9.7.22

Ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα...



 ...για την πρόσβαση στην άμβλωση...
O Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα ενισχύσει την προστασία έναντι των πιθανών κυρώσεων, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που ταξιδέψουν εκτός της πολιτείας τους, για να κάνουν άμβλωση.

Το... διάταγμα περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για τις αμβλώσεις και την αντισύλληψη.

Το διάταγμα είναι απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που τερμάτισε το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ωστόσο ότι ο «γρηγορότερος τρόπος» για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων στην άμβλωση θα ήταν ένας ομοσπονδιακός νόμος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «άσκηση ωμής πολιτικής εξουσίας».

Ωστόσο, ο Μπάιντεν αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις για να απαντήσει στην απόφαση με πιο τολμηρή δράση.

Το προεδρικό διάταγμα, που υπογράφηκε σήμερα, αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο και να μετριάσει ουσιαστικά, ορισμένους από τους περιορισμούς, αλλά δεν μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως το δικαίωμα στην άμβλωση, που κατήργησε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η δυνατότητά του να θεσπίσει δικαιώματα στην άμβλωση είναι περιορισμένη χωρίς δράση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Ο ταχύτερος δρόμος για την αποκατάσταση του νόμου Roe v Wade είναι η ψήφιση ενός εθνικού νόμου που κωδικοποιεί τον νόμο», είπε, αναφερόμενος στην απόφαση ορόσημο του 1973 που κατοχύρωνε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Στις δηλώσεις του, τόνισε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα για τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές και προέτρεψε τους πολίτες να σπεύσουν να ψηφίσουν ως τον ταχύτερο τρόπο για να επαναφέρουν τον Roe V Wade.

Πρόσθεσε δε, ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν μια επιλογή μεταξύ «του κυρίαρχου ρεύματος ή του ακραίου».

Αναφέρθηκε επίσης και σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ που έδειχνε ένα 10χρονο κορίτσι στο Οχάιο, το οποίο αναγκάστηκε να ταξιδέψει σε μια γειτονική πολιτεία για να κάνει άμβλωση μετά από σεξουαλική κακοποίηση, που είχε υποστεί.

«Φαντάσου να είσαι το κοριτσάκι. Φαντάσου να είσαι κοριτσάκι, 10 χρονών. Το πιστεύει κανείς αυτό» είπε.

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν ενισχύει την προστασία έναντι των πιθανών κυρώσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που ταξιδέψουν πέραν των πολιτειακών τους συνόρων για να κάνουν άμβλωση και προστατεύει παράλληλα την πρόσβαση στην αντισύλληψη.

Περιλαμβάνει μέτρα και για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για την άμβλωση.

Η εντολή περιλαμβάνει ακόμα επιπλέον μέτρα για την προστασία του απορρήτου των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της της μεταφοράς και πώλησης ευαίσθητων δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία και της καταπολέμησης της ψηφιακής επιτήρησης που σχετίζεται με τις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές με τις εφαρμογές που παρακολουθούν τις περιόδους τους, μετά την κατάργηση των ομοσπονδιακών δικαιωμάτων στην άμβλωση.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτό», είπε η Τζεν Κλάιν, η διευθύντρια του Συμβουλίου Πολιτικής του Λευκού Οίκου για τα Φύλο, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε «πρακτικές οδηγίες για το πώς να διαγράψετε ορισμένες εφαρμογές που υπάρχουν στο τηλέφωνό σας», πρόσθεσε.

Το εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν δίνει εντολή στον Υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Xavier Becerra να υποβάλει έκθεση εντός 30 ημερών σχετικά με αυτές τις κινήσεις.

Καθοδηγεί επίσης τον γενικό εισαγγελέα και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου να συγκαλέσουν ιδιωτικούς εθελοντές δικηγόρους και οργανώσεις δημοσίου συμφέροντος για να ενθαρρύνουν τη νομική εκπροσώπηση όσων αναζητούν ή προσφέρουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την άμβλωση πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, τουλάχιστον εννέα πολιτείες έχουν θεσπίσει σχεδόν πλήρη απαγόρευση της διαδικασίας, με μόνη εξαίρεση τον κίνδυνο για τη ζωή της μητέρας.

Άλλες πολιτείες προσπαθούν τώρα να προστατεύσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις εν μέσω νομικών κινήσεων, ενώ οι κλινικές αμβλώσεων αγωνίζονται να παραμείνουν ανοιχτές.

Με πληροφoρίες του BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: