Το Λεκανοπέδιο από χθες το απόγευμα βιώνει τη μεγαλύτερη φωτιά μέσα σε οικιστικές περιοχές. Το Ντράφι, η Ανθούσα, ο Γέρακας, το Παρόραμα Παλλήνης, η Άνω Πεντέλη, η Βούλα Πικερμίου... βρέθηκαν μέσα στις φλόγες. Πολλά σπίτια κάηκαν, πολύ περισσότερα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Με πολύ ισχυρούς τους ανέμους, η φωτιά από το πρωί εξαπλώνεται σε νέες περιοχές χωρίς να σταματά να καίει στις πρώτες. Η ημέρα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη. Τα μελτέμια αποδείχθηκαν εξίσου καταστροφικά με τον καύσωνα λένε οι αρμόδιοι και προειδοποιούν ότι από αύριο η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχίζονται αλλά θα ξεκινήσουν και οι υψηλές θερμοκρασίες.
Από νωρίς χθες το απόγευμα άρχισαν να εκκενώνονται η μια περιοχή μετά την άλλη. Στην διάρκεια της νύχτας η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει για να μεταφέρει 600 ανθρώπους σε ασφαλές σημείο. Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Παίδων και το Νταού Πεντέλης. Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε κλειστό ένα τμήμα της λεωφόρου Μαραθώνος και της Αττικής Οδού.
Πιο ενισχυμένες παρά ποτέ οι δυνάμεις στην κατάσβεση, 485 πυροσβέστες, 120 πυροσβεστικά οχήματα, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα επιχειρούν από τα ξημερώματα. Χθες το απόγευμα τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν τόσα πολλά σε τόση μικρή περιοχή, που μόλις οριακά εξασφαλιζόταν η ασφάλεια των πτήσεων. Για πρωτοφανή υπεροπλία, μιλούσαν οι αρμόδιοι. Το ερώτημα που πρέπει να σκεφτούμε τις επόμενες ημέρες είναι γιατί με τέτοια υπερεπάρκεια δυνάμεων και πυροσβεστικών μέσων, τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς δείχνουν να είναι το ίδιο καταστροφικά, όπως τις προηγούμενες χρονιές.
Ένα ερώτημα που τίθεται είναι εάν και κατά πόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν την δυνατότητα με την σημερινή τους διάρθρωση να αντιμετωπίσουν αυτό το μείγμα δασικής και αστικής πυρκαγιάς. Ήτοι, φωτιές που ξεσπούν μέσα στον αστικό ιστό που, όμως, είναι άναρχα και συχνά αυθαίρετα ενταγμένος σε ευρύτερες δασικές περιοχές. Αποτέλεσμα, μιας επί δεκαετίες άναρχης δόμησης που μέσα στην κλιματική κρίση που βιώνουμε και υπό το κράτος ακραίων καιρικών συνθηκών δημιουργεί ειδικό μικροκλίμα.
Οι καιρικές συνθήκες
7-8 μποφόρ πνέουν οι άνεμοι στην περιοχή όπου καίει η φωτιά που ξέσπασε από χθες στην Πεντέλη. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, στη νέα του πρόγνωση, κάνει λόγο για μία πιο δύσκολη μέρα, εξηγώντας πως καθώς να ανεβαίνει η θερμοκρασία, θα ανεβαίνουν οι εντάσεις του ανέμου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Ακόμα πιο δύσκολη η σημερινή ημέρα, έχουμε δυνατούς ανέμους και σήμερα. Καθώς θα ξημερώνει, θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και αυτές οι θερμοκρασιακές διαφορές θα αυξήσουν περισσότερο τις εντάσεις του ανέμου» και πρόσθεσε:
«Θα δούμε και πάλι 7-8 μποφόρ, τουλάχιστον μέχρι και νωρίς το απόγευμα, για να πάμε στη συνέχεια σε μια σταδιακή υποχώρηση, όχι όμως ότι θα πάψουν τελείως οι άνεμοι, θα επιμείνουν οι βοριάδες. Και αυτή η αυριανή μέρα δείχνει να είναι μια δύσκολη μέρα, αν και ο βορειοανατολικός άνεμος θα εμφανίσει μια μικρή υποχώρηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση που επικρατεί είναι ακόμα πιο δύσκολη από τις περσινές φωτιές που κατέκαψαν ξανά την Αττική:
«Αν πέρυσι ήταν μια φορά δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Βαρυμπόμπη, φέτος στη φωτιά στην Πεντέλη είναι επί 10 η κατάσταση δύσκολη γιατί έχουμε και τους πολύ δυνατούς ανέμους. Πέρσι δεν είχαμε δυνατούς ανέμους, είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες».
Χθες, ο μετεωρολόγος του OPEN, είχε μιλήσει από νωρίς για τα 7-8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, προμηνύοντας τη δύσκολη νύχτα.
Συγκεκριμένα, τόνιζε:
«Προς την περιοχή της Πεντέλης κατά τη διάρκεια της νύχτας θυελλώδεις άνεμοι μέχρι αύριο το μεσημέρι. Η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό. Οι εντάσεις 6-7 μποφόρ μπορεί να αλλάζουν όπως και οι διευθύνσεις των ανέμων. Βορειοανατολικοί άνεμοι πνέουν, μέσα στη φωτιά όμως οι άνεμοι αλλάζουν απότομα διευθύνσεις, έχουμε έντονες διακυμάνσεις και είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Πολύ δύσκολη νύχτα μπροστά μας μέχρι αύριο το απόγευμα. Από αύριο το βράδυ θα αρχίζουν να κοπάσουν οι άνεμοι όμως δεν θα πέσουμε κάτω από τα 6 μποφόρ».
Οι νέες συνθήκες και οι megafires
«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αυτά τα συμβάντα, θα έλεγα, των υψηλών θερμοκρασιών γίνονται όλο και πιο συχνά, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη», ανέφερε πρόσφατα στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, τονίζοντας πως πρόκειται για «ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και [ότι] πρέπει να πάρουμε γρήγορα μέτρα για αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον».
«Αν ανατρέξουμε στις προηγούμενες δεκαετίες θα δούμε πολύ έντονα φαινόμενα. Ίσως έχουμε μεγαλύτερες συνέπειες τώρα γιατί έχουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, έντονη αστικοποίηση και μια βροχή σε μια μεγάλη πόλη σαν την Αθήνα θα δημιουργήσει τεράστιο χάος χωρίς να είναι τα ύψη της βροχής εξωπραγματικά», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος.
«Η άνοδος που βλέπουμε όλους τους καλοκαιρινούς μήνες τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Μην πάμε όμως στην άλλη πλευρά και κάθε μπουρίνι που έχουμε μπροστά μας ή κάθε χιονόπτωση ή κάθε καταιγίδα την αποδίδουμε στην κλιματική αλλαγή. Αδικούμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουβάρδος.
«Οι προβολές για το μέλλον στην περιοχή μας δείχνουν αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και μεγαλύτερη εμμονή των ετήσιων ανέμων (μελτεμιών) το καλοκαίρι με πιθανή χρονική επέκταση των μελτεμιών και το φθινόπωρο», τονίζει ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σε συνέντευξή του, πριν μερικές ημέρες, στο anatropinews.gr.
Πώς θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα
Ο κ. Λαγουβάρδος περιγράφει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με τις πυρκαγιές στη χώρα μας:
Η Ελλάδα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο μία περιοχή η οποία θεωρείται ως ένα κομβικό σημείο για την κλιματική αλλαγή. Οι προβολές για το μέλλον στην περιοχή μας δείχνουν αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και μεγαλύτερη εμμονή των ετήσιων ανέμων (μελτεμιών) το καλοκαίρι με πιθανή χρονική επέκταση των μελτεμιών και το φθινόπωρο.
Οι επόμενες γενιές τόσο στην Ελλάδα όσο και στονυπόλοιπο πλανήτη θα αντιμετωπίσουν ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες. Σημειώνουμε ήδη ότι είμαστε 1.1 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας του πλανήτη μας στην προβιομηχανικήπερίοδο και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μη ξεπεραστεί η τιμή των 1.5 βαθμών, κάτι όμως που θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Υπενθυμίζουμε εδώ το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα, ένα ακραίο θερμοκρασιακά καλοκαίρι το οποίο μας έδωσε μια εικόνα ενός τυπικού καλοκαιριού του μέλλοντος. Ας αναρωτηθούμε επομένως αν θέλουμε να ζούμε στο μέλλον με τις συνθήκες του καλοκαιριού του 2021.
Οι κλιματικές προσομοιώσεις δίνουν μεγαλύτερηπιθανότητα για εντονότερα και συχνότερα καιρικά φαινόμενα στο μέλλον αλλά και ισχυρότερους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, να αναπτύξουμε εργαλεία και υπηρεσίες για καλύτερη ενημέρωση πριν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης ενός έντονου καιρικού φαινομένου. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων και να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών...
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου