Αν και είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό από την Gazprom ότι για λόγους συντήρησης οι στρόφιγγες του αγωγού Nord Stream 1, που εξασφαλίζει τη σημαντικότερη παροχή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, θα κλείσουν προσωρινά, ένα ερώτημα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: «Θα ανοίξει ξανά η στρόφιγγα ή θα οδηγηθούμε σε βαθιά ύφεση με ανυπολόγιστες οικονομικές και... κοινωνικές συνέπειες;»
Χθες, πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προχώρησαν στην πολιτική παραδοχή του κινδύνου να μπει ξανά η Ευρώπη στη μέγγενη μιας νέας βαθιάς ύφεσης.
Ακόμα και με στρογγυλεμένο τον πολιτικό λόγο των Ευρωπαίων θεσμικών, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δεν θέλησε να κρύψει τους φόβους του για το χειρότερο σενάριο. «Πλέουμε σε ταραγμένα νερά», παραδέχτηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας: «Οι κίνδυνοι να πάμε προς το χειρότερο σενάριο αυξάνονται».
Για «εξελίξεις και κινδύνους που επηρεάζουν το σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης» και για κινδύνους «που παραμένουν αυξημένοι» μιλάει και το Eurogroup στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή του.
Στην πράξη πρόκειται για ομολογία αποτυχίας της πολιτικής παραπλάνησης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που εδώ και μήνες μάς καθησύχαζαν ότι η ενεργειακή κρίση και η έξαρση του πληθωρισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις κλασικές πολιτικές, όταν όλοι οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούσαν για τα σημάδια της ύφεσης. Αλλά ακόμη και χθες που υποτίθεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, το Eurogroup δεν τόλμησε να πάρει σαφή θέση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις 20 Ιουλίου.
Δίπλα σε αυτό το έλλειμμα ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για το ενεργειακό, έλλειμμα που γίνεται ακόμη πιο βαθύ και επικίνδυνο από την απουσία διπλωματικών διαδικασιών για τον τερματισμό του πολέμου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τους πειραματισμούς.
Αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δημιουργεί νέο μηχανισμό αποζημίωσης των εταιρειών ενέργειας προκειμένου, υποτίθεται, να τιθασευτούν οι υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών, αλλά την ίδια στιγμή η ζημιά βαραίνει πάλι τους πολίτες, που θα κληθούν να πληρώσουν μέσω της φορολόγησης τις νέες αυξημένες επιδοτήσεις στις εταιρείες...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου