Απλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων απαιτεί η αξιωματική αντιπολίτευση, οι βουλευτές της οποίας συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της... προηγούμενης Παρασκευής και κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας απαντήσεις. Με δεδομένο, ωστόσο, το γεγονός ότι η Βουλή έχει κλείσει για το καλοκαίρι, η οποιαδήποτε απάντηση αναμένεται να δοθεί από τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε... Παρέμβαση είχαμε και από την ΕΣΗΕΑ, την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να μην απαντά επί της ουσίας, όπως έπραξε γι’ άλλη μία φορά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αφού γίνεται λόγος για τις παρακολουθήσεις και τη διαδικασία της Παρασκευής, όπου ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ζητούνται απαντήσεις για τα κάτωθι:
■ «Υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ, κατ’ άρθρο 3 ν. 2225/1994 η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη και ποιος ήταν αυτός; Υπήρχε σχετικό αίτημα ξένης μυστικής υπηρεσίας και εάν ναι, ποιας;
■ Για ποιο λόγο διακόπηκε από την ΕΥΠ η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Κουκάκη; Εξέλιπε ο λόγος εθνικής ασφαλείας; Πώς εξηγείται ότι αμέσως μετά τη διακοπή ακολούθησε η παρακολούθηση, μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator;».
Δηλώσεις για το θέμα έκανε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαρύτατες ευθύνες και για καθ’ εαυτές τις παρακολουθήσεις και για την προσπάθεια συγκάλυψής τους και πιστεύουμε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, μετά την εκστρατεία παραπληροφόρησης που έγινε ύστερα από κυβερνητικές διαρροές, για το τι πράγματι διαμείφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών».
Προανήγγειλε και άλλες δράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκειμένου να λάμψει η αλήθεια, ενώ σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν τον κάλυψαν οι εξηγήσεις που παρείχε στην επιτροπή ο επικεφαλής της ΕΥΠ, είπε: «Μετά τη διαδικασία βγήκα περισσότερο πεισμένος και για την ανάμιξη της ΕΥΠ και για την προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης».
Η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε και πάλι να πετάξει αλλού το μπαλάκι των ευθυνών, βάζοντας στο κάδρο τη Δικαιοσύνη, για την οποία είπε ότι πρέπει να διερευνήσει τις καταγγελίες Ανδρουλάκη. Aκολούθως μίλησε γενικά και αόριστα για ένα είδος απειλής που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά συμβαίνει παντού, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση παρακολούθησης ενός Βέλγου ευρωβουλευτή το 2019: «Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε να απαντήσουμε απέναντι σε αυτού του είδους τις απειλές», είπε, ενώ ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ότι «δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε. Ισα ίσα, είπαμε ότι επιβάλλεται η ελληνική Δικαιοσύνη να δώσει άμεσα και γρήγορα απαντήσεις και να εξετάσει τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.».
Ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που επέβαλλαν την παρακολούθηση Κουκάκη, όπως επίσης και την παρακολούθηση Μαλιχούδη κι ενός 12χρονου έγκλειστου προσφυγόπουλου, είναι ερωτήματα που για μια ακόμη φορά δεν απαντήθηκαν από τον κ. Οικονόμου.
Από την άλλη, η κυβέρνηση σε μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, να επισπεύσει τη διερεύνηση της καταγγελίας του Νίκου Ανδρουλάκη. Το σχετικό αίτημα έγινε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ντογιάκο, μία εβδομάδα μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Αρειο Πάγο. Δεν το λες και άμεση αντίδραση κυβερνητικού παράγοντα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Τις δηλώσεις Οικονόμου σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος: «Η αλαζονεία και η μετάθεση ευθυνών στον διεθνή παράγοντα για ό,τι στραβό κάνει ο κ. Μητσοτάκης έχει καταντήσει αηδία. Περιμένουμε από τον κ. Οικονόμου μια ξεκάθαρη απάντηση: Ισχύει η προ μηνών δήλωσή του για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη την οποία απέδιδε σε ιδιώτες και σύμφωνα με τον οποίο «θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό εάν η κυβέρνηση γνώριζε»; Ή ισχύει η διπλή παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ στην επιτροπή της Βουλής πως παρακολουθούσαν τον κ. Κουκάκη;».
«H Intellexa χαίρει προστασίας από το Μαξίμου»
Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης σε συνέντευξή του χθες στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ανέφερε ότι η Intellexa (σ.σ. η εταιρεία που έχει το Predator) «χαίρει προστασίας από την κυβέρνηση» και πως «δεν την έχουν ενοχλήσει οι εισαγγελικές αρχές». Αιτιολογώντας την άποψή του γιατί λέει ότι η εν λόγω εταιρεία «χαίρει προστασίας», ανέφερε ότι οι δημοσιογραφικές έρευνες έως τώρα έχουν αποδείξει πως «πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν συναλλαγές με εκπροσώπους τόσο της Intellexa όσο και της εταιρείας Krikel».
Στο ερώτημα για ποιο λόγο μπορεί να τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ο κ. Κουκάκης δήλωσε ότι εκείνη την περίοδο μαζί με την ανταποκρίτρια των Financial Times στην Ελλάδα διερευνούσαν για το πώς «η ελληνική κυβέρνηση νομοθετούσε υπέρ του διακεκριμένου οικονομικού εγκλήματος». Σημείωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας στους Financial Times προκειμένου «ν’ ανασχέσει την έρευνα».
Πιο αναλυτικά ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην έρευνα για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα προς όφελος τραπεζιτών που ήταν αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες και οι περιπτώσεις των οποίων «πήγαν στο αρχείο», όπως επίσης και για τις αλλαγές στο αυτεπάγγελτο εκείνων που κατηγορούνται για κακουργηματική φοροδιαφυγή, υποστηρίζοντας ότι με τους νόμους της Ν.Δ. έγινε πιο δύσκολη η διαδικασία.
Ο ίδιος επανέλαβε πως όταν αντιλήφθηκε ότι το κινητό του ήταν παγιδευμένο επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ προκειμένου να μάθει ποιος τον παρακολουθεί και ακριβώς την ίδια μέρα η ΕΥΠ σταμάτησε τις συνακροάσεις στο κινητό του, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ είχε δώσει εντολή να συνεχιστεί η παρακολούθησή του. «Ακολούθως το κινητό μου μολύνθηκε από το λογισμικό Predator», είπε ο Θανάσης Κουκάκης.
Προέβη, δε, στην εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν αποκαλύψεις αναφορικά με τις σχέσεις εκπροσώπων της εταιρείας Intellexa και προσώπων από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για Κουκάκη
Για «αναπάντητα ερωτήματα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η ΕΣΗΕΑ αναφορικά με την παρακολούθηση Κουκάκη και σημειώνει ότι για την υπόθεση θα ενημερώσει «την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, οι οποίες από την πρώτη στιγμή έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα».
Πέραν αυτού η ΕΣΗΕΑ καταθέτει τα δικά της ερωτήματα:
● «Για ποιους λόγους κρίθηκε, το 2020, απαραίτητη η “νόμιμη” παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου του οικονομικού ρεπορτάζ που κάλυπτε τραπεζικά θέματα για ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, όπως το αμερικανικό CNBC και οι Financial Times;
● Γιατί ύστερα από τόσους μήνες και ενώ έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα δεν υπάρχουν ακόμη εξηγήσεις για την εκ νέου παρακολούθηση του δημοσιογράφου, μέσω του λογισμικού υποκλοπών Predator, τουλάχιστον για το διάστημα 12/7 έως 24/9/2021;
Σε ένα ευνομούμενο κράτος, η παρακολούθηση δημοσιογράφων και πλέον και πολιτικών συνιστά ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση της Ενωσης...
Δημήτρης Τερζής
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου