Από στραπάτσο σε στραπάτσο οδηγείται η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή για τους χειρισμούς της στην υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων στον Εβρο, καθώς αναγκάζεται τώρα να παραδεχτεί... όσα αρνούνταν πεισματικά μέχρι χθες, δικαιώνοντας εκ των υστέρων τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» όπως και άλλων μέσων ενημέρωσης και οργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, προσπαθεί να αποσιωπήσει τις καταγγελίες των προσφύγων για τη φονική βία που υπέστησαν από τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων επαναπροωθήσεων.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναγκάστηκε χθες, μετά την επίσκεψή του στο Φυλάκιο του Εβρου και τη συνάντησή του με τους διασωθέντες, να καταρρίψει τους ισχυρισμούς φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, ότι τάχα ήταν fake news ο τραγικός θάνατος της πεντάχρονης Μαρίας από τσίμπημα σκορπιού το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας. «Από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι δυσάρεστο», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί η νεκρή στη νησίδα και να ταφεί αξιοπρεπώς από την οικογένειά της.
Η Μαρία, 5 χρόνων από τη Συρία, έχασε τη ζωή της την περασμένη Δευτέρα στη νησίδα από τσίμπημα σκορπιού
Αδειασε έτσι απολύτως όσους, υιοθετώντας ρητορική ακροδεξιών τρολ, έκαναν μέχρι χθες χυδαία αστεία για τον τραγικό θάνατο του παιδιού και ζητούσαν την κεφαλήν επί πίνακι των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το θέμα.
Το προσωπείο της ευαισθησίας και της αποτελεσματικότητας επιχείρησε να φορέσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος δήλωνε τη Δευτέρα, μετά τη διάσωση, ότι παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και ότι είχε δώσει εντολή να ενταθούν οι έρευνες. Αν λέει την αλήθεια, πρόκειται για ομολογία προσωπικής αποτυχίας, με δεδομένο ότι η διάσωση ήρθε με καθυστέρηση ενός μήνα και ότι μέχρι και την Κυριακή η ΕΛ.ΑΣ. ισχυριζόταν ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει τους πρόσφυγες. Αυτή την αποτυχία ο υπουργός επιχείρησε να τη δικαιολογήσει μιλώντας για την «ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη […] αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Δεν φάνηκε πάντως να πείθει τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος σημείωσε πως τα γεγονότα «διαψεύδουν την ενημέρωση που θεσμικά λάβαμε» και μίλησε για «συνηθισμένη προπαγανδιστική τακτική του επιτελικού κράτους».
Ο κ. Μηταράκης και κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπογράμμιζαν ότι, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των προσφύγων, τους οδήγησαν στη νησίδα Τούρκοι συνοροφύλακες, οι οποίοι τους είχαν αρχικά συλλάβει. Παραβίασαν όμως ανοιχτές θύρες. Ο υπουργός και οι διαρροές επιβεβαιώνουν και πάλι πλήρως τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», η οποία έχει δημοσιοποιήσει από την πρώτη στιγμή τις καταγγελίες των προσφύγων πως η Τουρκία τούς εκβίαζε να περάσουν στην Ελλάδα, διαφορετικά θα τους επαναπροωθούσε στη Συρία.
Το ζήτημα όμως στο οποίο πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση αφορά τις δικές της αντιπροσφυγικές πολιτικές στα σύνορα. Επικαλούμενη προσχηματικά ένα τεχνικό ζήτημα εδαφικής κυριαρχίας της νησίδας, η κυβέρνηση επιχείρησε να αρνηθεί στους πρόσφυγες το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, όπως το στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο σε χιλιάδες άλλους, είτε αποτρέποντάς τους στα σύνορα είτε επαναπροωθώντας τους.
■ Την υπόθεση ανέδειξαν δημοσιογραφικά με πρωτογενή έρευνα το γερμανικό περιοδικό Spiegel και ο ανταποκριτής του στην Ελλάδα Γιώργος Χρηστίδης, όπως και ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Channel4, που αφιέρωσε δύο ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, και ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera, όπως και η «Εφ.Συν.». Την υπόθεση χειρίστηκαν νομικά η οργάνωση HumanRights360 και η δικηγόρος της Ευγενία Κουνιάκη, όπως και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ. Σημαντική συμβολή στην έρευνα και την ανάδειξη της υπόθεσης είχαν οι οργανώσεις Borders Violence Monitoring Network και Alarm Phone.
Σιγή ασυρμάτου για τις καταγγελίες κατά των ελληνικών αρχών
Οι δηλώσεις του κ. Μηταράκη αφήνουν σημαντικό κενό σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες των προσφύγων για τις εγκληματικές ενέργειες των ελληνικών αρχών. Οι πρόσφυγες έχουν καταγγείλει ότι ήταν μέρος ομάδας 50 προσφύγων που οδηγήθηκαν βίαια στις 14 Ιουλίου στη νησίδα ανατολικά του χωριού Κισάρι από τις ελληνικές αρχές, ενώ είχαν ήδη περάσει στην ελληνική όχθη. Καταγγέλλουν επίσης ότι δύο πρόσφυγες πνίγηκαν στο ποτάμι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και ότι άλλος ένας πέθανε ύστερα από βίαιο ξυλοδαρμό. Στη συνέχεια αφέθηκαν αβοήθητοι για δέκα μέρες στη νησίδα, παρά την επείγουσα εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να διασωθούν.
Τότε η κυβέρνηση δεν χαρακτήριζε ελληνική τη νησίδα. Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, Ελληνες αστυνομικοί και αραβόφωνοι συνεργάτες τους τούς συνέλαβαν άτυπα και βίαια στις 25 Ιουλίου, τους μετέφεραν στην ελληνική όχθη και την επομένη τους οδήγησαν με τη βία στα τουρκικά παράλια. Εκεί τους συνέλαβαν Τούρκοι συνοροφύλακες, τους έβαλαν σε χώρο κράτησης και ύστερα από μέρες τούς οδήγησαν ξανά στο ποτάμι και τους χώρισαν σε μικρότερες ομάδες, ενώ σημειώθηκαν και πυροβολισμοί στον αέρα από την τουρκική και την ελληνική πλευρά.
Η ομάδα των προσφύγων που διασώθηκε τη Δευτέρα βρέθηκε στη νησίδα την Κυριακή, 7 Αυγούστου, και απηύθυνε ξανά απεγνωσμένες εκκλήσεις για τη διάσωσή της, που έμεναν αναπάντητες, μέχρι το θέμα να πάρει διεθνή διάσταση. Αν ο κ. Μηταράκης είτε παρέλειψε να ρωτήσει γι’ αυτά τους πρόσφυγες είτε τα απέκρυψε, πάντως η Εισαγγελία Ορεστιάδας, που ήδη διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, πρέπει να διερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες τους και, αν ισχύουν, να διασφαλίσει λογοδοσία και τιμωρία των υπευθύνων.
Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου