Πεπεισμένος ότι εφόσον διακοπή η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας θα υπάρξει ανάγκη για διακοπές ρεύματος τόσο σε μνημεία όσο και σε σπίτια εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο οποίος μίλησε στο OPEN το πρωί της Δευτέρας. Μάλιστα, τόνισε πως με βάση τα σχέδια της κυβέρνησης αυτό είναι το «ύστατο μέτρο» που θα τεθεί, ωστόσο κατά τον ίδιο είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο εφόσον... υπάρξει διακοπή της ομαλής ροής αερίου.
«Τα προβλήματα είναι μπροστά και θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Τα σενάρια τα προκρίνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για να ηλεκτροδοτείται η χώρα και έχει την ευθύνη που έχει πλήρως εξαρτημένη τη χώρα από το φυσικό αέριο. Από τη στιγμή που αποφάσισε η Ευρώπη, άρα και η Ελλάδα, να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο θα έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει την επάρκεια σε άλλο καύσιμο, προφανώς το υγροποιημένο, το οποίο θα μεταφέρεται με τα καράβια για να επάρκεια ρεύματος. Δεν φαίνεται αυτό να ισχύει», είπε αρχικά στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.
«Μόνο που όταν μιλάμε για την Ευρώπη θα πρέπει προφανώς να είναι προετοιμασμένη και ο πόλεμος είναι ένα (θέμα) που προέκυψε μετά. Όταν αφήσαμε τη χώρα ενεργειακά εξαρτημένη και είχαμε την τεράστια κρίση δεν είχαμε κανένα πόλεμο. Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο», συμπλήρωσε.
Όπως μετέφερε το OPEN υπάρχουν πέντε σκέψεις της κυβέρνησης που κωδικοποιούνται ως εξής:
Θα σβήνει η μία από τις 10 λάμπες οδοφωτισμού
Τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία θα σβήνουν 3 τα ξημερώματα
«Παγώνει» για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ
Ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές
Εξετάζεται η δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας
Σε σχέση με το τελευταίο εξετάζει η κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα ταμείο προκειμένου η βιομηχανία να μπει σε εθελούσια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και να αποζημιώνεται γι' αυτή τη μείωση της κατανάλωσής της.
«Σωστά τα είπε ο κ. Φρεμεντίτης υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Σε ό,τι έχει να κάνει με την παράταση της απολιγνιτοποίησης μιλάμε για κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και σε σχέση με την αδειοδότηση των μονάδων. Θυμίζω ότι πολλές μονάδες από τις οποίες θέλουμε να παρατείνουμε τη λειτουργία τους έχουν πρόβλημα αδειοδότησης σε σχέση με τους βιομηχανικούς ρύπους που είναι δεσμευμένη η ΔΕΗ και αυτές οι μονάδες να τις κλείσουν.
Δεν έχουν κάνει τίποτα γι' αυτό. Μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να κλείσουν τέσσερις λιγνιτικές μονάδες. Αυτές θα πρέπει να δοθεί νέα άδεια λειτουργίας. Αυτό είναι ένα. Δεύτερο είναι ότι δεν έχουμε το προσωπικό να προχωρήσει σε αυτή την εξόρυξη προκειμένου ακώλυτα να έχουμε την τροφοδοσία των λιγνιτικών μονάδων από καύσιμο, δηλαδή από λιγνίτη. Πρέπει να εξορυχθεί αυτός ο λιγνίτης. Όταν έχουμε αφήσει την εταιρεία με 4.500 εργαζομένους λιγότερος από πρόωρη συνταξιοδότηση και ανεργία δεν είναι εύκολη αυτή η διαδικασία», είπε ο κ. Αδαμίδης.
Απαντώντας σε ερώτημα αν θα έχουμε συσκοτίσεις σημείωσε: «Εγώ είμαι βέβαιος. Αυτό είναι το λιγότερο (σ.σ.να σβήνουν τα φώτα στην Ακρόπολη και σε άλλα μνημεία) παρότι είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς την Ακρόπολη να μη φωτίζεται. Αλλά εδώ μιλάμε το ότι θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και προς το χειμώνα και στις οικιακές καταναλώσεις. Αυτά τα σχέδια που κάνει η κυβέρνηση και ο κ. Σκρέκας είναι επί χάρτου. Η πραγματικότητα λέει άλλα».
Στο ερώτημα αν είναι υπαρκτό το θέμα να κόβεται το ρεύμα σε σπίτια για να υπάρξει εξοικονόμηση ο κ. Αδαμίδης σημείωσε: «Μα το έχει πει ο κ. Σκρέκας ότι είναι ύστατο μέτρο. Απλά το λέει ότι είναι τελευταίο. Εγώ το λέω ότι δεν το θεωρώ ότι είναι ύστατο. Θα προκύψει αυτό εφόσον έχουμε την παύση της έλευσης του φυσικού αερίου. Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να λύσεις το πρόβλημα».
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου