11.7.22

Μετά τον Μπόρις, ποιoς;...


Η μάχη της διαδοχής στο Συντηρητικό Κόμμα είχε ξεκινήσει πριν από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Εξάλλου, όλοι οι δελφίνοι είχαν συνείδηση ότι ο πολιτικός του χρόνος είχε εξαντληθεί και η κούρσα θα ξεκινούσε το αμέσως επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου οι σχετικές παρασκηνιακές διεργασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες, αν και οι ενδιαφερόμενοι φρόντιζαν να μην... προκαλέσουν μέχρι να έρθει η ώρα. Η «στρατολόγηση» βουλευτών, όμως, ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ υπήρξε αναμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του Υπουργικού Συμβουλίου και ο πιθανότερος διάδοχος του Τζόνσον. Στα υπέρ του ότι είναι αυτός που μαζί με τον υπουργό Υγείας πυροδότησαν με την παραίτησή τους τη χιονοστιβάδα που ανάτρεψε τον πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, όμως, πολλοί θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του επειδή διαθέτει σημαντική πείρα στη διαχείριση της οικονομίας, σε αντίθεση με άλλους διεκδικητές. Και αυτή την περίοδο, το μείζον πρόβλημα της Βρετανίας είναι η οικονομική κρίση.




Ο Σούνακ είναι γιος Ινδών μεταναστών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960. Φοίτησε στο ελίτ οικοτροφείο του Winchester College και την Οξφόρδη, ενώ πέρασε και από το διάσημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Θεωρείται η επιτομή της πολυεθνικής Βρετανίας. Ανήκει στο μοντέρνο κομμάτι του Συντηρητικού Κόμματος. Η άνοδός του ήταν μετεωρική από την πρώτη του εκλογή στο Κοινοβούλιο το 2015. Ο 42χρονος σήμερα υπέρμαχος του Brexit έγινε υπουργός Οικονομικών τρία χρόνια νωρίτερα, δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό.

Οι δυο τους ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα. Ο Σούνακ θεωρούσε εδώ και καιρό ότι η θέση του για την οικονομική πολιτική ήταν «θεμελιωδώς διαφορετική» από την αντίστοιχη του Τζόνσον.

Το περιβάλλον του απερχόμενου πρωθυπουργού, πάντως, τον κατηγορεί για προδοσία, επισημαίνοντας ότι από την αρχή του χρόνου εργαζόταν συνωμοτικά για την ανατροπή του Τζόνσον και όχι για τα κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας. Από την πλευρά του, ο Σούνακ θεώρησε ότι πίσω από τις πρόσφατες διαρροές για την προσωπική του ζωή και τις ηθικά μεμπτές πρακτικές της συζύγου του κρύβεται το περιβάλλον της Downing Street.

Υπενθυμίζουμε ότι την άνοιξη αποκαλύφθηκαν δύο σκάνδαλα που αμαύρωσαν τη φήμη του. Η πολυεκατομμυριούχος Ινδή σύζυγός του είχε αποφύγει να πληρώσει φόρους για μέρος του εισοδήματός της. Για την ακρίβεια, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Σούνακ, αν και εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία, συνέχιζε να έχει πράσινη κάρτα που του επέτρεπε να ζει και να εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για μήνες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, βρέθηκε και στο κέντρο των partygate. Του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανονισμών περί lockdown, καθώς παρευρέθη και εκείνος στη γιορτή γενεθλίων του πρωθυπουργού στην Downing Street το 2020.

Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που συνεργάζονταν με τον Τζόνσον και σήμερα διεκδικούν τη θέση του. Μεταξύ αυτών είναι η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, που θεωρείται ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο κόμμα, αλλά και ηγετικές ικανότητες. Είναι απόφοιτος του University of Reading, όπου και σπούδασε Φιλοσοφία. Μάλιστα, για να καλύψει τα δίδακτρά της, είχε εργαστεί παράλληλα ως βοηθός μάγου!


Εκλέγεται βουλευτής από το 2010. Ηταν φανατική υπέρμαχος του Brexit. Η μετοχή της στο κόμμα εκτοξεύτηκε όταν έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι. Μόλις τρεις μήνες αργότερα, όμως, απομακρύνθηκε από τον νέο -τότε- πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος και την επανέφερε ως υπουργό Εμπορίου. Στο παρελθόν ήταν μέλος και της κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον ως υφυπουργός του Κοινοβουλίου και ως γραμματέας Διεθνούς Ανάπτυξης.

Αν και ποτέ δεν ανήκε στους στενούς συνεργάτες του απερχόμενου πρωθυπουργού, είχε αναλάβει χαρτοφυλάκιο ως σκληρή υποστηρίκτρια του Brexit, παρότι δεν απολάμβανε την εμπιστοσύνη του. Οσον αφορά την κριτική που του άσκησε σχετικά με το partygate, υπήρξε από τους πιο ειλικρινείς υπουργούς, ενώ όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται να διεκδικήσει την αρχηγία των Τόρις.

Στην ψηφοφορία για τη μομφή εναντίον του Τζόνσον, έναν μήνα νωρίτερα, η Μόρντοντ δεν ακολούθησε τη συντριπτική πλειονότητα των υπουργών που είχαν υποστηρίξει τον Τζόνσον. Εκείνη, αντιθέτως, είχε πάρει αποστάσεις. Προτού εισέλθει στην πολιτική είχε διακριθεί στο Βασιλικό Ναυτικό. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στο Συντηρητικό Κόμμα.

Ενα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημά της για κάποιους είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit. Είναι ιδιαίτερα ανοιχτή σε σχέση με την προσωπική της ζωή. Στο παρελθόν έχει μιλήσει για την απώλεια της μητέρας της από καρκίνο, όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών. Ο πατέρας της είναι πρώην αλεξιπτωτιστής και έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Εντουαρντ. Θεωρείται ότι γνωρίζει άριστα και κινείται με άνεση στον κομματικό μηχανισμό.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ εμφανίζεται ψηλά στη λίστα των δελφίνων. Η παραίτησή του συνέβαλε στην αποπομπή Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών και κανείς δεν αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι ήταν εν τέλει αυτός που κατάφερε καίριο πλήγμα εναντίον του Τζόνσον. Ανέκαθεν ήταν επικριτικός απέναντί του. Κονταροχτυπήθηκαν, μάλιστα, στις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019.


Ο 55χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ θεωρείται σίγουρο ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία. Σε αντίθεση με τον Τζόνσον, είναι υπέρμαχος της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και μαζί του είχε αγωνιστεί για την αρχηγία μετά την παραίτηση της Μέι. Δεν υπουργοποιήθηκε ποτέ από τον Τζόνσον, αλλά ορίστηκε επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Δεν έχει κρύψει το ιδεολογικό χάος που τον χώριζε και τον χωρίζει από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.


Από την ήττα του το 2019 μέχρι σήμερα κάθεται στα πίσω έδρανα, αλλά φρόντισε να ασκεί κριτική για τα λάθη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ανήκει στη λεγόμενη κεντρώα πτέρυγα των Συντηρητικών. Κατά πολλούς, η εκλογή του θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.


Επίσης, άλλη μία υποψήφια για τη μάχη της διαδοχής που έχει ελπίδες να φτάσει στον τελικό και να διεκδικήσει την ηγεσία είναι η σημερινή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία στήριξε τον Τζόνσον μέχρι τέλους και αναμένει να εισπράξει την υποστήριξη της ομάδας των πιστών του...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: