Ηλεκτροσόκ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει οι νέες τιμές για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς οι αυξήσεις αγγίζουν έως και το 75%. Δυσάρεστη αίσθηση αλλά και... κυβερνητική αμηχανία προκάλεσε το γεγονός ότι η ΔΕΗ «έσπασε τα ρολόγια» και ανακοίνωσε βασική χρέωση 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 486 τον Αύγουστο, δηλαδή αύξηση 62,1%).
Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται, η κυβέρνηση –που βρίσκεται υπό έντονη πίεση– καλείται πλέον να ανακοινώσει αυξημένη κρατική επιδότηση τον Σεπτέμβριο, ώστε να μην προκύψει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει στις 9:30 το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η επιδότηση ανά μεγαβατώρα (όπως και το συνολικό ύψος της ενίσχυσης) θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον Αύγουστο, προκειμένου να αντισταθμιστεί ως ένα βαθμό η μεγάλη αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος. Έτσι, αναμένεται η επιδότηση να αυξηθεί από τα 337 στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξάνοντας υπέρμετρα την αιμορραγία για τον κρατικό προϋπολογισμό, για τον οποίο η μηνιαία επιβάρυνση τον Αύγουστο υπολογιζόταν στο 1,1 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM 97,7 προανήγγειλε ότι η κρατική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο, ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά τη στιγμή που νέο υψηλό ρεκόρ για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου, ενώ αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.
Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται για την Τρίτη στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ. Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%). Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 σήμερα).
Πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η τιμή σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία όπου καταγράφεται η μέγιστη τιμή (624 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκανε άλμα 18% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται πάνω από τα 290 ευρώ η μεγαβατώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου