Σε μεγάλα Μέσα του κόσμου βρίσκεται το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, που εδώ και μήνες έχει βγει εκτός των συνόρων μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων που ζητούσαν απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Η διεθνοποίηση του ζητήματος ήταν αναμενόμενη τόσο λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος όσο και της νέας άστοχης κίνησης του Μαξίμου, που μας έκανε διεθνώς ρεζίλι εμπλέκοντας ξένες χώρες στο γαϊτανάκι των διαρροών της με... συνέπεια οι πρέσβεις τους να τις διαψεύδουν. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Αρμενίας, Τιγκράν Μκρτσιάν, και ο πρέσβης της Ουκρανίας, Σεργκέι Σουτένκο, διέψευσαν χθες με τον πιο καυστικό τρόπο ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε κατόπιν αιτήματος των δικών τους μυστικών υπηρεσιών.
Διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters και το Associated Press, αναφέρθηκαν στις παραιτήσεις του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη κάνοντας λόγο για σκάνδαλο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το ευρωπαϊκό Euractiv και δίκτυο Al Jazzeera. Ωστόσο, η πλειονότητα του ελληνικού Τύπου παρουσίασε το θέμα βγάζοντας εντελώς έξω απ’ το κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με γενικόλογες αναφορές περί της ΕΥΠ, η οποία όμως από το 2019 υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Χθες ο Guardian σε αναλυτικό δημοσίευμα τόνιζε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι η κυβέρνηση κατηγορείται για «σκοτεινές πρακτικές» αλλά και ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις χειρότερες ημέρες της χώρας επί Χούντας. Η βρετανική ιστοσελίδα επισημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη ώρα της θητείας του και παραθέτει το χρονικό της υπόθεσης, αναφέρεται στις αστείες διαρροές στα ελληνικά μέσα και θυμίζει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι αποκαλύψεις σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό του Predator έπαιξαν ρόλο στις παραιτήσεις.
Αλλά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή το επόμενο έτος «βάσει ενός νέου εκλογικού νόμου που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, να σχηματίσει κυβέρνηση –ακόμα κι αν, όπως προβλέπεται, βγει πρώτο– έχει δεχτεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για τον τρόπο ηγεσίας που αφήνει λίγο χώρο για κριτική» διαβάζουμε στο δημοσίευμα, που σημειώνει επίσης πως η γραμμή άμυνας του Μαξίμου «καταδικάστηκε αμέσως ως ένα περίπλοκο δίκτυο ψεμάτων από μια κυβέρνηση που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη κρίση της από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019».
Εκτενείς ανταποκρίσεις για το ζήτημα είχαν και γαλλικά μέσα: το France24.com και η Liberation. Η γαλλική εφημερίδα σε δημοσίευμα με τίτλο για «άρωμα Γουότεργκεϊτ γύρω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη» που επισημαίνεις επίσης τις επαναλαμβανόμενες διαρροές προς τους δημοσιογράφους σχετικά με την «αποδεδειγμένη υπόθεση κατασκοπείας δύο δημοσιογράφων, του Σταύρου Μαλιχούδη και του Θανάση Κουκάκη, και του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου ελληνικού κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη».
«Είναι ένας πολιτικο-μιντιακός σεισμός που μοιάζει με το Γουότεργκεϊτ που ταράζει μέχρι και την κορυφή του κράτους και αμφισβητεί το σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή μόλις το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την εξουσία» γράφει το δημοσίευμα της Liberation.
Προχθές η γερμανική taz φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα, τις παραιτήσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και της επιλογής του πρωθυπουργού να θέσει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου