Η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου έκαιγε για οκτώ ημέρες. Το NEWS 24/7 είχε επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο όταν η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο, προκειμένου να δώσει την πραγματική εικόνα της καταστροφής που συντελέστηκε "στον πνεύμονα όχι μόνο του Έβρου, αλλά όλης της Ευρώπης" και... "ένα από τα μοναδικά οικοσυστήματα στον παγκόσμιο χάρτη".
Μεταξύ άλλων, ακούσαμε πως οι δασοφύλακες στο Δασαρχείο Σουφλίου -για τα 800.000 στρέμματα της Δαδιάς- είναι 4 και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δασαρχείου και της πυροσβεστικής της περιοχής.
Ο κύριος Καλακίκος είχε κάνει λόγο για "ανεπανόρθωτη οικολογική ζημιά" και πρακτικά προβλήματα που προέκυψαν σε οικισμούς, που πια απειλούνται με πλημμύρες, όπως έκανε έκκληση για άμεση αντίδραση.
Κρατήστε πως σύμφωνα με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, ενώ η πυρκαγιά αναπτύχθηκε σε έκταση 45.412 στρεμμάτων σχεδόν ολοσχερής ή ολοσχερής καταστροφή στη βλάστηση καταγράφεται στο 48.6% της πληγείσας περιοχής.
Δηλαδή, η ζημιά ήταν σχεδόν η μισή από αυτήν που είχε εκτιμηθεί αρχικά -αφού από κάποια σημεία η φωτιά πέρασε χωρίς να προκαλέσει καταστροφή, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός.
Αυτό ισχύει όσο ισχύει και ότι δεν χάνονται ζωές στις πυρκαγιές, την στιγμή που χάνονται πηγές οξυγόνου (στη χώρα μας δεν έχουμε και πολλές), χλωρίδα και πανίδα (η Γη είναι στα πρόθυρα νέας μαζικής εξαφάνισης των ειδών που ζουν σε αυτήν), μεταβάλλεται η λειτουργία των οικοσυστημάτων και συν την κλιματική αλλαγή επηρεάζεται ο άνθρωπος σε κάθε επίπεδο. Όχι άμεσα, αλλά αργά και βασανιστικά.
Για να πατήσουμε φρένο σε όλη αυτήν την κατάσταση, χρειάζονται πράξεις. Γίνεται κατανοητό πως χωρίς να μαθαίνουμε από όσα μας συμβαίνουν, ώστε να αναπροσαρμόσουμε τα πλάνα μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
“Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη που έχουν γίνει και να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Αν υποβαθμίζουμε τα γεγονότα των καταστροφών, νομοτελειακά θα έλθει η μεγάλη καταστροφή“, λέει σήμερα στο NEWS 24/7 o κύριος Καλακίκος.
"Από την πρώτη στιγμή διαπίστωσα διάθεση υποβάθμισης"
Η επικοινωνία μας με τον Δήμαρχο Σουφλίου κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένων των στοιχείων που έδωσε ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ και είχαν ως συνέπεια το συμπέρασμα ότι η ζημιά στη Δαδιά δεν ήταν μεγάλη.
“Βλέπω πως προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί συμβαίνει αυτό. Μου προκαλεί απορία ως προς το τι πραγματικά επιδιώκουν.
Από την πρώτη στιγμή και την επικοινωνία με τον Yπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά διαπίστωσα μια διάθεση για να υποβαθμιστεί η μεγάλη καταστροφή του δάσους -που για οκτώ ημέρες καιγόταν και η φωτιά δεν περνάει απλά από τα δάση, αλλά πάντα καταστρέφει κάτι.
Η έκταση είναι μεγάλης οικολογικής, οικονομική και κοινωνικής σημασίας για την περιοχή και ευθύς εξ αρχής είχα επισημάνει πως όσοι ζούμε εδώ γνωρίζουμε την πραγματικότητα. Όπως και ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, ενώ άγνωστες είναι οι επιπτώσεις.
Θα ήταν χρήσιμο πριν οδηγηθούν οι καθ' ύλην αρμόδιοι σε συμπεράσματα και αποφάσεις, να έλθουν εδώ και να περπατήσουν μέσα στα δάση, ώστε να καταλάβουν την καταστροφή.
Λένε πως υπήρχε καταστροφή μόνο (;) σε 23.000 στρέμματα και ότι άλλα 16.000 στρέμματα θα αναγεννηθούν από μόνα τους. Αυτά όμως, δεν είναι κάτι παραπάνω από υποθέσεις.
Και σε κάθε περίπτωση, ποιος νομιμοποιείται να πει πως τα 23.000 κατεστραμμένα στρέμματα είναι ασήμαντη έκταση; Πόσες μεγάλες δασικές εκτάσεις υπάρχουν στη χώρα μας, για να θεωρούνται κάποιες και ως 'αχρείαστες';
Όντως η επιχείρηση κατάσβεσης ήταν πολύ δύσκολη.
Το θέμα όμως, είναι να διδαχθούμε από τα λάθη που έχουν γίνει και να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Με υποβάθμιση των γεγονότων καταστροφής δεν θα αποφύγουμε τη μεγάλη καταστροφή.
Τα 23 τετραγωνικά χιλιόμετρα καταστροφής δεν είναι μικρή έκταση. Επίσης, σε αυτά υπήρχαν δέντρα μεγάλης σημασίας, όπως υπήρχε και ζωή.
Δεδομένα στην περιοχή θα έχουμε επιπτώσεις. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα, ώστε να μην επηρεαστούν και από τις πλημμύρες (που δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα έχουμε) οι κάτοικοι των οικισμών που επλήγησαν. Για αρχή, θα πρέπει να εξεταστούν αυτές οι πιθανότητες και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις”.
Ολοκληρώνοντας, θέλησε να αναφερθεί σε μια δήλωση που είχε κάνει και σχολιάστηκε δυσμενώς -στο γενικότερο πνεύμα της αμφισβήτησης."Είπα πως κάηκαν δέντρα, αλλά έχουμε το δάσος, εννοώντας πως υπάρχει ελπίδα, εφόσον βέβαια γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Διάφοροι έσπευσαν να δώσουν άλλο περιεχόμενο -δικής μου υποβάθμισης της καταστροφής. Λυπάμαι που χρειάζεται να διευκρινίσω ότι το νόημα ήταν άρδην διαφορετικό”...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου