20.7.22

Η Εφη, η Ρένα και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ...


Τον Οκτώβριο του 2016, στις εκλογές για ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου φιγουράριζε ως η μόνη γυναίκα στην πρώτη... δεκάδα, έχοντας συγκεντρώσει 1.081 ψήφους. Αν κάποιος έμπαινε στον κόπο να συνεχίσει να διαβάζει τα ονόματα της λίστας, θα εντόπιζε μερικές δεκάδες θέσεις πιο χαμηλά, χαμένη στον συνωστισμό των ουραγών, την Εφη Αχτσιόγλου, που πήρε 309 ψήφους.

Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, στις εκλογές για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής του νέου, διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ το σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό. Η Εφη Αχτσιόγλου, έχοντας διαγράψει τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή πορεία ανέλιξης σε κυβέρνηση και κόμμα, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση. Οι φαρμακερές αναφορές στη «γυναίκα του γραμματέα» που κυριάρχησε στην Κεντρική Επιτροπή, προερχόμενες από ιντερνετικά μέσα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν ότι δεν χάρηκαν όλοι με την εξέλιξη αυτή. Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση καταμέτρησης των ψήφων, στην πρώτη θέση εναλλάσσονταν τα ονόματα της Εφης Αχτσιόγλου και της Ρένας Δούρου, δείχνοντας ξεκάθαρα τα δύο πρόσωπα πίσω από τα οποία στοιχίσθηκαν οι επιμέρους ομαδοποιήσεις του κόμματος και τη σκληρή μάχη επικράτησης που δόθηκε. Η μικρή διαφορά του τελικού αποτελέσματος –η Αχτσιόγλου έλαβε 6.606 ψήφους έναντι 6.577 της Δούρου– επιβεβαιώνει την κινητοποίηση.

Οσοι παρακολουθούν στενά τις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξεπλάγησαν από τη σκληρή μάχη στην Κεντρική Επιτροπή. Θεωρούν, μάλιστα, ότι πρόκειται για το πρώτο κεφάλαιο σε ένα αφήγημα με συνέχειες. Στο τέλος της διαδρομής, για πολλούς, βρίσκεται η αναπόφευκτη κάποια στιγμή διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Υπήρξε μια εποχή, την περίοδο εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που το όνομα της Ρένας Δούρου εμφανιζόταν σε κάθε συζήτηση που αφορούσε πιθανή αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος, όταν θα προέκυπτε τέτοιο θέμα. Από τότε πολύ νερό κύλησε, και από την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και μετά, στη λίστα των ονομάτων πιθανών διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα κυριαρχεί αυτό της Εφης Αχτσιόγλου.

Οχι τυχαία. Στις κυλιόμενες μετρήσεις για τη δημοφιλία των κομματικών στελεχών που διενεργούν σταθερά στην Κουμουνδούρου, η Αχτσιόγλου έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί εδώ και καιρό στην πρώτη θέση χωρίς να δείχνει να απειλείται από κανέναν. Γι’ αυτό και για πολλούς η κυριαρχία της στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η επιτυχία της αποδίδεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, με όλους πάντως να συμφωνούν ότι είναι σταθερά προσηλωμένη σε σκληρή δουλειά και διακρίνεται για την πολύ καλή γνώση των θεμάτων που κάθε φορά καλείται να χειριστεί, ενώ διαθέτει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό – πτυχίο και μεταπτυχιακό με άριστα και διδακτορικό στο Εργατικό Δίκαιο.

Σε επίπεδο εικόνας, η Εφη Αχτσιόγλου έχει καταφέρει να επιβάλει ένα διακριτό στυλ παρουσίας, ένα αυστηρό business look. Είναι το «Κατρούγκαλος effect», λέει χαριτολογώντας άνθρωπος που συνυπήρξε μαζί της στην ομάδα επιστημονικών συνεργατών της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες το 2014. Ο ευρωβουλευτής, τότε, Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλάμβανε σταθερά στους προερχόμενους από τα αμφιθέατρα και με ανάλογη εμφάνιση «αμπέχονου» νεολαίους συνεργάτες ότι θα πρέπει να μάθουν να προσέχουν την εμφάνισή τους, ότι «οι ψηφοφόροι τα προσέχουν αυτά και προτιμούν τους καλοντυμένους υποψηφίους». Συμβουλή που η Εφη Αχτσιόγλου υιοθέτησε.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η Αχτσιόγλου αύξησε τη δημοφιλία της και με την κυβερνητική θητεία της στο υπουργείο Εργασίας. «Ο δύσκολος νόμος για το ασφαλιστικό είναι ο “νόμος Κατρούγκαλου”. Η Αχτσιόγλου συνέδεσε το όνομά της με μια σειρά από ευνοϊκές παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού για νέους, η κατάργηση του υποκατώτατου, με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων». Παράλληλα, έχει φροντίσει να αποφεύγει τις κακοτοπιές, τις εντάσεις, τα επικοινωνιακά φάουλ.

«Ολοι πίσω»
Η πορεία της Ρένας Δούρου ήταν μάλλον αντίστροφη, με την ίδια να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι έχει μετανιώσει που αποδέχθηκε το 2014 την πρόταση να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής. Ως πολιτική κίνηση, τότε, έδειχνε επιλογή που θα ενίσχυε τη θέση της. Το γεγονός ότι κατάφερε να κερδίσει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, κάτι που η ίδια βίωσε ως προσωπικό επίτευγμα φωνάζοντας «όλοι πίσω» στην εξέδρα των πανηγυρισμών για τη νίκη, θεωρήθηκε ότι της έδινε πολλούς πόντους. Ωστόσο, με αποκορύφωμα τις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι, η θητεία της στην περιφέρεια δεν απέφερε τα αναμενόμενα. Αντιθέτως, της στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Λέγεται, μάλιστα, ότι εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών, που η ίδια θεωρούσε ότι μπορούσε να διεκδικήσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά την προόριζε για πρόεδρο της Βουλής.

Το πολλά υποσχόμενο πολιτικό άστρο της, ωστόσο, βούλιαξε στη Μάνδρα και κάηκε στο Μάτι. Η μάχη για την Κεντρική Επιτροπή είχε σε σημαντικό βαθμό χαρακτήρα πολιτικής επιβίωσης, αναφέρουν γνώστες των ισορροπιών στην Κουμουνδούρου, που εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση των δικαστικών εκκρεμοτήτων για τις δύο τραγωδίες θα σημάνει την ολική επαναφορά της στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παρακολουθώντας την πορεία της τα τελευταία χρόνια, άνθρωποι που συνυπήρξαν μαζί της στο κόμμα τής καταλογίζουν τραγικά λάθη στον επικοινωνιακό χειρισμό σε Μάνδρα και Μάτι, με ατυχή βίντεο και ακόμα πιο ατυχείς δηλώσεις για «στραβή στη βάρδια». Χειρισμοί που προκαλούν έκπληξη καθώς, όπως αναφέρουν, η Ρένα Δούρου είχε καταφέρει να οικοδομήσει μια πολύ καλή μιντιακή εικόνα, έσπασε στερεότυπα της Αριστεράς με lifestyle συνεντεύξεις και θεωρείτο ότι «το ‘χει» με την επικοινωνία.

Η περιφέρεια Δυτικής Αττικής ενδέχεται να είναι το επόμενο μέτωπο όπου θα αναμετρηθούν οι δύο κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ρένα Δούρου θεωρεί, και λόγω καταγωγής αλλά και λόγω πολιτικής παρουσίας εκεί, ότι είναι ο φυσικός πολιτικός χώρος της. Η Εφη Αχτσιόγλου επιθυμεί να είναι υποψήφια στη Δυτική Αττική. Αν και από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «όπου και να κατέβει θα εκλεγεί» και ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι θα της ταίριαζε καλύτερα ο Βόρειος Τομέας, η ίδια έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις της σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις στη Δυτική Αττική, στέλνοντας το μήνυμα ότι εκεί θα ήθελε να δοκιμαστεί για πρώτη φορά στις κάλπες. Θεωρεί, άλλωστε, ότι πολιτικά είναι πιο κοντά στον κόσμο εκεί. Η παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι υποψήφιοι στο Επικρατείας να επιλέγουν οι ίδιοι την εκλογική περιφέρεια για τις επόμενες εκλογές. Μένει να φανεί αν η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: