Η επικέντρωση της πολεμικής απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, που αναδεικνύει κορυφαίο πρόβλημα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου, δεν πρέπει να αφήσει στην άκρη άλλες εξίσου κρίσιμες πλευρές της αμαρτωλής υπόθεσης των υποκλοπών. Αλλά... και να μην συσκοτίζει το κεντρικό πολιτικό επίδικο της περιόδου. Το ζήτημα του χαρακτήρα και του πολιτικού προσανατολισμού που θα έχουν οι μετά- Μητσοτάκη πολιτικές εξελίξεις.
Σε ό, τι αφορά την Αριστερά, είναι καθαρό ότι την ίδια ώρα που θέτει ανελέητα ερωτήματα στον Πρωθυπουργό, τον καλεί να προχωρήσει στο στοιχειώδες: Στην παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του και στην προκήρυξη εκλογών. Με άμεσο πολιτικό στόχο το σχηματισμό προοδευτικής-αριστερής κυβέρνησης, ικανής να ανορθώσει τη Δημοκρατία, να ανατρέψει το καθεστώς Μητσοτάκη και να βάλει τέλος στον οικονομικό και οικονομικό εφιάλτη που ζουν οι πολίτες.
Όλα τα άλλα είναι φιλί ζωής στον ετοιμόρροπο κ. Μητσοτάκη, αλλά και αγορά χρόνου, μέχρι οι συστημικοί παράγοντες να βρουν τη λύση που θα αντικαθιστά τον κ. Μητσοτάκη, με τη γνωστή συνταγή "Να αλλάξουν όλα, για να μην αλλάξει τίποτα".
Στο μεταξύ και για όσο ο κ. Μητσοτάκης θα επιμένει στον αυτοβασανισμό του παριστάνοντας τον στιβαρό και ανέγγιχτο πρωθυπουργό, οφείλουμε να επιμένουμε, να επισημαίνουμε και να θυμίζουμε ότι:
-Το Predator εξακολουθεί να είναι ανέλεγκτο και να εγκαθίσταται στα κινητά όσων επιλέγεται να τεθούν σε παρακολούθηση. Τι λέει γι' αυτό ο -και σήμερα- επικεφαλής της ΕΥΠ πρωθυπουργός; Γνωρίζει ποιοι το διαθέτουν; Γνωρίζει ποιους παρακολουθούν; Γιατί επιτρέπει ακόμη και σήμερα τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα; Αν, βέβαια, ΕΥΠ και Predator δεν είναι το ίδιο μαγαζί ή συγκοινωνούντα δοχεία.
- Ο Κουκάκης- ασχέτως τι θα έπραττε ο ίδιος- δεν προσκαλείται από κανέναν κυβερνητικό παράγοντα για ενημέρωση -"ψηστήρι", ούτε η περίπτωσή του χαρακτηρίζεται "κατά λάθος νόμιμη επισύνδεση", όπως του Ανδρουλάκη. Γιατί;
- Η εισαγγελέας, προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, που εγκρίνει τις επισυνδέσεις στην ΕΥΠ, ακλόνητη στη θέση της, υπογράφει ακόμη και σήμερα τα σχετικά έγγραφα για τις παρακολουθήσεις
- Ο Ντογιάκος καλεί Τέλλογλου. Για τις διαρροές και τη "σπόντα" για το 2018.
