Σε μια δύσκολη συγκυρία που απαιτείται καθαρός πολιτικός ορίζοντας καθώς η ενεργειακή κρίση, η πληθωριστική πίεση αλλά και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις θέτουν σημαντικά προτάγματα, το σκάνδαλο των υποκλοπών ήλθε να δημιουργήσει νέες αβεβαιότητες και προβληματισμούς...
Ειδικότερα, οι καταιγιστικές εξελίξεις με παραιτήσεις δύο εκ των πλέον στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού άνοιξαν την βεντάλια και πάλι της συζήτησης για τις εκλογές, κάτι που γενικά δεν “αρέσει” στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, με αιχμή τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναλυτές απέδωσαν τη σημαντική πτώση που “είδε το ταμπλό”, από το μεσημέρι και μετά, στο κλίμα που δημιουργήθηκε από τις παραιτήσεις των σημαινόντων κυβερνητικών παραγόντων.
Βέβαια δεν πρέπει να διαφεύγει ότι λόγω διακοπών του Αυγούστου και παραδοσιακής χρηματιστηριακής Αυγουστιάτικης ”ραστώνης” πολλοί σπεύδουν με αφορμή και μια “παράπλευρη” είδηση να αποκομίσουν κέρδη καθώς ήδη Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε ένα σερί θετικών συνεδριάσεων με αθροιστικά κέρδη 9,17%.
Το ζήτημα αξιοπιστίας
Κυρίως, βέβαια, το θέμα των υποκλοπών, που χτυπά τον πυρήνα της δημοκρατίας, θέτει ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Η ίδια, μάλιστα, από το 2019 πολιτεύεται με ανάλογη “σημαία”, απευθυνόμενη στις διεθνείς αγορές, τους επενδυτές και τους εταίρους, προτάσσοντας, δηλαδή, δεσμεύσεις για σεβασμό κανόνων, τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών (π.χ. χωρίς αιφνιδιασμούς για εκλογές και εξάντληση τετραετίας), προσήλωση στις αρχές του κράτους δικαίου αλλά και της ΕΕ.
Διαπιστευτήρια αξιοπιστίας
Η κυβέρνηση, όμως, τώρα, στο φόντο ενός σκανδάλου, που σε ιστορικά ανάλογα δημιουργεί μεγάλες πολιτικές φθορές, έχοντας ήδη, ούτως ή άλλως, σύντομο πολιτικό ορίζοντα, καλείται, το επόμενο διάστημα, να δώσει διαπιστευτήρια καλής διαχείρισης και αποτελεσματικής αξιοποίησης του πακτωλού των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, να δώσει μια σημαντική μάχη στο μέτωπο της ενέργειας, με αιχμή τα λεγόμενα “ουρανοκατέβατα” κέρδη απέναντι σε εταιρείες κολοσσούς, αλλά και να προωθήσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.
Πώς άραγε, με όλο το κλίμα αυτό θα δηνιουργήσει βεβαιότητες σε επενδυτλες, ότι όλα στη χώρα κινούνται με διαφάνεια, ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με μόνο το κριτήριο της νομιμότητας και μέσα από ανοικτλες διαδικασίες και πρακτικές άλλων εποχών;
Το "μητρώο" και οι "ακίδες" του
Πέρα, όμως, από τις υποκλοπές, ήδη το “μητρώο” αξιοπιστίας έχει “ακίδες”. Δεν είναι κρυφό το “σούσουρο” σε σχέση με διαχείριση κρατικού χρήματος, λόγω της έξαρσης των απευθείας αναθέσεων τα χρόνια της πανδημίας. Ήδη η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) έχει στείλει το σχετικό μήνυμα σε 3.500 και πλέον αναθέτουσες αρχές της χώρας, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, που τα χρόνια της πανδημίας είχε και λόγω συνθηκών ενταθεί, ενώ και οι Βρυξέλλες έχουν ενσκήψει στο όλο ζήτημα της διαφάνειας, μετά και τις σχετικές παρεμβάσεις των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιπροέδρου και ευρωβουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δημήτρη Παπαδημούλη.
Με βάση, δε, τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) το 2021 υπεγράφησαν πάνω από 7.400 δημόσιες συμβάσεις με διαπραγμάτευση χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 748 εκατ. ευρώ ενώ και πάλι, όπως έχει αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης, σε ερώτήσή του στο Ευρωκοινοβούλιο προς τον αρμόδιο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν επικαλούμενος στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), “από το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων της περιόδου 1.1.2020-31.10.2021, 3,66 δισ. ευρώ αφορούν κλειστούς διαγωνισμούς (17,5%) και 2,9 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις (13,9%).
Πάντως χθες κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά σενάρια που διακινήθηκαν για μπλοκάρισμα της δεύτερης δόσης πληρωμών από το Ταμειο Ανάκαμψης, που έχει και προαπαιτούμενα συνδεόμενα με το κράτος δικαίου και βέβαια τη διαφάνεια.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου