Σε καθεστώς προετοιμασίας για την επαναφορά του σκανδάλου των υποκλοπών στην καρδιά της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορμή για την οποία θα αποτελέσει η επανέναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Θυμίζουμε ότι υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε στην επαναλειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής μία εβδομάδα νωρίτερα. Έτσι από Δευτέρα δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες...
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, με το ζήτημα των υποκλοπών να έχει τη πρώτη θέση στην ατζέντα. Εκεί θα συζητηθούν τα ζητήματα των χειρισμών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Θυμίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την οποία έχει δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει μετά από επιστολή που είχε αποστείλει ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Σαφές δείγμα του ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την απευθείας πολιτική αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο με τον πρωθυπουργό.
Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να επιφορτιστεί η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Όλγα Γεροβασίλη, έχοντας αντικειμενικά την ευθύνη του συντονισμού των κινήσεων στην Βουλή. Θυμίζουμε είναι «ανοιχτά» τα θέματα των ελεγκτικών διαδικασιών του κοινοβουλίου όπως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διαλεύκανση του σκανδάλου. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητηθεί επιτακτικά η κλήση των βασικών εμπλεκόμενων στην υπόθεση των υποκλοπών. Δηλαδή του γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη, του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα και της εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αυταπάτες σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, όταν το ζήτημα της διερεύνησης του σκανδάλου «έρθει» στην Βουλή. Εκτιμούν ότι θα αξιοποιηθεί η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία προκειμένου να δρομολογηθεί μια διαδικασία συγκάλυψης της υπόθεσης. Αρχικά της πλευράς που σχετίζεται με την άμεση ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε τόσο την πολιτική όσο και την διοικητική ευθύνη της ΕΥΠ, με βάση τον τρόπο δόμησης της ιεραρχίας της υπηρεσίας με τον δικό του νόμο για το επιτελικό κράτος. Επίσης για την πλευρά που αφορά την χρήση του λογισμικού Predator, ακριβώς γιατί εκεί εντοπίζεται ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης «και στο μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως και σε άλλα μεγάλα σκάνδαλα, υπάρχει κίνδυνος κουκουλώματος όταν αυτός που έχει διαπράξει το έγκλημα, έχει την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Το είδαμε στην εξεταστική για το σκάνδαλο Siemens, για τη λίστα Πέτσα κλπ. Εκεί προσβλέπει η ΝΔ». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «νομίζω ότι η γραμμή της ΝΔ και προσωπικά του Μητσοτάκη, τώρα που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, είναι να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να συνδεθούν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Μα, εκεί ακριβώς βρίσκεται το σκάνδαλο».
Στις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη εστίασε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του και ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος. Έθεσε ρητορικά το ερώτημα του ποιος ευθύνεται για τις υποκλοπές σχολιάζοντας: «Ο Κοντολέων και ο Δημητριάδης και όχι ο άμεσος προϊστάμενός τους Κυρ. Μητσοτάκης; Ο οποίος άλλαξε δύο φορές τον νόμο: την μία για να υπαγάγει τη ΕΥΠ στην άμεση ευθύνη του και την άλλη για να επιβάλει τον κ. Κοντολέοντα ως διοικητή».
Το σκάνδαλο των υποκλοπών πάντως φαίνεται να δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ και πιο μακροπρόθεσμες σκέψεις. Πέραν δηλαδή της άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης που θα αποτελέσει την βασική προτεραιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτές σχετίζονται με τις αλλαγές που φαίνεται να έχει επιφέρει αυτή η υπόθεση συνολικά στο πολιτικό σκηνικό. Ενδεικτικός ήταν ο σχολιασμός του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» επισήμανε ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αποτελεί μία κρίση που θα μπορούσε να απορροφηθεί. Αποτελεί ένα σημείο τομής ενδεικτικό μιας σοβαρής κρίσης πολιτικής διακυβέρνησης. Μπορεί αυτή η κρίση να είναι σύντομη ή μακρόσυρτη και μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές για το ποια κατεύθυνση θα πάρει ώστε να βρεθεί η πολιτική διέξοδος. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει σημείο επιστροφής. Δεν μπορεί να ξεχαστεί επικοινωνιακά ή να επικαλυφθεί από κάποιο άλλο γεγονός». Επισήμανε επίσης ότι «έρχεται αυτή η κρίση στο πεδίο της Δημοκρατίας, στην καρδιά της Δημοκρατίας δηλαδή στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών να συμπληρώσει μία εικόνα καταλυτική και μη αναστρέψιμη για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά».
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου