28.7.22

Στη Βουλή το θέμα των παρακολουθήσεων...


...μετά την κατακραυγή.
Ανδρουλάκης: Δουλειά των μυστικών υπηρεσιών να μας πουν ποιοι μας παρακολουθούν...

Εξηγήσεις καλείται να δώσει αύριο, Παρασκευή, η ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ και η κυβέρνηση για τις μυστικές παρακολουθήσεις μετά και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε προχθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο οποίος κατήγγειλε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου απ' το λογισμικό παρακολούθησης Predator...

Κι ενώ απ' την πρώτη στιγμή τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησαν εξηγήσεις στη Βουλή, μόλις σήμερα ο πρωθυπουργός εδέησε να ασχοληθεί με το μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και να ζητήσει σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε μια καταφανή προσπάθεια να εμφανιστεί ευαισθητοποιημένος διαρρέοντας παρέμβαση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής.

H συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών αύριο, Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι και σε αυτήν θα κληθούν προς ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στη σκιά της συζήτησης στη Βουλή, σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη που αφορά τις μυστικές παρακολουθήσεις προσώπων και δη δημοσιογράφων στη χώρα, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ανδρουλάκης: Δουλειά των μυστικών υπηρεσιών να μας πουν ποιοι μας παρακολουθούν


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση CRETA ο Ν. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Αν αυτή την καταγγελία την είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ή ένας πρώην πρωθυπουργός, τι θα είχε γίνει σήμερα;»
Αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σημείωσε ότι «αυτό που περιμένω από την ελληνική δικαιοσύνη και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι να εντοπίσουν ποιος είναι αυτός που υπονομεύει τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος».  

«Δεν πληρώνουμε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας ούτε για να μας παρακολουθούν, ούτε για να μας πουν ότι δεν μας παρακολουθούν. Τις πληρώνουμε για να μας πουν ποιοί προσπαθούν να μας παρακολουθούν. Αυτή είναι η ουσία της αυριανής συζήτησης και της προσπάθειας που θα καταβάλλουμε ως παράταξη το επόμενο διάστημα. Ποιοί είναι αυτοί που είχαν το θράσος και νιώθουν ισχυροί να έχουν τέτοιες πρακτικές στη χώρα μας» υπογράμμισε.

«Τα  πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και τα μέσα να καταλάβουν ότι αυτό δεν αφορά εμένα, αφορά τη Δημοκρατία μας. Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται. Τα κόμματα κάποτε είναι ισχυρά και άλλοτε ανίσχυρα. Αυτό που μένει είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας, η Διαφάνεια, η δυνατότητα κάθε πολίτη να ζει σε ένα περιβάλλον δικαιοσύνης» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Δεν γίνεται μεταξύ 27 χωρών στην Ε.Ε. και 701 ευρωβουλευτών, να έχουν ελεγχθεί πάνω από το 1/3 και να εντοπίζεται κάτι τέτοιο σε έναν ευρωβουλευτή της Ελλάδας. Δεν είναι προσωπικό. Είναι θέμα Δημοκρατίας και σεβασμού της πατρίδας μου και του λαού μας, να μάθει ο κόσμος την αλήθεια και να μην φοβάται ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο στον οποιονδήποτε» είπε ακόμα και τόνισε σε άλλο σημείο αναφερόμενος σε αυτόν που ενορχήστρωσε την απόπειρα παρακολούθησής του: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να τιμωρηθεί». 

Εντείνει την πίεση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Το ζήτημα της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ χοντρό για να ‘’θαφτεί’’» τόνισε απ' το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

«Τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης, προφανώς, βρίσκονται …σε ύπνωση. Σήμερα, τελικώς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως ζητήσαμε με γραπτό αίτημά μας, προκειμένου να κληθούν οι αρμόδιες ΕΥΠ και ΑΔΑΕ και να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα σημαντικά ερωτήματα που εγείρονται, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό. Εμείς θέτουμε αυτά τα ερωτήματα στο ‘προσκήνιο’ και όχι στο ‘παρασκήνιο’. Γιατί, η υπόθεση αυτή μας αφορά όλους και το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να θορυβηθεί που τέτοια φαινόμενα επιτρέπονται στην ‘θωρακισμένη’ Δημοκρατία μας και αποτελούν, μάλιστα, «κοινό μυστικό», τόνισε κατά την παρέμβασή της στη Βουλή, η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη.


Τροπολογία από ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΔΑΕ

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα έρθει απολογούμενη στη Βουλή για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών και πολιτικών», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέχεια της τροπολογίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για να καταργηθεί η διάταξη που δεν επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με παρακολούθηση που έχουν υποστεί».

Στη δήλωσή του αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού. Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παπαδημητρίου θεωρεί αυτονόητο πως οι πολιτικοί αρχηγοί παρακολουθούνται ακόμα και από ξένες δυνάμεις λες και η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο κ. Μητσοτάκης αντιδρά με τεράστια και ενοχική καθυστέρηση, μετά το αίτημα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εδώ και μήνες γνωρίζουμε ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης παρακολουθούνταν με το λογισμικό Predator. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα έρθει απολογούμενη στη Βουλή για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών και πολιτικών.
Περιμένουμε από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, να ψηφίσουν την τροπολογία που καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να καταργηθεί η διάταξη που δεν επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με παρακολούθηση που έχουν υποστεί».

Οι βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος, Χαρούλα Καφαντάρη, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μάριος Κάτσης και Αναστασία Γκαρά, στην αιτιολογική τους έκθεση επισημαίνουν: «Με έκτακτη τροπολογία καταργήθηκε απολύτως και σε κάθε περίπτωση η αρμοδιότητα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να γνωστοποιεί τη λήψη του μέτρου της άρσης του απορρήτου, μετά τη λήξη του, ακόμη και αν δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε, στις περιπτώσεις που η λήψη του έγινε κατ' επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας (άρθρο 3 ν. 2225/1994).
»Η διάταξη έχει κατακριθεί ως ασύμβατη με το άρθρο 19 παρ. 1 του Συντάγματος (προστασία απορρήτου των επικοινωνιών), με το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και με το άρθρο 7 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής).

»Η επαναφορά σε ισχύ και βελτίωση του προϋφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που καθιέρωνε υψηλότερου βαθμού εγγυήσεις κατά τη διαδικασία άρσης απορρήτου που διενεργούνταν από κρατικές αρχές για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι απολύτως επιβεβλημένη. Ήδη, στη δημόσια σφαίρα έχουν καταγγελθεί παρακολουθήσεις είτε από κρατικές αρχές, είτε από ιδιώτες, που κατέχουν εξοπλισμό και λογισμικά παρακολούθησης».







Δεν υπάρχουν σχόλια: