Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ακρίβεια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πλήττονται ολοένα και περισσότερο τα εισοδήματα των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι...τιμοκατάλογοι χονδρικής έφτασαν στα σούπερ μάρκετ στα όρια του πληθωρισμού του Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέση αύξηση τιμών σε τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά φτάνει πλέον το 12%, κάτι που δείχνει ότι έπεται χειρότερη συνέχεια.
Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση πέφτει ακόμη περισσότερο και σε ό,τι αφορά τα βασικά αγαθά, κάτι που δείχνει ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία τους για το μέλλον. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μείωση των πωλήσεων αγγίζει -σε επίπεδο όγκου- ακόμη και το 10% σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης.
Η αύξηση σε ένα τρίμηνο
Από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα ένα τυπικό καλάθι σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 11%, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εμφανίζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει καταγραφεί τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, στον γενικό δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020, κάτι που φαίνεται στο ράφι δύο-τρεις μήνες αργότερα.
Στα ύψη ο πληθωρισμός
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12% τον Ιούνιο, από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναμένεται να ανακοινώσει τον εθνικό δείκτη τιμών στις 8 Ιουλίου.
Ωστόσο, το ποσοστό του εθνικού δείκτη αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει η Eurostat, ως εναρμονισμένο δείκτη, που συνεπάγεται ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα εντείνεται ολοένα και περισσότερο.
Με λίγα λόγια, οι ανατιμήσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε υψηλό τέμπο για ολόκληρο το 2022 και αναμένεται να προκαλέσει απανωτά πλήγματα στα νοικοκυριά, που βρίσκονται στα όριά τους και είναι απαισιόδοξα για την πορεία των εξελίξεων, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις. Μάλιστα, ορισμένοι πολίτες αντιμετωπίζουν πλέον το σύνδρομο των δώδεκα ημερών, που σημαίνει ότι ο μισθός τους εξαντλείται στις δώδεκα ημέρες εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας.
Ανησυχητικά μηνύματα
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από τη βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο, καθώς παραπάνω από τις μισές επιχειρήσεις (ποσοστό 56%) αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2022, ενώ μόλις 11% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από κυλιόμενη έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Zημίες αναμένουν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα είτε δεν αναμένουν μεταβολή. Πρακτικά, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένει ζημίες το 2022, ενώ μόλις μία στις δύο αναμένει κέρδη. Ααλλά και από αυτές που αναμένουν κέρδη, οι μισές εταιρείες αναμένουν οριακά κέρδη κάτω του 2%.
Σίγουρα τον κύριο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει παίξει η αύξηση του κόστους, οι ανατιμήσεις και η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών. Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, το κόστος ενέργειας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, με το 100% των ερωτώμενων να αναγνωρίζουν ότι αυτό το κόστος επηρεάζει πολύ (15%) ή πάρα πολύ (85%) αυξητικά τις τιμές. Αντίστοιχα μεγάλη σημασία δίνεται στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών με 98% (71% πάρα πολύ και 27% πολύ) και στα κόστη μεταφορών με 97% (61% πάρα πολύ και 36% πολύ) που σχετίζονται με τα καύσιμα...
Γιάννης Αγουρίδης
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου