7.8.22

Κυβέρνηση και υποκλοπές: "Δεν είναι αυτό που νομίζεις"...


Την ερχόμενη Δευτέρα με την δημόσια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κορυφώνεται η αγωνιώδης προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να «αποσυνδέσει» τον πρωθυπουργό, από την κυβερνητική παραδοχή του ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί τις επικοινωνίες ακόμη και πολιτικών αρχηγών, όπως του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή... ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει τον δημόσιο διάλογο για ένα ζήτημα που άπτεται της δημοκρατικής λειτουργίας η αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με θεσμικούς όρους αλλά και διαφάνεια.



Όλα αυτά στον απόηχο των παραιτήσεων του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Το στοιχείο δηλαδή που έχει μετατρέψει την υπόθεση των υποκλοπών, και της χρήσης του λογισμικού «Predator» σε ένα από μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης.

Η περιρρέουσα φημολογία θέλει στην επικείμενη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητείται συγνώμη από τον Νίκο Ανδρουλάκη, (ενώ υφίσταται φιλονικία ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την εφημερίδα το Βήμα, σχετικά με το αν ανάλογες δηλώσεις του πρωθυπουργού που φιλοξενούνται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας, προέρχονται από απευθείας επικοινωνία). Σε κάθε περίπτωση το κομβικό σημείο της πρωθυπουργικής δήλωσης θα εστιάζεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ενήμερος σχετικά με τη παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ, όταν ο τελευταίος ηταν μόνον ευρωβουλευτής.

Το κυβερνητικό αφήγημα «συνεχίζεται» με τον ισχυρισμό ότι όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε περί αυτού, δρομολόγησε εξελίξεις. Έτσι υπήρξε παραίτηση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όσον αφορά όμως την παραίτηση του Γρηγορη Δημητριάδη, ανιψιού του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση εμμένει στο ότι δεν συνδέεται με τις υποκλοπτες. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τις τελευταίες μέρες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης κυκλοφορούν σενάρια σχετικά με τους λόγους που δόθηκε η εισαγγελική εντολή έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη. Ορισμένα από αυτά αναφέρουν αιτήματα ξένων υπηρεσιών που σχετίζονται με επαφές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ένα από αυτά έχει διαψευσθεί ήδη από την Πρεσβεία της Αρμενίας. Η κυβέρνηση εμμένει τέλος στο ότι η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του πρωθυπουργού, δεν συνδέεται με τις υποκλοπές.

Παράλληλα στις ανακοινώσεις της η κυβέρνηση αν και αναφέρει πως «έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης» επιμένει να αναφέρει ότι η διερεύνησή της θα γίνει «με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος». Διατυπώσεις που από τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ερμηνεύονται ως αξιοποίηση του ειδικού ρόλου της ΕΥΠ ως πρόφαση προκειμένου να μην πληροφορηθούν οι πολίτες το τι ακριβώς συνέβη. Στον αντίποδα η κυβέρνηση σημειώνει ότι «όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν».

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά σε κάθε αίτημα της αντιπολίτευσης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Μιας επιτροπής που έχει ως θεσμικό αντικείμενο αποκλειστικά την διερεύνηση πολιτικών (και όχι ποινικών) ευθυνών. Επίσης αποδέχεται την συζήτηση της υπόθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό καθεστώς όμως ρήτρας εμπιστευτικότητας, όπως έγινε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής. Πάντως δεν γίνεται καμία αναφορά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει την υπαγωγή της κατευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν επισήμως ζητήσει την κατάργηση τροπολογίας που ψηφίστηκε επί Ν.Δ και δίνει την δυνατότητα στην ΕΥΠ να πραγματοποιεί ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως όσον αφορά την λειτουργία της υπηρεσίας πληροφοριών η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια λειτουργίας στην Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης το θέμα να «λήξει» στο πολιτικό επίπεδο με την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Δευτέρα. Έτσι ώστε να συνεχιστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με μία εξεταστική που θα συνεδριάζει «κεκλεισμένων των θυρών» με την κυβέρνηση να διαθέτει την πλειοψηφία των βουλευτών που θα την απαρτίζουν, όπως και στο επίπεδο της δικαστικής έρευνας που αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, είναι εμφανές ότι την ευαίσθητη υπόθεση των υποκλοπών χειρίζεται σχεδόν αποκλειστικά το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ελάχιστα μέλη της κυβέρνησης που εμπλέκονται είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, με βασικό ρόλο να έχει αποδοθεί στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Από τις δημόσιες δηλώσεις απέχουν κορυφαίοι υπουργοί όσο και γνωστά στελέχη του κόμματος, με εξαίρεση μια ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στα social media. Δημιουργούνται έτσι ερωτήματα για το αν αυτό οφείλεται στην επικοινωνιακή τακτική ή στην δυσθυμία που υπάρχει για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η υπόθεση. Ιδίως από την στιγμή που φαίνεται να οδηγεί σε περίοδο μεγάλης ψυχρότητας τις σχέσεις Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη, κι αυτό σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο όπου το ΠΑΣΟΚ δύναται να αναδειχθεί μετεκλογικά σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: