2.8.22

Στην "ηλεκτρική" καρέκλα...


Σε νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού προχωρά κυβέρνηση καθώς το βάρος των ενεργειακών επιδοτήσεων αλλά και τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα... στήριξης ένεκα των συνεχών κυμάτων ακρίβειας απαιτούν έξτρα δαπάνες. Έτσι, με βάση πληροφορίες, έως 1 δισ. ευρώ θα εγγραφούν επιπλέον για την κάλυψη των αναγκών ενισχύσεων των νοικοκυριών, και των επιχειρήσεων καθώς η ενεργειακή κρίση φαίνεται να βαθαίνει.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, που ήδη έχει, με βάση πληροφορίες, ενημερώσει την Κομισιόν, προβλέπει ότι από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα απαιτηθούν ποσά περίπου 0,5-0,6% του ΑΕΠ για να στηρίξουν την κοινωνία απέναντι στο πρωτοφανές κύμα ενεργειακής, κι όχι μόνο ακρίβειας. Βέβαια ακόμη κι αυτή η πρόβλεψη δεν αποκλείεται να ανατραπεί καθώς είναι άκρως δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η αγορά ενέργειας το επόμενο διάστημα.

Οι νέες τιμές αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος
Είναι χαρακτηριστικό ότι η φρενήρης πορεία των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε σε σχεδόν διπλασιασμό της τιμής με την οποία θα αμείβονται τον Αύγουστο οι ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με βάση και το νέο νέου μηχανισμό λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από φυσικό αέριο και λιγνίτη προσδιορίζεται κάθε μήνα.

Όπως προκύπτει από τις τιμές για κάθε τεχνολογία που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, στα 422,39 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 292 ευρώ τον Ιούλιο, καθορίστηκε η τιμή με την οποία θα αμείβεται τον Αύγουστο κάθε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου. Ουσιαστικά σε σχέση με τον Ιούλιο η αύξηση είναι 45%.

Παράλληλα, οι μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου θα αμείβονται με 594,76 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 408,47 ευρώ τον Ιούλιο. Στις λιγνιτικές μονάδες, με βάση την ανακοίνωση της ΡΑΕ, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Από 208,29 ευρώ η μεγαβατώρα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο η ΔΕΗ θα εισπράξει 205,38 ευρώ.

Η τιμή της ενέργειας που θα παράγεται στα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ θα είναι σταθερά στα 112 ευρώ/MWh. Επίσης αμετάβλητη είναι η τιμή στα 85 ευρώ/ MWh για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται μέσω ΑΠΕ.

Μεγάλες ανάγκες στήριξης
Είναι προφανές ότι με βάση αυτές τις τιμές αναμένονται νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές που θα προτείνουν οι πάροχοι στα τέλη Αυγούστου και βέβαια θα κληθεί το κράτος να “κουρέψει” με τις επιδοτήσεις του. Οι εκτιμήσεις, δε, παραπέμπουν σε επιπλέον άνοδο περίπου 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Ήδη τις τελευταίες μέρες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) στην Ελλάδα οι τιμές έχουν ξεφύγει με καταγραφ΄ςς; στα 400 ευρώ και πάνω ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα και στο φυσικό αέριο κινείται σταθερά τις τελευταίες μέρες πάνω από τα 200 ανά θερμική μεγαβατώρα. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ήταν για 225 ευρώ για τιμής χονδρεμπορικής αγοράς στο ρεύμα και στα 100 ευρώ για το αέριο.

Είναι λοιπόν προφανές ότι το όλο “σενάριο” έχει αλλάξει με τις δαπάνες να έχουν μπει σε “ηλεκτρική καρέκλα” αλλά και το πρωτογενές έλλειμμα να κινείται αυξητικά. Δεν αποκλείεται, δε, να διαμορφωθεί ακόμα και στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ από 2% που είναι η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το αντίβαρο του τουρισμού
Πάντως εκεί που ποντάρει η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση η καλή πορεία των εσόδων λόγω ΦΠΑ. Κύρια οφείλεται αφενός στην ακρίβεια που φουσκώνει τα έσοδα αλλά και στον τουρισμό όπου υπάρχει βάσιμη ελπίδα για ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στον να συνεχιστεί η διατήρηση του μομέντουμ εισπραξιμότητας των φόρων που έχουν επιδείξει οι πολίτες κατά το πρώτο εξάμηνο. Βέβαια, από δω και μπρος οι μήνες είναι φορτωμένοι με φορολογικές υποχρεώσεις, από την τήρηση των οποίων πολλά θα κριθούν.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιούλιο ο πήχης είναι για φορολογικά έσοδα ύψους 4,85 δισ. ευρώ, στα 4,3 δισ. ευρώ είναι αντίστοιχα για τον Αύγουστο, ενώ ο “βαρύς” Σεπτέμβριος έρχεται με στόχο στα 5,5 δισ. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο οι στόχοι για έσοδα κινούνται από 4,5 δισ. ευρώ έως 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ο πήχης είναι στα 5,4 δισ. ευρώ. Το θέμα βέβαια είναι αν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντέξουν το ηλεκτροσόκ και θα καταθέσουν τον οβολό τους με συνέπεια...

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.