κι όχι για την ουσία της υπόθεσης. Ως πότε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα ασχολείται με το θερμόμετρο κι όχι με τον πυρετό; Θα καλέσει άραγε και πότε Δημητριάδη, Κοντολέοντα, το νέο διοικητή της ΕΥΠ, την εταιρία που έχει το Predator και εδρεύει στην Ελλάδα, την εισαγγελέα, εμπλεκόμενα πρόσωπα από την ΕΥΠ, τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο; Ο Μητσοτάκης θα δώσει αυτοβούλως εντολή να κατατεθούν στον Ντογιάκο όλα τα σχετικά με την υπόθεση; Θα απαντήσει αν παρακολουθούνται άλλα πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι; Θα προσέλθουν κατ' εντολή του πρωθυπουργού στον κ. Ντογιάκο και οι Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης που αποπειράθηκαν να παραπλανήσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Θα ζητηθεί να κατατεθεί ο φάκελλος με το πλήρες υλικό από τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη- Κουκάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;
- Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα αποσύρει την υποστήριξή του στην τροπολογία Μητσοτάκη που έδεσε τα χέρια της ΑΔΑΕ, αναφορικά με την ενημέρωση των θυμάτων "επισυνδέσεων";
- Τα "βαλιτσάκια" παρακολουθήσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών, που φημολογείται ότι λειτουργούν είναι νόμιμα; Ποιοι τα έχουν; Τι γνωρίζει ο ΕΥΠάρχης πρωθυπουργός; Γιατί επιτρέπει τη χρήση τους;
Αυτά προς το παρόν, συμπληρωματικά σε πολλά που ήδη έχουν λεχθεί, για μια δυσώδη υπόθεση που καθημερινά θα εξελίσσεται. Και που τα πιο σημαντικά της κομμάτια από πολιτική άποψη θα γραφτούν τις επόμενες μέρες στη Βουλή μετά τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μέχρι τελικής ανατροπής ή πτώσεως του καθεστώτος Μητσοτάκη, ακόμη και μετά την -όπως πολλά σημάδια δείχνουν- ατιμωτική αποχώρηση του ιδίου από την πρωθυπουργία και την πολιτική.
Άποψη του γράφοντος είναι ότι όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες, για να εκκαθαριστεί η κόπρος του Αυγεία, στον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Ασφάλειας, της ΕΥΠ αλλά και γενικότερα, αναφορικά με την προστασία των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, πρέπει να αναληφθούν μετά την αναγκαία κάθαρση της τραγωδίας που βιώνουν αυτή τη στιγμή η χώρα και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Μετά, δηλαδή, από την επιβαλλόμενη παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη διενέργεια εκλογών.
Όσοι/ες ασκούν (οψίμως) έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό, (εν πολλοίς γιατί αν δε το έκαναν θα ήταν πολλαπλά εκτεθειμένοι και αναξιόπιστοι), αλλά, δεν ζητούν την παραίτησή του και την άμεση προσφυγή στις κάλπες, απεργάζονται σενάρια συστημικής αντιμετώπισης της κρίσης στην περίμετρο της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με αλλαγές προσώπων, όχι πολιτικών. Και φαντασιώνονται ρεβάνς ή ρόλους που με συντριπτικό τρόπο τους στέρησε στο πρόσφατο παρελθόν ο ελληνικός λαός. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στους πολίτες. Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυβερνηθεί με συνταγές Μητσοτακισμού και νεοφιλελευθερισμού χωρίς τον Μητσοτάκη. Από τον ίδιο κύκλο πολιτικών προσώπων του παλαιού δικομματισμού, που ευθύνονται για τη χρεοκοπία και την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια και που τώρα καραδοκούν να επωφεληθούν από τη διαφαινόμενη πτώση του Μητσοτάκη.
Απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και να αποδείξει ότι όχι μόνο έπαθε αλλά και έμαθε.
Κι ας ξεκαθαρίσει την πολιτική των συμμαχιών της, πέρα από τα προσχήματα περί "αυτόνομης πορείας". Η παραλυτική τήρηση ίσων αποστάσεων από τη Δεξιά και από την Αριστερά από πλευράς ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που συνεχιστεί, μόνο με όρους "συνδρόμου της Στοκχόλμης" θα μπορεί να εξηγηθεί, πλέον.
Από τρεις συλλαβές και επτά γράμματα αποτελείται η λέξη "εκλογές". Ας τολμήσει να την προφέρει ο κ. Ανδρουλάκης.
Αλλά, ακόμη πιο δυνατά ας τη φωνάξει το σύνολο της Αντιπολίτευσης, μέχρι να γίνει πάνδημο λαϊκό αίτημα και η μόνη προοπτική δημοκρατικής διεξόδου.
Τάκης Κατσαρός
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου