25.8.22

Ο Μητσοτάκης κατεβαίνει στην Ολομέλεια χωρίς να ξέρουμε σε ποιον... υπάγεται η ΕΥΠ...


Ερωτήματα γεννώνται μετά τη παρουσία του υπουργού Επικρατείας, κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώπιο της Επιτροπής Θεσμών του Κοινοβουλίου κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο... κ. Γεραπετρίτης συνόδευσε τον νέο διοικητή ως "εποπτεύων". Τούτο διότι ο νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος, που αντικαθιστά τον παραιτηθέντα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, Γρηγόρη Δημητριάδη, δεν έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα.

Σημειώνεται εδώ πως η εποπτεία της ΕΥΠ έχει μεταβιβαστεί στο γραφείο του πρωθυπουργού στα πλαίσια του Επιτελικού Κράτους, σε μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μαζί με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ.

Όλα αυτά, λίγες ώρες πριν τη σύγκρουση στην Ολομέλεια με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών γύρω από τις παρακολουθήσεις του κινητού του κ. Ανδρουλάκη αλλά και εκπροσώπων του εγχώριου Τύπου, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Οικονόμου, να μην παρέχει - για άλλη μια φορά - πειστικές απαντήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως "ο κ. Δεμίρης έλαβε χθες τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και θα αναζητηθούν τρόποι για τη λειτουργία της ΕΥΠ. Προς το παρόν, δεν έχει αλλάξει κάτι". Αυτό βέβαια, δε σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει μια πιθανή αλλαγή του διοικητικού σκέλους της υπηρεσίας, ενδεχομένως για να περιοριστεί το εύρος της νομικής ευθύνης του ίδιου του πρωθυπουργού και του πρωθυπουργικού γραφείου, σε περίπτωση ειδικά που προκύψουν περισσότερες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.

Για την ώρα πάντως, φαίνεται πως ΕΥΠ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ, αναζητούν να μάθουν ποιος είναι ο... προϊστάμενός τους. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στην Ολομέλεια, με τον κ. Μητσοτάκη να καλείται να δώσει τις δέουσες απαντήσεις σε πολλαπλά μέτωπα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα.

Να θυμίσουμε εδώ πως το πολιτικό "θερμόμετρο" ανέβηκε ακόμη περισσότερο μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Δεμίρης ανέφερε πως από τις υποκλοπές "a priori κανείς δεν εξαιρείται".

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι επιβεβαιώνεται πλέον πως παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να επαναφέρει το αίτημα για εκ νέου σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πριν συνεδριάσει η Ολομέλεια, ώστε ο κ.Δεμίρης να δώσει εξηγήσεις.

Υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης είναι πως οι υποκλοπές δεν είναι εν γνώσει του πρωθυπουργού, και πως οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ διαχωρίζονται από τη χρήση του λογισμικού Predator. Ο κ. Οικονόμου άλλωστε, έχει δηλώσει πως "οι ελληνικές υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά. Άλλο πράγμα τα Predator και άλλο το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων".

Μόλις την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε πως "δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου", κοινώς δεν διέψευσε πως δε γίνονται περισσότερες παρακολουθήσεις, αλλά μονάχα πως απαλλάσσεται από τις ευθύνες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κάτι που ενδεχομένως μπορεί να επιχειρείται και με μια αλλαγή διοικητικής δομής σε ο,τι αφορά το πού "απολογείται" η ΕΥΠ.

Από τη δική του μεριά το ΠΑΣΟΚ έχει αναφέρει πως μια "από τις πιο σοβαρές διαστάσεις του σκανδάλου της παράνομης παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, ήταν η αποκάλυψη ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ΔΕΝ διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής των αποφάσεων άρσης του απορρήτου, αλλά χειρόγραφο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχός του από την Αρχή", σημειώνοντας πως "ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Πρωθυπουργός, δεν προχώρησαν ποτέ στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας".

Τέλος, τη Τετάρτη ο ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Χρυσόγονος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσαν αίτημα στην ΑΔΑΕ, για να πληροφορηθούν για το αν παρακολουθούνται τα κινητά τους.

Πλέον, η ΑΔΑΕ θα ορίσει επιτροπή που θα αναζητήσει στοιχεία στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως έγινε και στην περίπτωση του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, για το αν τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.

Χρήστος Δεμέτης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: