21.8.22

Καιγόμαστε, αλλά θα αναγκαστούμε να καίμε ξύλα...


Ο Γιώργος Αλεξάκης έγραψε για τη 'νάρκη' του φυσικού αερίου στον προϋπολογισμό της Ελλάδας, αφότου η Gazprom "προειδοποίησε"για αύξηση 60% στην τιμή.

Σημείωση: η Gazprom είπε και ότι μείωσε κατά 13% την παραγωγή φυσικού αερίου από... την αρχή του 2022 έως τα μέσα του Αυγούστου, αλλά δεν έχασε τίποτα -χάριν της εκτίναξης της τιμής.

Όπως προετοιμαζόμαστε για τον προσεχή χειμώνα, θα ήταν χρήσιμο να δούμε και πώς θα μπορούμε να ζεσταθούμε και παράλληλα, να ζήσουμε (δηλαδή, να έχουμε χρήματα για να φάμε, να μετακινηθούμε κλπ).

Προφανώς και οι Έλληνες δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτά τα άγχη. Τα έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι και δη μετά τις εκτεταμένες περιόδους καύσωνα, ξηρασίας και πυρκαγιών αυτού του καλοκαιριού.


Υπ' όψιν, αναλυτές -και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ενημέρωσαν ότι οι συνθήκες θα γίνονται ακόμα χειρότερες κάθε καλοκαίρι που περνάει.

   
Θα ήθελα να πάρεις ένα λεπτό και να σκεφτείς πώς η Ελλάδα πάντα είναι η εξαίρεση του κανόνα: ενώ συνήθως ήμασταν εμείς αυτοί που είχαμε επίμονους καύσωνες και πυρκαγιές τα καλοκαίρια, φέτος τα φαινόμενα αυτά χαρακτήρισαν πολλές άλλες χώρες -πλην ημών.

Στη λίστα ήταν και έθνη που μέχρι πρότινος δεν ήξεραν τι είναι ο καύσωνας (εξ ου και μέχρι πρότινος οι αγορές δεν διέθεταν κλιματιστικά -όπως και δεν έλιωναν οδοστρώματα). Ή δασικές πυρκαγιές ή σκέτες πυρκαγιές σε μεγάλες πόλεις, τα καλοκαίρια (με τρανό παράδειγμα τη Μεγάλη Βρετανία που μπήκε κι επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας.

Ναι, κλιματική αλλαγή λέγεται -αλλά δεν φαίνεται να συγκινούνται πολλοί από αυτούς που μπορούν να αλλάξουν την πορεία μας στον ολισθηρό δρόμο που 'τραβάμε' (και είναι η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών -η πρώτη για την οποία φταίει ο άνθρωπος).

Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο διαδοχικοί καύσωνες επηρέασαν πολλές περιοχές της ηπείρου και προκάλεσαν εκκενώσεις και θανάτους.

Πέραν ημών, δασικές πυρκαγιές αντιμετώπισαν οι Αλβανία, Ανδόρα, Κύπρος, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Ισπανία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 47°C, στο Pinhão της Πορτογαλίας, στις 14 Ιουλίου. Η χώρα που έζησε τις πιο καυτές θερμοκρασίες της ιστορίας της -οι καταγραφές άρχισαν το 1931, είδε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από θερμοπληξία ή άλλους τρόπους που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη και τις φωτιές.

Ήταν το πιο θανατηφόρο φαινόμενο, μετά την ξηρασία του 2011 στην Ανατολική Αφρική και ο πιο θανατηφόρος καύσωνας, μετά εκείνον του 2010 στη Ρωσία.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: