9.7.22

Θεσμικότητα α λα καρτ...


Το σενάριο του δομικού ανασχηματισμού εντός του καλοκαιριού έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει φρένο στην προοπτική των εκλογών το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τη δεξαμενή της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο νέο κυβερνητικό σχήμα -όποτε λάβει τις σχετικές αποφάσεις-, ενώ θα πραγματοποιηθεί κρούση προς στελέχη που... δεν προέρχονται από τα σπλάχνα του κόμματος.  

Ήδη προχθές έστειλε σήμα για νέες μετεγγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.  Όπως είπε, μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μια μονοκομματική κυβέρνηση. Σημειώνεται άλλωστε ότι ένας από τους βασικούς άξονες της γαλάζιας προεκλογικής στρατηγικής είναι ο διεμβολισμός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. 

Η γαλάζια παράταξη προτάσσει τον στόχο της απορρόφησης των κεντρογενών ψηφοφόρων που το 2019 στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κάλπη, αλλά αργότερα «γοητεύτηκαν» από το Νίκο Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, εντός του Μαξίμου γράφονται και τα σενάρια της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο Κ. Μητσοτάκης, με την προχθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κατέστησε «τη βόμβα της απλής αναλογικής» ως απειλή για την κυβερνητική σταθερότητα προλειαίνοντας το έδαφος -σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση- περί δρομολόγησης ενός εκλογικού συστήματος που θα δίνει αυξημένο μπόνους στο πρώτο κόμμα. 

O πρωθυπουργός αναμένεται να επικαλεστεί την κρίσιμη συγκυρία στα ελληνοτουρκικά καθώς και την ευρύτερη γεωπολιτική ρευστότητα που θα καθιστούν αναγκαία τη συγκρότηση μιας ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Οικονόμου το 2012 κατά μονοκομματικών κυβερνήσεων

Εντός της κυβέρνησης, ωστόσο, προκαλεί αμηχανία το βίντεο του 2012 που πραγματοποιεί τον γύρο του Διαδικτύου με τον Γιάννη Οικονόμου να τάσσεται κατά των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Ως εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας -του κόμματος που είχε ιδρύσει η Ντόρα Μπακογιάννη- σημείωνε ότι «και στη χώρα μας πρέπει να πάρει τέλος η ιστορία των μονοκομματικών κυβερνήσεων». Γαλάζια στελέχη συνομιλώντας με την ΑΥΓΗ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να «διαλύσει τις υπόνοιες περί θεσμικότητας α λα καρτ». 

Εστιάζουν δε στην αντίφαση ότι ο πρωθυπουργός απορρίπτει την προοπτική πρόωρης προσφυγής στην κάλπη για λόγους θεσμικής τάξης, εξηγώντας ωστόσο ότι μια πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου κινείται προς αντιθεσμική κατεύθυνση. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε κλείσει, πριν λίγους μήνες, το παράθυρο της τροποποίησης του εκλογικού συστήματος επικαλούμενος τη θεσμική του προσήλωση.

Μεταρρυθμιστική ορμή με το βλέμμα στην επιχειρηματική ελίτ

Οι αναφορές Μητσοτάκη στο πλούσιο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο αποσκοπούν στον καθησυχασμό μέρους της επιχειρηματικής ελίτ

Η επιλογή του πρωθυπουργού να βάλει φραγμό στην εκλογολογία απορρέει από το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένει ένα τμήμα της επιχειρηματικής κοινότητας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στο πλούσιο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο σε συνδυασμό με τη συνέχιση της «μεταρρυθμιστικής ορμής» αποσκοπούν στον καθησυχασμό μέρους της επιχειρηματικής ελίτ. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός λαμβάνει το «ρίσκο της σταθερότητας» με την προσδοκία να βελτιωθεί η κυβερνητική εικόνα προς την κοινωνία.

Στο Μαξίμου δεν παραβλέπουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται στο οικονομικό-ενεργειακό σκέλος, στη σκιά μάλιστα της εκτόξευσης του πληθωρισμού στη ζώνη του 12%. Προσδοκούν ωστόσο στην «αφύπνιση» της Ε.Ε. τους επόμενους μήνες προκειμένου μέχρι την άνοιξη να έχει θεσπίσει και θέσει σε λειτουργία εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων.  

Όσο όμως η Ε.Ε. κινείται με ρυθμούς χελώνας, το άγχος στην κυβέρνηση διογκώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός αντιΝ.Δ. μετώπου. Στο γαλάζιο ραντάρ έχουν τεθεί τα ευρήματα των εξαμηνιαίων τάσεων της ΜRB με αιχμή το γεγονός ότι το 40,5% δηλώνει ότι θα ενοχληθεί αν κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ., έναντι 37,3% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: