Την ανατροπή του νόμου που έβαλε φρένο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της Uber στην Ελλάδα έχουν αποφασίσει το υπουργείο Μεταφορών και η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως... προκύπτει από αποκαλυπτικό έγγραφο της ηγεσίας του υπουργείου πριν ξεσπάσει το διεθνές σκάνδαλο για τις δοσοληψίες της εταιρείας με πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να επηρεάζει προς όφελός της τις εθνικές νομοθεσίες για τη λειτουργία της!
Σε έγγραφο-απάντηση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου στη Βουλή με ημερομηνία 18 Απριλίου2022, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η ΑΥΓΗ, ο υφυπουργός, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές διατάξεις του Νόμου 4530/2018 ως «πρακτικά ανεφάρμοστες», ανακοινώνει πως «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προτίθεται να προχωρήσει στην αναμόρφωση αυτού του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου για τη θέσπιση ορθολογικών και αναγκαίων κανόνων στην αγορά των υπηρεσιών διαμεσολάβησης μεταφοράς επιβατών με οχήματα ΕΔΧ και για την ενοικίαση Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) οχημάτων με οδηγό ή την εκμίσθωση μέσω προκρατήσεως ΕΙΧ αυτοκινήτων με οδηγό».
Πρόκειται φυσικά για τις διατάξεις του Νόμου 4530/2018 του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έθεσαν για πρώτη φορά το ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας στις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου, όπως η Uber και η Beat, που μέχρι τότε δρούσαν ανεξέλεγκτα. Διατάξεις δε οι οποίες συνάμα άπλωσαν δίχτυ προστασίας στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί προκειμένου να μην συνθλιβούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των εταιρειών αυτών.
«Συνεπής» γραμμή πλεύσης
Αυτό το καθεστώς κανονισμών και λειτουργίας επιχειρεί να ανατρέψει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών στην ίδια «συνεπή» γραμμή πλεύσης φυσικά με όλη τη στάση της Ν.Δ. το 2017-2018 , η οποία με προεξάρχοντες τους Κυρ. Μητσοτάκη και κορυφαία στελέχη, όπως οι Κ. Χατζηδάκης, Άδ. Γεωργιάδης, Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Κυρανάκης, όχι μόνο προμόταρε ανοιχτά την Uber, αλλά καταψήφισε σε ονομαστική ψηφοφορία τον νόμο του 2018!
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που ήρθε ως γραπτή απάντηση στην ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον λόγο που δεν εφαρμόζονται βασικές διατάξεις του νόμου για τις εταιρείες διαμεσολάβησης, σε βάρος μάλιστα των επαγγελματιών ταξί, ο υφυπουργός Μεταφορών χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να χαρακτηρίσει ανεφάρμοστες τις διατάξεις δύο ήσσονος σημασίας ρυθμίσεις για τα δικαιοδοτικά όργανα που επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις στις εταιρείες αυτές... Καμία σχέση δηλαδή με την ουσία των διατάξεων, που επέβαλαν για πρώτη φορά όρους αδειοδότησης, λειτουργίας και φορολογικού ελέγχου.
Ούτε λέξη για το κόμιστρο
Την ίδια στιγμή δεν αναφέρει λέξη για το μείζον ζήτημα που καίει σύσσωμο τον κλάδο των ταξί, τον λόγο που δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση είσπραξης του κομίστρου από τις εταιρείες για λογαριασμό των επαγγελματιών οδηγών. Όπως έχουν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), αλλά και στο ίδιο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι εταιρείες διαμεσολάβησης συνεχίζουν να εισπράττουν για λογαριασμό των οδηγών το κόμιστρο, ενώ απαγορεύεται να κάνουν τέτοιες εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων.
Η απαγόρευση προβλέπεται στο άρθρο 75 του Ν. 4607/2019 που εξειδικεύει το άρθρο 12 του Ν. 4530/2018, που μερίμνησε για πρώτη φορά «εφόσον η μεταφορά διενεργείται εντός της ελληνικής επικράτειας τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας διαμεσολάβησης (να) φορολογούνται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία». Επίσης, προβλέπεται να εκδίδουν τα αντίστοιχα σχετικά φορολογικά στοιχεία τόσο οι οδηγοί όσο και οι εταιρείες διαμεσολάβησης, με τους πρώτους να εκκαθαρίζουν ημερησίως το κόμιστρο και να αποδίδουν την αμοιβή στην εταιρεία και όχι το αντίστροφο.
ΣΑΤΑ: Να αποκαλυφθεί ποιος και με ποιον τρόπο υποστήριξε την Uber
Στα κάγκελα -εύλογα- είναι από προχθές οι οδηγοί ταξί, μετά τις διεθνείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο UberGate, με το ΣΑΤΑ να ζητεί επιτακτική έρευνα και στην Ελλάδα για τα πεπραγμένα της εταιρείας από το 2014 που δραστηριοποιείται στη χώρα.
Όπως σημειώνουν, «αν και η δικαίωση (για την οποία δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία) καθυστέρησε αρκετά χρόνια, περιμένουμε σήμερα μια πρωτοβουλία-έρευνα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για το τι έγινε το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα, ποιος τους υποστήριξε, ποια μεταχείριση είχε η Uber από τα ελληνικά ΜΜΕ (γι’ αυτό περιμένουμε την επίσημη θέση της ΕΣΗΕΑ), με ποιο τρόπο ποδοπατήθηκε το εισόδημα των οδηγών ταξί και αν έχασε έσοδα -και πόσα- το ελληνικό κράτος από τη δραστηριότητα της εταιρείας».
Επιπλέον, ζητούν «επίσημη δήλωση-τοποθέτηση όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό στο Κοινοβούλιο και φυσικά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών».
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν, «το ΣΑΤΑ θα προβεί σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να προστατέψει τα δικαιώματα των επαγγελματιών αυτοκινητιστών ταξί και να ρίξει φως σε μια διαμάχη που κρατάει σχεδόν οχτώ χρόνια»...
Νίκος Μορφονιός
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου