...από τις υποκλοπές...
Η φετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήνο για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου τον βρίσκει βαθύτατα τραυματισμένο πολιτικά και ασφυκτικά στριμωγμένο από τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο του ελληνικού Γουότεργκεϊτ, το οποίο έχει ασφαλώς στο επίκεντρό του τον ίδιο προσωπικά.
Κάθε νέο... στοιχείο που έρχεται στο φως, μέρα με τη μέρα, εκθέτει τον πρωθυπουργό και το μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι πέρα από τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας, έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι και με το σφυροκόπημα του διεθνούς Τύπου, το οποίο κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο με το τελευταίο σχετικό δημοσίευμα των New York Times. Αλλά την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με επικριτικά δημοσιεύματα ακόμα και από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, όπως φάνηκε από τις κυριακάτικες εκδόσεις της «Καθημερινής» και του «Βήματος».
Και βέβαια αναμενόμενο ήταν ότι ο πολύς ατμός που έχει συσσωρευτεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. λόγω των γεγονότων των υποκλοπών και της διαχείρισής τους από το Μαξίμου, κάποια στιγμή θα άρχιζε να σκάει προς τα έξω και να γίνεται δημόσια ορατός, όπως είδαμε να συμβαίνει με την πρόσφατη παρέμβαση του «γαλάζιου» βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Κώστα Τζαβάρα.
«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει τρόπους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και αλλαγής της ατζέντας και ένας τέτοιος τρόπος είναι, ως γνωστόν, μέσω της στροφής στο πεδίο των παροχών της ΔΕΘ. Παράλληλα επιχειρεί να αμβλύνει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται μέσα από μια προσπάθεια διάχυσης των δικών του ευθυνών σε άλλους, όπως γίνεται φανερό από την πρόθεση της κυβέρνησης η εξεταστική επιτροπή που πρόκειται να συγκροτηθεί για τη διερεύνηση αυτής της τόσο σκοτεινής υπόθεσης των υποκλοπών, να μην περιοριστεί στο σήμερα αλλά να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας.
Αυτό σημαίνει ότι στο μέγαρο Μαξίμου θέλουν να διευρύνουν το χρονικό πεδίο διερεύνησης μέχρι και το 2012 και την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και ότι θέλουν, όπως ακούγεται, να κληθούν να καταθέσουν και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και Θεόδωρος Δραβίλλας (επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου). Και όσο και αν κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες ότι δεν το βλέπουν συμψηφιστικά και ότι επιθυμούν τη διερεύνηση των διαχρονικών παθογενειών, η στόχευση είναι προφανής.
Να επιχειρήσουν να βάλουν στο κάδρο και άλλα κόμματα και πρόσωπα και δη τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, ως γνωστόν, κάνει αυτές τις μέρες σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών, συμβάλλοντας στην αποσυσπείρωση κεντρογενών ακροατηρίων στα οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επενδύσει εκλογικά. Αλλά σε μια τέτοια εξέλιξη μένει βέβαια να δούμε και το πώς θα αντιδράσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Πάντως όσο και αν προσπαθήσει το μέγαρο Μαξίμου να διαχύσει τις ευθύνες του, αυτές πια καταγράφονται ακόμα και σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, με το «Βήμα» να επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αποκαλύψεις και περιστατικά για τα οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ίδια», ενώ στην «Καθημερινή» παρατίθενται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΥΠ κατέγραφε τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη 7-8 πολιτικών προσώπων, την ώρα που στο μέγαρο Μαξίμου τρέμουν ακριβώς αυτό. Δηλαδή το να αποκαλυφθούν και νέες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.
Μάλιστα σε πείσμα των αρνήσεων της κυβέρνησης για σχέση της με το διαβόητο παράνομο λογισμικό Predator, το ίδιο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» λέει ότι το παράνομο αυτό λογισμικό νοικιαζόταν από την ΕΥΠ. Και όλα αυτά ενώ οι διεθνούς κύρους New York Times σημειώνουν μεταξύ πολλών άλλων ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις «παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας».
Την ίδια ώρα, κι ενώ το εσωτερικό της Ν.Δ. βράζει υπόκωφα, έχουμε πλέον και τη δημόσια έντονη αντίδραση του βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος σημείωσε (εφημερίδα «Πελοπόννησος») ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσει εντολή να αποκαλυφθούν τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που συνέβησαν στη θητεία του. Και γι’ αυτό η αντιπολίτευση θα το πάει ώς το τέλος».
Και πρόσθεσε ότι «πρέπει ο πρωθυπουργός ν’ αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με διαδικασίες αμερόληπτες και ανεπηρέαστες, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο», ενώ τόνισε πως «είναι ντροπή για τη Δημοκρατία η στάση των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Δεν μπορεί σ’ όλο τον κόσμο μεγάλα μέσα με παγκόσμια εμβέλεια ν’ ασχολούνται μ’ αυτή την υπόθεση και τα δικά μας να τη θεωρούν ήσσονος σημασίας». Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ.
Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου