Η κυβέρνηση επιχειρεί μια πρώτη επικοινωνιακή αναδίπλωση για την υπόθεση Λιγνάδη, προκειμένου να καταπραΰνει την κοινωνική κατακραυγή για την αποφυλάκισή του.
Τι είπε ο Οικονόμου
Στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν... επανέλαβε την επωδό των προηγούμενων ημερών, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ο κ. Οικονόμου επισήμανε στην εισαγωγική τοποθέτησή του:
“Η κοινωνία αναρωτιέται πως είναι δυνατόν κάποιος που προφυλακίζεται ως κατηγορούμενος για βιασμό, όταν καταδικάζεται για βιασμό να αφήνεται ελεύθερος. Ο προβληματισμός και οι απορίες της κοινωνίας είναι εύλογοι”.
Βεβαίως, προσέθεσε αμέσως μετά: “Από αυτό το σημείο όμως μέχρι του να γίνεται απόπειρα απαξίωσης της Δικαιοσύνης, στυγνής πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος και ακόμα χειρότερα χυδαίας ταύτισης του ενόχου με την κυβέρνηση και την εξουσία υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση”.
Ασχέτως με τη ρητορεία που τη συνοδεύει, η κυβέρνηση αλλάζει με προσεκτικό τρόπο τη θέση της, παραδεχόμενη εμμέσως ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποφυλάκιση Λιγνάδη. Προφανώς η κυβερνητική παραδοχή έρχεται εκ των υστέρων, δεν ανταποκρίνεται στην κρίση αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης που έχει προκαλέσει η απόφαση και, κυρίως, δεν κλείνει το μεγάλο πολιτικό ζήτημα που αφορά στην “ιδιαίτερη μεταχείριση” του Λιγνάδη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε λέξη για την ολιγωρία της κ. Μενδώνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και της αποπομπής Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο, όπως επίσης δεν είπε τίποτα για την τρομακτική καθυστέρηση της αστυνομίας να κατάσχει το κινητό και τον υπολογιστή του. Εννοείται, δε, ότι δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί πήρε μια βδομάδα στην κυβέρνηση να υπανιχτεί έστω ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποφυλάκιση Λιγνάδη. Δεν παραδέχτηκε καν ότι ήταν σοβαρό σφάλμα ο διορισμός Λιγνάδη στη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.
Damage control
Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση άλλαξε γραμμή γιατί η αρχική της θέση δεν μπορούσε να υποστηριχθεί πλέον. Η υπόθεση Λιγνάδη έχει εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική αντιπαράθεση, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στο κυβερνητικό στρατόπεδο και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Επί μέρες η κυβέρνηση εμφανιζόταν να μην ενοχλείται από ότι ένας καταδικασμένος για δύο βιασμούς ανηλίκων, κυκλοφορεί ελεύθερος. Αντιθέτως, απέδιδε τις αντιδράσεις αποκλειστικά σε μεθοδεύσεις της αντιπολίτευσης
Τόσο αυτή καθαυτή η αποφυλάκιση Λιγνάδη όσο και η αδιάφορη στάση της κυβέρνησης δεν εξόργισαν μόνο την πλειονότητα του καλλιτεχνικού κόσμου και τους πολίτες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. Ενόχλησαν ακόμα και πολίτες που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία και βλέπουν τώρα το κόμμα που εξελέγη υποσχόμενο πάταξη της ανομίας, να μην έχει θέμα με την αποφυλάκιση ενός καταδικασθέντα για ειδεχθή εγκλήματα.
Τώρα η κυβέρνηση κάνει μισό βήμα πίσω προκειμένου να κάνει κάνει damage control (περιορισμό τη ζημιάς) και να βάλει τέλος στο θέμα. Πρόκειται για plan b στη διαχείριση της κρίσης.
Το fake news
H επικοινωνιακή αναδίπλωση της κυβέρνησης εκθέτει όσους έσπευσαν τις προηγούμενες μέρες να στηρίξουν τη γραμμή “δεν τρέχει τίποτα”. Η εξουσία αρέσκεται ιδιαίτερα στις εκδουλεύσεις, αλλά πάντοτε θεωρεί αναλώσιμους όσους τις κάνουν.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι ο κ. Οικονόμου άδειασε εμμέσως και όσους διακίνησαν το fake news ότι ο Λιγναδης βγήκε από το φυλακή λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου ή του νέου Ποινικού Κώδικα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι: “Η Δικαιοσύνη αποφάσισε βάσει του Ποινικού Κώδικα του νόμου 3904/2010 που ίσχυε και επί ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή για τη σκόπιμη (και συστηματική πλέον) διασπορά ψευδών ειδήσεων. Απέναντι στα fake news, οι μηνύσεις δεν είναι απλώς δικαιολογημένες, αλλά αναγκαίες.
Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τα άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε με δριμύτητα τις γνωστές κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Οικονόμου είπε: “Ο δημοκράτης είναι υπέρ της Δικαιοσύνης, άσχετα αν οι αποφάσεις είναι υπέρ ή κατά των απόψεών του. Γιατί η Δικαιοσύνη κάνει τη Δημοκρατία πιο δυνατή. Δυστυχώς, αυτά τα στοιχειώδη, αλλά και ταυτόχρονα τόσο σπουδαία, αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν γενεές και γενεές ανθρώπων, έρχεται σήμερα να τα αμφισβητήσει -όχι για πρώτη φορά- έργω και λόγω κοινοβουλευτικό κόμμα, και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Οικονόμου χρησιμοποίησε 474 λέξεις για να πει την άποψή της κυβέρνησης για την υπόθεση Λιγνάδη και 902 για να ασκήσει κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (κάνει ότι) δεν βλέπει τα προφανή:
Η άσκηση κριτικής και η διαμαρτυρία για μια δικαστική απόφαση δεν συνιστά αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανένα άλλο μπορούν να ποδηγετήσουν τους πολίτες.
Τις αντιδράσεις για την απόφαση τις τροφοδοτούν οι ποικιλότροπες ενδείξεις εύνοιας της εξουσίας προς τον Λιγνάδη.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντί να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική για τα λάθη και τις ολιγωρίες της, επιτίθεται με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η αναδίπλωσή της είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι επί της ουσίας της υπόθεσης.
Ο πρωθυπουργός
Στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τις ευθείες αναφορές στην υπόθεση Λιγνάδη, παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου που είχαν προηγηθεί. Περιορίστηκε στην καταγγελία της τοξικότητας στην πολιτική ζωή, καθώς και στην έκκληση να μη γίνουμε “μακελειό”.
Η απάντηση στον πρωθυπουργό μοιάζει εύλογη: Την οργή των πολιτών την τρέφει η γενική αίσθηση της αδικίας, της ανισότητας και της καθεστωτικής αλαζονείας. Και αυτή η αίσθηση δεν αναιρείται με επικοινωνιακές αναδιπλώσεις.
Γιάννης Αλμπανης (news247.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου