10.7.22

Εγγυητές της αστάθειας...


Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για την κυβέρνηση. Η θλιβερή εικόνα του απολογούμενου και ψευδόμενου πρωθυπουργού στο Στρασβούργο σχηματοποιεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ο ίδιος και η κυβέρνησή του: αποδρομή και φόβος της ήττας.

Μιας ήττας που... σε κανένα άλλο σημείο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ήταν τόσο ορατή. Η ασφυκτική κατάσταση στην κοινωνία, που βιώνει ένα καλοκαίρι φτωχοποίησης, απογοήτευσης και οργής, γίνεται αισθητή ακόμα και πίσω από τη γυάλα του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργείων και τον παραμορφωτικό φακό της προπαγάνδας.

Πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν όχι απλώς στο κλείσιμο της ψαλίδας και στην αισθητή μείωση της διαφοράς, αφού η Ν.Δ. έχει χάσει περισσότερες από 10 μονάδες σε λιγότερο από 1 χρόνο, αλλά στα συντριπτικά ποιοτικά στοιχεία κατά της κυβέρνησης. Το εύρημα των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί την επανεκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και η επιθυμία για πρόωρες εκλογές επιβεβαιώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους δρόμους, στα μπαρ, στην αγορά, στις συναυλίες.


Ο Μητσοτάκης αυτοπαγιδεύτηκε. Εκείνος επέλεξε να εγκαινιάσει άτυπη προεκλογική περίοδο με τις διαρροές στον Τύπο για κάλπες τον Σεπτέμβριο, με τις ανακοινώσεις υποψηφίων, με την εντολή στις ΝΟΔΕ ανά την Ελλάδα για οργανωτική ετοιμότητα, με τις δηλώσεις βουλευτών και υπουργών που ανακοίνωναν ημερομηνίες. Η αλλαγή πλεύσης που επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες φανερώνει ακριβώς τον φόβο της ήττας.

Δεν διστάζει να επενδύσει στην αστάθεια και στην ένταση. Γνωρίζουν, άλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμβουλοί του ότι το εκλογικό κλίμα δεν μπορεί να ανακοπεί.  Ένας επικίνδυνα ανεύθυνος πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να συρθεί σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εν μέσω πολλαπλών κρίσεων: από το ενεργειακό, την ακρίβεια έως τα ελληνοτουρκικά. Αν το κάνει, τότε η ήττα θα είναι όχι μόνο προδιαγεγραμμένη, αλλά και βαριά.


Επειδή, όμως, η αξιοπιστία του Κ. Μητσοτάκη έχει πια εξανεμιστεί, οι ίδιοι ακριβώς λόγοι θα αξιοποιηθούν ως επιχείρημα υπέρ μιας κωλοτούμπας τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, η τρίτη επιστολή βρίσκεται ήδη στον φάκελο, στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου.

 Όσο το συντομότερο φύγουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα και την κοινωνία, που έχουν ανάγκη  από ασφάλεια και σταθερότητα που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει.

H AΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: