25.8.22

Ακρίβεια: Προ των πυλών νέες ανατιμήσεις έως 20%...


Απέναντι σε νέες μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη τροφίμων θα βρεθούν τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές
Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα φαίνεται ότι βρίσκονται προ των πυλών, με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς. Μέρα με τη μέρα... η κατάσταση δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση διά της επιδότησης των ιδιωτών παρόχων την ώρα που οι τιμές εκτοξεύονται.


Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις οι οποίες ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και το 20% σε κάποιες περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, η αύξηση σχεδόν κατά 15% στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία για τα επερχόμενα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τον Ιούλιο ο πληθωρισμός ήταν στο 11,6%. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τροφίμων, σημειώθηκαν αυξήσεις κατά 27,3% στα βρώσιμα έλαια (περιλαμβανομένου και του ελαιόλαδου) και τα λίπη, 16,7% στις τιμές των κρεάτων και των δημητριακών, 16,4% στα αυγά και τα γαλακτοκομικά, 13,4% στα λαχανικά, 11,4% στη ζάχαρη, τον καφέ και το τσάι. Μικρότερες, αλλά σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα λοιπά τρόφιμα κατά 9,3%, στις σοκολάτες κατά 5,3% και στα ψάρια κατά 3,6%. Όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές, η κατάσταση παραμένει προβληματική και τον Αύγουστο, ενώ τα χειρότερα αναμένεται να έρθουν από τον Σεπτέμβριο.

Ανησυχητικά μηνύματα

Παράλληλα, η μείωση του τζίρου των σούπερ μάρκετ οφείλεται τόσο στην αγορά λιγότερων ειδών από τους καταναλωτές όσο και στη στροφή τους σε φθηνότερα προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζει να ανεβαίνει και διαμορφώνεται στο πρώτο πεντάμηνο στο 16%. Μάλιστα, ενώ ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ υποχωρεί, ο τζίρος ειδικά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας καταγράφει αύξηση 6,3%. Το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ήταν πέρυσι 14,8% και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ανακάμπτει μετά μια περίοδο επτά ετών που ακολουθούσε καθοδική πορεία.


Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από τη βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο, καθώς παραπάνω από τις μισές επιχειρήσεις (ποσοστό 56%) αναμένουν χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία τους το 2022, ενώ μόλις 11% αναμένουν καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από κυλιόμενη έρευνα τάσεων στο λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).


Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα είτε δεν αναμένουν μεταβολή. Πρακτικά, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένει ζημιές το 2022, ενώ μόλις μία στις δύο αναμένει κέρδη. Αλλά και από αυτές που αναμένουν κέρδη, οι μισές εταιρείες αναμένουν οριακά κέρδη κάτω του 2%.

Πλήττονται περισσότερο τα φτωχότερα στρώματα

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι φτωχότεροι πολίτες, την ώρα που τα κυβερνητικά μέτρα είναι τουλάχιστον ανεπαρκή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση αναφορικά με την αύξηση του κόστους ζωής, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δείχνει ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά επηρεάζονται περισσότερο από τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση εξαιτίας των αυξήσεων του κόστους της ενέργειας αντιστοιχεί σε 8,5% του οικογενειακού προϋπολογισμού των ευπορότερων νοικοκυριών (όσων ανήκουν στο υψηλότερο 20% της κατανομής εισοδήματος) και 10,1% του οικογενειακού προϋπολογισμού των φτωχότερων νοικοκυριών (όσων ανήκουν στο χαμηλότερο 20%).

 avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: