17.8.22

Χρησιμοποιούν το μετρό για να αλλοιώσουν τα Εξάρχεια...


«Θα τελειώσω με τα Εξάρχεια σε ένα μήνα» διατυμπάνιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προοικονομώντας την έναρξη της βεντέτας ανάμεσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την ιστορική γειτονιά του κέντρου της Αθήνας.

Η αρχή... του τέλους ξεκίνησε αμέσως. Δεν πήρε φυσικά ένα μήνα, αλλά σταδιακά και μεθοδευμένα η κυβέρνηση, σε άτυπη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την υποβάθμιση της περιοχής.


Οι τεχνητές εντάσεις με την παρουσία μιας άκρως προκλητικής αστυνομίας αλλά και οι διάσπαρτες και… ανενόχλητες πιάτσες ναρκωτικών με τους ναρκέμπορους που κάνουν κουμάντο στην περιοχή και δρουν έχοντας ασυλία είναι οι βασικοί συντελεστές του οικοδομήματος της προσπάθειας υποβάθμισης των Εξαρχείων.

Με την υποβάθμιση δημιουργείται ένα αφήγημα που έρχεται να κουμπώσει εξαιρετικά με τη δημιουργία του σταθμού του μετρό στην πλατεία, το οποίο σύμφωνα με τους υποστηρικτές του θα φέρει οικονομική ευμάρεια στην περιοχή, η οποία θα γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως η επιλογή αυτή αποτελεί το κλείσιμο της βεντέτας που έχει ανοίξει η Δεξιά με την ιστορική γειτονιά η οποία ήταν πάντα τόπος αμφισβήτησης, ελευθερίας και πολιτισμού.


Εδώ και μήνες με μια γκεμπελίστικου τύπου τακτική επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι αντιδρώντες στην κατασκευή μετρό στην πλατεία Εξαρχείων εναντιώνονται γενικά στην κατασκευή σταθμού στην περιοχή και είναι μια μερίδα ανθρώπων που δεν ζουν στη συγκεκριμένη γειτονιά του κέντρου αλλά την επισκέπτονται μόνο και για να βάζουν φωτιές σε κάδους και να επιτίθενται στα ανυπεράσπιστα ΜΑΤ της Χαριλάου Τρικούπη. Τίποτε από τα δύο όμως δεν ισχύει. Οι κάτοικοι –γιατί περί κατοίκων μιλάμε– αντιδρούν στην καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων, ενώ στην πλειονότητά τους ζητούν το μετρό να γίνει στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, όπως είχε προταθεί σε εναλλακτικό σχέδιο που εξεταζόταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολιτικά εμμονικό» το σχέδιο της κυβέρνησης

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων υποστηρίζουν πως η πλατεία τους αναμένεται να μετατραπεί σε χώρο διέλευσης επισκεπτών και τουριστών χάνοντας τον χαρακτήρα του τόπου συνάντησης που είχε και έχει και η γειτονιά σιγά σιγά να γίνει, όπως όλο το κέντρο, ένα ακόμη τουριστικό αξιοθέατο.

«Η κατασκευή μετρό στην πλατεία Εξαρχείων καταστρέφει τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Τα σχέδια της Αττικό Μετρό αποδεικνύουν ότι αυτό το οποίο πάει να συμβεί δεν επιτρέπει να υπάρξει πλατεία. Στην πλατεία υπάρχουν μαγαζιά, πάνω από την πλατεία ζουν άνθρωποι, έχει παντού σπίτια. Κανείς δεν πέρασε να κάνει έλεγχο στατικότητας, κανείς δεν πέρασε να ενημερώσει τον κόσμο τι θα συμβεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που ήρθαν μετέφεραν τα αυτοκίνητα των ανθρώπων που είχαν παρκάρει γύρω γύρω χωρίς να τους ενημερώσουν» λέει μιλώντας στο Documento η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, μέλος της συνέλευσης «Οχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» και κάτοικος της περιοχής, προσθέτοντας: «Δεχόμαστε κριτική ότι θέλουμε την πλατεία όπως είναι, μέσα στα ναρκωτικά. Το εμπόριο ναρκωτικών και οι πιάτσες χρησιμοποιούνται για την υποβάθμιση μιας περιοχής. Εμείς που ζούμε στα Εξάρχεια βλέπουμε πότε έρχονται και πότε φεύγουν. Εχουμε δεχτεί επιθέσεις από την αστυνομία την ίδια στιγμή που οι έμποροι βρίσκονταν δίπλα.

Μια πλατεία που υπάρχει μπορείς να την κάνεις καλύτερη, μια κατεστραμμένη πλατεία δεν μπορείς να την κάνεις τίποτε γιατί δεν υπάρχει. Λένε ότι θα έρθει το μετρό και θα σταματήσουν να πουλάνε ναρκωτικά στην πλατεία. Και στην Ομόνοια γιατί δεν γίνεται αυτό;».


Η ίδια κάνει λόγο για «δυνάμεις κατοχής γύρω από την πλατεία και γενικά στη γειτονιά», ενώ τονίζει ότι «ήρθαν Αύγουστο μήνα επειδή ο κόσμος είναι διακοπές, για να μας πιάσουν στον ύπνο».

Αναφερόμενη στις ευθύνες του Δήμου Αθηναίων η Χρ. Παπαγεωργίου μιλάει για εγκατάλειψη. «Ο δήμος έχει εγκαταλείψει την πλατεία και συνολικά τη γειτονιά μέσα στη βρομιά. Υπάρχουν άδειες για τα πεζοδρόμια εδώ και ενάμιση χρόνο και δεν έχουν φτιαχτεί, ενώ σε άλλες γειτονιές με δύο μηνών άδειες έχουν φτιαχτεί τα πάντα. Υπάρχει μια συνολική εγκατάλειψη της γειτονιάς. Εχουμε τρία δημοτικά σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Επεσαν μπαλκόνια, παράθυρα, τα παιδιά κάνουν μάθημα μέσα στη μούχλα και ο δήμος αδιαφορεί επιδεικτικά παρά τις καταγγελίες.».

«Το μετρό εντάσσεται σε μια προσπάθεια τουριστικοποίησης μιας από τις ελάχιστες γειτονιές του κέντρου που αυτήν τη στιγμή έχουν χαρακτηριστικά κατοικίας. Αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει με διάφορους τρόπους. Οπως για παράδειγμα το κομμάτι της αύξησης των ενοικίων και της αδυναμίας πια του κόσμου να ανταποκριθεί στο έξοδο που σημαίνει το “μένω στο κέντρο της Αθήνας – μένω στα Εξάρχεια”. Το μετρό θα συμβάλει σε αυτό» υπογραμμίζει το μέλος της συνέλευσης, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για ένα «πολιτικά εμμονικό» σχέδιο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. «Τι συμβολίζει αυτό; Και όχι σε μένα που είμαι κάτοικος Εξαρχείων, τι θέλει να περάσει με αυτό μια κυβέρνηση η οποία πρεσβεύει το δόγμα “νόμος και τάξη” στον κάτοικο της Δράμας και της Φλώρινας;».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως τόνισε και η ίδια, πως την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης κινητοποίηση στη γειτονιά των Εξαρχείων: «Μαζεύτηκαν περίπου 850 άτομα και ύστερα από πάρα πολλά χρόνια ο κόσμος της γειτονιάς κατέβαινε από τα μπαλκόνια και έμπαινε μπροστά στα πανό απέναντι από τις διμοιρίες των ΜΑΤ» είπε η Χρ. Παπαγεωργίου και χαρακτήρισε τη στάση της αστυνομίας «προκλητική».

«Nα δείξουν ότι ανοίγουν βεντέτα με τη νεολαία»

«Ως Ανοιχτή Πόλη αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή. Εξαρχής πιστεύαμε στην ενίσχυση των ΜΜΜ και την προσβασιμότητα, αλλά δεν θέλαμε να διαλυθεί η πλατεία, ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου με πάρα πολλά δέντρα στο κέντρο της πόλης. Μια πλατεία-ορόσημο. Από την αρχή υπήρξε έντονη αντίδραση των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι θα γινόταν μια τουριστικοποίηση, μια αποψίλωση του κοινωνικού πλούτου και του χαρακτήρα της γειτονιάς» λέει o Ρήγας Αξελός, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη Ανοιχτή Πόλη, ενώ αναφέρεται στην εναλλακτική πρόταση που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για κατασκευή του σταθμού του μετρό στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας.

«Το 2019 με την αλλαγή της κυβέρνησης αυτή η διερεύνηση της εναλλακτικής πρότασης σταμάτησε απότομα και εμφανίστηκε ως δεδομένη πια η πρόταση το μετρό να γίνει στην πλατεία. Αυτό σήμαινε πως η πλατεία θα διαλυθεί, θα κοπούν όλα τα δέντρα και το σημείο θα περικυκλωθεί με λαμαρίνες για οκτώ με δέκα χρόνια» σημειώνει και προσθέτει πως μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν μαγαζιά πάνω στην πλατεία Εξαρχείων. «Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι όταν κλείσει όλη η πλατεία;» αναρωτιέται.

«Την Τετάρτη η πλατεία ήταν περιφρουρημένη από αστυνομία. Ηταν μια τεράστια αστυνομική δύναμη. Η δουλειά της αστυνομίας είναι να περιφρουρεί πλατείες για να κόβουν τα δέντρα; Δεν είναι να κυνηγάει τους παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου, τους εγκληματίες και τους ναρκέμπορους; Δυστυχώς η αστυνομία επί της παρούσης κυβέρνησης έχει προσανατολιστεί στο να δέρνει τους διαδηλωτές, να χτυπάει τις διαδηλώσεις και να ρίχνει δακρυγόνα» λέει ο Ρήγ. Αξελός, ο οποίος είναι και κάτοικος της περιοχής και συμπληρώνει: «Η λογική τους είναι ότι πρέπει να δείξουν ότι ανοίγουν βεντέτα με τη νεολαία που ζει και διασκεδάζει στην ιστορική συνοικία που διαλέγεται ελεύθερα, που έχει μια ελευθεριακή σκέψη. Αυτό είναι το ένα που ενοχλεί πολύ τους παρόντες κυβερνήτες».

Ο ίδιος αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τουριστικοποιήσει την περιοχή υπογραμμίζει ότι «έχουν ήδη αρχίσει να πουλιούνται σπίτια πέριξ της πλατείας σε αστρονομικές τιμές, που τα αγοράζουν διάφορα funds. Ερχεται και η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη μετά το μετρό. Ολα αυτά έχουν μια αλληλουχία».

«Η νομιμοποίηση της κρατικής εξουσίας είναι μόνο μεταξύ αυτών που θεσπίζουν την κρατική εξουσία. Δεν τους ενδιαφέρει καμία συναίνεση και καμία ανάγκη των κατοίκων» συμπληρώνει.

«Η μετατόπιση είναι δυνατόν να γίνει και σήμερα»

«Τεχνικά υπάρχουν λύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Διαμορφώνουν σταθμούς, ολόκληρες υπόγειες πόλεις, χωρίς να ανοίξουν ρήγματα από πάνω. Η επιλογή της πλήρους αποξήλωσης της πλατείας προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός είναι επιλογή παράλογη, όπως πιστεύω ότι επιλογή παράλογη ήταν και η αντίστοιχη για την πλατεία Κολωνακίου. Δεν μπορούμε να καταστρέφουμε ιστορικές πλατείες χωρίς να κοιτάμε το σενάριο να κατασκευαστούν οι σταθμοί υπόγεια» σημειώνει μιλώντας στο Documento o Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής του ΕΜΠ, και προσθέτει πως «η ίδια η θέση του σταθμού έχει ένα πρόβλημα που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού συγκριτικά με τη θέση του μουσείου. Οι μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου έχουν σταθμό στα μουσεία τους. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο της χώρας και θα μπορούσε μια χαρά να εξυπηρετηθεί με αυτήν τη γραμμή και ταυτόχρονα να συνδεθεί άμεσα με το Μουσείο της Ακρόπολης και με τους αρχαιολογικούς χώρους της κεντρικής Αθήνας. Η δυνατότητα εσωτερικών διαδρομών του τουριστικού ρεύματος θα φέρει πολύ περισσότερους επισκέπτες και εδώ και εκεί. Αντί λοιπόν για αυτή την επιλογή, η οποία θα εξυπηρετούσε δύο μητροπολιτικά σημεία πολύ σημαντικά, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο, επελέγη και με έναν πολύ συστηματικό και εμμονικό τρόπο η πλατεία Εξαρχείων».

Ο ίδιος τονίζει ότι «η μετατόπιση είναι δυνατόν να γίνει και σήμερα. Εχουν μετατοπιστεί γραμμές και σταθμοί του μετρό στην Αθήνα σε πολλές περιπτώσεις και έχουν επίσης διακοπεί οι κατασκευές σταθμών. Οι ισχυρισμοί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις”, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οποιος έχει τις στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις ή όποιος θυμάται την ιστορία του μετρό της Αθήνας μπορεί να το απαντήσει πάρα πολύ εύκολα».

«Ενα από τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν είναι το πράσινο, το δεύτερο είναι η χρήση γύρω από τον σταθμό του μετρό. Ενας σταθμός του μετρό προκαλεί ένα big bang σε μια περιοχή. Το να διεκδικούν οι κάτοικοι των Εξαρχείων ένα χαρακτήρα της πλατείας, ένα χαρακτήρα μικρών καφέ, μικρών μαγαζιών αναψυχής, χώρων πολιτισμού και όχι μια πλατεία με φαστφουντάδικα και χρήση μαζικής αναψυχής δεν είναι παράλογο. Το αντίθετο μάλιστα. Το ίδιο θα διεκδικούσαν και οι κάτοικοι της Κυψέλης» συμπληρώνει ο Ν. Μπελαβίλας.

Αναφερόμενος σε ένα από τα αφηγήματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα επεισόδια που γίνονται στην περιοχή από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου ο Ν. Μπελαβίλας τόνισε ότι «το πρόβλημα των επεισοδίων δεν λύνεται με τους τρόπους που λυνόταν την εποχή του Λουδοβίκου-Ναπολέοντα και του βαρόνου Οσμάν, που γκρέμιζαν συνοικίες ολόκληρες για να αντιμετωπίσουν τις εξεγέρσεις. Στις δημοκρατίες δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Είναι αδιανόητη τέτοιου είδους επέμβαση για πολιτικούς λόγους. Ακόμη και αν έχουμε την πιο ακραία πολιτική έκφραση».

———————————————————————-

Χρυσούλα Παπαγεωργίου

Μέλος της συνέλευσης «Οχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», κάτοικος της περιοχής

«Δεχόμαστε κριτική ότι θέλουμε την πλατεία όπως είναι, μέσα στα ναρκωτικά. Το εμπόριο ναρκωτικών και οι πιάτσες χρησιμοποιούνται για την υποβάθμιση μιας περιοχής. Εμείς που ζούμε στα Εξάρχεια βλέπουμε πότε έρχονται και πότε φεύγουν. Εχουμε δεχτεί επιθέσεις από την αστυνομία την ίδια στιγμή που οι έμποροι βρίσκονταν δίπλα»

Ρήγας Αξελός

Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων

«Αυτό σήμαινε πως η πλατεία θα διαλυθεί, θα κοπούν όλα τα δέντρα και το σημείο θα περικυκλωθεί με λαμαρίνες για οκτώ με δέκα χρόνια. Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν μαγαζιά πάνω στην πλατεία Εξαρχείων. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι όταν κλείσει όλη η πλατεία;»

Νίκος Μπελαβίλας

Καθηγητής του ΕΜΠ

«Δεν μπορούμε να καταστρέφουμε ιστορικές πλατείες χωρίς να κοιτάμε το σενάριο να κατασκευαστούν οι σταθμοί υπόγεια. H ίδια η θέση του σταθμού έχει ένα πρόβλημα που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού συγκριτικά με τη θέση του μουσείου. Οι μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου έχουν σταθμό στα μουσεία τους»

 Δανάη Κισκήρα - Μπαρτσώκα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: