8.7.22

Ξηλώνουν εκλογικά σενάρια, ράβουν νέο εκλογικό νόμο...



Φρένο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών επιχειρεί να βάλει -το τελευταίο διήμερο- ο πρωθυπουργός, σε αντιδιαστολή με τη συστηματική καλλιέργειά τους από το ίδιο το... Μέγαρο Μαξίμου. Σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης και πολιτικής σταθερότητας. Πρόσθεσε ότι δεν ψάχνει κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να στήσει κάλπες, ενώ συμπλήρωσε ότι παίρνει το ρίσκο της σταθερότητας.

Η επιλογή του, εντούτοις, να καταστήσει «τη βόμβα της απλής αναλογικής» απειλή για την κυβερνητική σταθερότητα -«με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας»-αναζωπυρώνει τη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου που ψήφισαν Ν.Δ.-Ελληνική Λύση το 2020.  Ήδη στο τραπέζι του Μαξίμου επανέρχονται οι σχετικές εισηγήσεις, με αιχμή την πτώση του πήχη της αυτοδυναμίας. Υπενθυμίζεται δε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε απορρίψει πριν από λίγους μήνες αυτήν την προοπτική, επικαλούμενος επίσης τη θεσμική προσήλωσή του. Ως γνωστόν, μια πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Κομματικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η πρωθυπουργική στροφή πηγάζει από τη συνειδητοποίηση ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας -με τον υφιστάμενο νόμο στις δεύτερες κάλπες- έχει ενταφιαστεί. Συνυπολογίζουν δε το δόγμα του Ν. Ανδρουλάκη ότι «το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά δεν θα μοιραστεί καρέκλες με τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα πρωθυπουργό». Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί, παρά τις πολλαπλές δυσκολίες του χειμώνα, να συμμαχήσει με τον πολιτικό χρόνο και να διευκολύνει τους χειρισμούς του με την ψήφιση ενός νέου εκλογικού συστήματος. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, ο πρωθυπουργός επενδύει στην προοπτική, μέχρι την άνοιξη, να θεσπιστούν εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων από την Ε.Ε.

Αν επαληθευτούν οι ανωτέρω εκτιμήσεις, η Ν.Δ. θα προβάλει εκ νέου ως η πιο αξιόπιστη λύση διακυβέρνησης και θα απορροφήσει με μεγαλύτερη ευκολία τους κεντρώους ψηφοφόρους που κοιτούν προς τη Χαριλάου Τρικούπη.  Ήδη χθες ο πρωθυπουργός έστειλε σήμα για νέες μετεγγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ.  Όπως είπε, μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μια μονοκομματική κυβέρνηση. Παρέπεμψε, μάλιστα, στην εικόνα των υπουργικών εδράνων προχθές στη Βουλή, όπου «βρίσκονταν άνθρωποι οι οποίοι δεν προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία και συμμετέχουν στο εκλογικό σχήμα».

Δημοσκοπικά καμπανάκια

O Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε χθες ότι η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης, με κάποια σκαμπανεβάσματα, είναι εξαιρετικά θετική.  Ήδη, ωστόσο, οι εταιρείες μετρήσεων χτυπούν καμπανάκια που, σύμφωνα με κάποιους από τους ενοίκους του Μαξίμου, προκαλούν την πρωθυπουργική αναδίπλωση.

Στο γαλάζιο μικροσκόπιο τέθηκε το εύρημα της MRB, ότι το 40,5% των ερωτηθέντων απαντάει ότι θα τους ενοχλούσε αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο διαφορά. «Είναι η πρώτη φορά που σε αυτό το ερώτημα περνάει μπροστά η Ν.Δ.» τόνισε στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος. Παράλληλα, η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ψαλιδίζεται στο 7,2%, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις της εταιρείας.

Τσίπρας σε Αμερικανούς βουλευτές: Δυσφορία του ελληνικού λαού για τα τουρκικά F16

Τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προώθηση του στρατηγικού διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και στην ενέργεια, επιβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέφρασε, ωστόσο, την έντονη δυσφορία του ελληνικού λαού για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ σε σχέση με τον αγωγό Eastmed, για τη μη καταδίκη των υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, και για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό F16 στην Τουρκία...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: