8.7.22

Πολλά λεφτά, αλλά ποιος τα διαχειρίζεται;...


Μεγάλες προσδοκίες έχουν επενδυθεί στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τα περίπου 30 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια που θα πάρει η Ελλάδα μέχρι το 2026 για να χρηματοδοτήσει δημόσια έργα, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικές επενδύσεις στους άξονες και πυλώνες που έχει ορίσει η... Ε.Ε.: πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση, μετασχηματισμός της οικονομίας.

Στην κορύφωση της πανδημίας, όταν η Ε.Ε. έσπασε το ταμπού του κοινού δανεισμού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη από την πρωτοφανή ύφεση, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε έναν τεχνοκρατικό αγώνα δρόμου για να υποβάλει το σχέδιό της, το περίφημο «Ελλάδα 2.0», με τη φιλοδοξία να πάρει πρώτη και γρήγορα το χρήμα.

Εν μέρει το πέτυχε. Εστω και αν η προχειρογραφία του ελληνικού σχεδίου αφενός μηρύκασε πολλά από τα «μεταρρυθμιστικά» προτάγματα της έκθεσης Πισσαρίδη, αφετέρου βόλευε τους συνήθεις αποδέκτες των ευρωπαϊκών πόρων εδώ και δεκαετίες: τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το πελατολόγιο παλιών και νέων εργολάβων και προμηθευτών του Δημοσίου.

Αν και το κρίσιμο θέμα είναι πού θα πάνε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ ή του προϋπολογισμού, αν δηλαδή θα αξιοποιηθούν οι πολύτιμοι πόροι για έναν βαθύ, παραγωγικό μετασχηματισμό οικονομίας και κράτους υπέρ της κοινωνικής πλειονότητας, η κυβέρνηση καταγράφει παταγώδη αποτυχία ακόμη και στους ποσοτικούς στόχους της.

Από την τεκμηριωμένη επεξεργασία του Ινστιτούτου ENA, που επιχειρεί να ξεπεράσει τον λαβύρινθο αδιαφάνειας στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, με την εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών, ανεξέλεγκτων μηχανισμών και τραπεζών, προκύπτει ότι από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχει εισπράξει η χώρα ελάχιστα έχουν βρει τον διακηρυγμένο προορισμό τους. Εχει περάσει ένας χρόνος από την πρώτη εκταμίευση και λιγότερο από μισό δισ. έχει πέσει στην πραγματική οικονομία.

Αυτό διαψεύδει την εικόνα μιας κοσμογονίας που προβάλλει η κυβέρνηση και για δικούς τους λόγους ανέχονται οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Και αυτό τη στιγμή που η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και καθιστούν επιτακτική ανάγκη τον ριζικό ανασχεδιασμό και την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου. Για να μην καταπιεί η κρίση και την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου, αλλά έχει σημασία ποιος τα διαχειρίζεται...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: