...μεταξύ Γερμανίας-Πολωνίας...
Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε χιλιόμετρα στις όχθες του ποταμού Όντερ που κυλά μεταξύ Πολωνίας και Γερμμανίας.
Αξιωματούχοι των δύο χωρών κάνουν αγώνα δρόμου να... κατανοήσουν την αφετηρία του φαινομένου και να δώσουν τέλος στους μαζικούς θανάτους της ποτάμιας ζωής.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το νερό έχει μολυνθεί απο τοξική ουσία η οποία, παρά τους ελέγχους, παραμένει άγνωστη.
Στους πολίτες συστήνεται να αποφεύγουν το ποτάμι εν μέσω προειδοποιήσεων για περιβαλλοντική καταστροφή από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, ακτιβιστές κατηγορούν τις αρχές αμφότερων των εμπλεκόμενων χωρών για ολιγωρία και αργά αντανακλαστικά στην προστασία του ποταμού και των πολιτών.
Την Παρασκευή, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι απέπεμψε δύο περιβαλλοντικούς αξιωματούχους λόγω των χειρισμών τους στην υπόθεση.
Όπως εξήγησε, οι αρχικές εκτιμήσεις υποδείκνυαν «τοπικό πρόβλημα», ωστόσο σύντομα διαπιστώθηκε πως ήταν «πολύ μεγάλης κλίμακας». «Ο ποταμός θα χρειαστεί χρόνια για αν επανέλθει» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε κάλεσε σε κοινή έρευνα για το εν εξελίξει συμβάν.
Τόνοι νεκρών ψαριών έχουν απομακρυνθεί από τις 28 Ιουλίου, οπότε και αναφέρθηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα στον ποταμό που γενικώς θεωρείται καθαρός και φιλοξενεί περί τα 40 ενδημικά είδη ψαριων.
Ωστόσο, αξιωματούχος του ανατολικού Βραδεμβούργου τόνισε πως τα αποτελέσματα των ελέγχων νερού έδειξαν αυξημένα επίπεδα οξυγόνου, κάτι που υποδεικνύει παρουσία ξένης ουσίας στο ποτάμι.
Εκτός, όμως, από τα ψάρια, έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της άγνωστης μόλυνσης κάστορες, πτηνά και πάπιες ανέφερε η Καταρίνα Κοτζάρ, δημοσιογράφος της πολωνικής ερευνητικής ιστοσελίδας OKO.press.
Όπως ανέφερε στο BBC, οι ενδείξεις πως ο Όντερ έχει μολυνθεί από υδράργυρο, είναι εξόχως ανησυχητικές, αν και, όπως παρατηρεί, προσώρας δεν υπάρχει επιβεβαίωση της ουσίας, της προέλευσής της ή του αν συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Οι εργασίες βυθοκόρησης στον ποταμό θα μπορούσαν να έχουν γίνει αιτία απελευθέρωσης από το βυθό υδραργυρου, ανέφερε ερευνητής στη γερμανική Deutsce Welle.
Ωστόσο, η ιστορικά χαμηλή στάθμη υδάτων του ποταμού, σε συνδυασμό με τον καύσωνα σημαίνει πως τα ψάρια ήδη βρίσκονταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, υπενθυμίζει ο Κρίστιαν Βόλτερ από το Ινστιτούτο Λειψίας.
Με πληροφορίες από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου