ανέστειλαν, προσωρινά, τις δραστηριότητές τους σε ορισμένα εργοστάσια. 

Η ξηρασία έχει επηρεάσει 2,6 εκατομμύρια κατοίκους και αγροτικές περιοχές σε Σιτσουάν, Χουνάν, Χαμπέι, μεταξύ άλλων, και περισσότεροι από 780.000 πολίτες λαμβάνουν άμεση βοήθεια από το κράτος για να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις. Πόσιμο νερό μεταφέρεται με φορτηγά σε περιοχές όπου τα οικιακά αποθέματα έχουν στερέψει εντελώς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, μόνο τον Ιούλιο, προκάλεσαν άμεσες οικονομικές απώλειες ύψους 2,73 δισ. γιουάν (400 εκατ. δολάρια), επηρεάζοντας 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ανέφερε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών την περασμένη εβδομάδα.

  Στην πόλη Τσονγκίνγκ, το επίπεδο του νερού έχει πέσει τόσο που αποκαλύφθηκαν βουδιστικά αγάλματα που χρονολογούνται σχεδόν 600 χρόνια πίσω. 

Οι κινεζικές Αρχές έχουν, επανειλημμένα, αποδώσει την ξηρασία και τον καύσωνα στην κλιματική αλλαγή. Ο Chen Lijuan, επικεφαλής μετεωρολόγος του εθνικού κλιματικού κέντρου της χώρας, περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα τον συνδυασμό καύσωνα και ξηρασίας ως «χύτρα ταχύτητας».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι παρόμοιοι καύσωνες θα συμβαίνουν συχνά στο μέλλον... θα γίνει μια νέα φυσιολογική κατάσταση» προειδοποίησε. 

Ανά τον κόσμο, ποταμοί χάνουν τα αποθέματα νερού τους καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Μεταξύ άλλων ο Ρήνος αλλά και ο ποταμός Κολοράντο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: