Μπορεί προχθές ο Κ. Μητσοτάκης (πάντα με το ίδιο φόντο) να έκανε λόγο για «έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας» ως κάτι καινούργιο, κι ας το είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (επί διακυβέρνησης του οποίου βγήκαμε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το καλοκαίρι του 2018) πως θα γινόταν ούτως ή άλλως...
σε τέσσερα χρόνια από τότε (το 2022, δηλαδή τώρα), ωστόσο ως όλα δείχνουν ακόμη κι αυτή η προσπάθεια του πρωθυπουργού να «αλλάξει την ατζέντα» από το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν πρόκειται να επισκιάσει ούτε το ίδιο το σκάνδαλο ούτε τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος) για πλήρη διαλεύκανση.
Ηδη σήμερα, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές, στη Διάσκεψη των Προέδρων ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία θα πει να κληθούν Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, καθώς και να οριστεί με ακρίβεια η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, στην οποία ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για το θέμα.
«Χυδαία ψέματα»
Η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε το θέμα ως υψίστης σημασίας τόσο για το ίδιο το πολίτευμα όσο και για την κυβέρνηση και τον τρόπο λειτουργίας της. Ηδη από τις 30/7 (δέκα μέρες, δηλαδή, πριν από το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές), ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για «συνταρακτικές αποκαλύψεις» και για ένα «τεράστιο σκάνδαλο», θέτοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του (που μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει), κάνοντας από τότε σειρά ερωτημάτων (τα οποία, μέχρι τώρα δεν έχουν απαντηθεί).
Τότε ρωτούσε ποιος παρακολουθούσε τόσο τον κ. Ανδρουλάκη όσο και τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη και ποιοι ήταν οι «λόγοι εθνικής ασφάλειας» που επικαλέστηκε η ΕΥΠ, ποια «ξένη υπηρεσία» (όπως έλεγε η κυβέρνηση τότε) ζήτησε τις παρακολουθήσεις και ποιος είναι ο «ιδιώτης» που κρύβεται από πίσω. Λίγες ημέρες μετά (4/8), αποκαλύφθηκε τόσο εξαιτίας παραδοχών τού τότε επικεφαλής της ΕΥΠ πως πράγματι παρακολουθούνταν ο Θ. Κουκάκης όσο και μέσω ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» και των ReportersUnited πως πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κρύβεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Αμέσως πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του στον Κ. Μητσοτάκη και στον γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη. Μία ημέρα μετά (5/8), έχουμε τις παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέοντος, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλάει για «ομολογία ενοχής του κ. Μητσοτάκη για το δικό του Watergate». Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δύο αυτές παραιτήσεις «αποτελούν και παραδοχή πως όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τόσους μήνες ήταν χυδαία ψέματα. Ακόμα και όσα έλεγαν οι κ. Κοντολέων, Πιερρακάκης και Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν από μία μόλις εβδομάδα». Ηδη μάλιστα από τότε έκανε λόγο και για ποινικές ευθύνες («Οσο για τις γελοίες διαρροές του μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε “κλίμα τοξικότητας”, δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές»).
Στις 6/8, ζητάει παραίτηση Μητσοτάκη για την αντιδημοκρατική αυτή εκτροπή, καθώς «αυτός είναι που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία. Αυτός είναι (σ.σ. ο Κ. Μητσοτάκης) ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.
Αυτός είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator. Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του». Και όλα αυτά, για να φτάσουμε στο σήμερα, σχεδόν έναν μήνα μετά, και ακόμα να μην έχει απαντηθεί κανένα από τα ερωτήματα. Κυρίως ποιοι και πόσοι άλλοι παρακολουθούνταν, γιατί, πώς είναι δυνατόν να είναι νόμιμες αυτές οι παρακολουθήσεις και τι ακριβώς γίνεται με το λογισμικό. «Η Ν.Δ. υποχρεώνεται να δεχτεί, υπό την πίεση των αποκαλύψεων και των αντιδράσεων, τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που προσπαθούσε να αποφύγει, και αυτό αποδεικνύει ότι η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να επικρατεί της αλαζονείας και του αυταρχισμού της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα άλλα κόμματα
Από τη μεριά του το ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ, αν και με λιγότερες ανακοινώσεις (και συνήθως πάντα μετά τις αντίστοιχες του ΣΥΡΙΖΑ), ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε να γίνει εξεταστική επιτροπή για τη διαλεύκανση του σκανδάλου, κάτι που έγινε αποδεκτό από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Μάλιστα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισημαίνει (19/8) πως «μια από τις πιο σοβαρές διαστάσεις του σκανδάλου της παράνομης παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη ήταν η αποκάλυψη ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ΔΕΝ διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής των αποφάσεων άρσης του απορρήτου, αλλά χειρόγραφο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχός του από την Αρχή».
■ Για το ΚΚΕ οι υποκλοπές «γίνονται με βάση ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο». Οσο για τις δηλώσεις Μητσοτάκη, το κόμμα σχολίασε πως «αξιοποιώντας ως “λάστιχο” την έννοια της “εθνικής ασφάλειας”, νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων». Ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπας μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως «ο Κ. Μητσοτάκης γνώριζε για τις υποκλοπές, το έχει ομολογήσει».
■ Τέλος, το ΜέΡΑ25 από τις 5/8 ζητούσε ήδη την παραίτηση Μητσοτάκη (καθώς «οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την κρατική ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα», άρα είναι απολύτως υπεύθυνος για το σκάνδαλο) και την προκήρυξη εκλογών. Μάλιστα κάνει λόγο για «δυσώδες παρακρατικό παρασκήνιο που συναντά κανείς μόνο σε μπανανίες και δικτατορικά καθεστώτα».
Νόρα Ράλλη
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου