Προεκτάσεις που αγγίζουν άμεσα τον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη έχει πάρει, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η υπόθεση πολιτογράφησης του... Τούρκου διεθνώς καταζητούμενου Γιασάμ Αγιαβέφε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνος για την πολιτογράφηση ο Αδ. Γεωργιάδης είχε διαβεβαιώσει μέσω συστατικής επιστολής του ότι ο Αγιαβέφε είναι επιχειρηματίας διεθνούς εμβέλειας, πράγμα που κατά τον ίδιο αποδεικνυόταν και από το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του «Forbes». Οπως αποδεικνύεται ωστόσο, ο Αδ. Γεωργιάδης έλεγε ψέματα.
Από την έρευνα του Documento προέκυψε ότι ο Τούρκος δεν υπήρξε ποτέ στη σχετική λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Αντιθέτως το «Forbes» έχει μια αναφορά στο όνομά του, η οποία σχετίζεται με ύποπτη σύμφωνα με δημοσιογράφους, επιχειρηματική δραστηριότητά του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με άλλα λόγια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων όχι απλώς εγγυήθηκε για κάποιον τον οποίο δεν είχε συναντήσει ποτέ, όπως ο ίδιος δήλωσε, αλλά απλώς είχε πληροφορηθεί για τις δωρεές του προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την εκκλησία, αλλά ενώπιον του κράτους, του συναδέλφου του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ψευδώς ότι ήταν στη λίστα του «Forbes». Πάντως σε επικοινωνία του Documento μαζί του ο υπουργός Ανάπτυξης όχι απλώς δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει το θέμα αλλά επί λέξει σημείωσε: «Η έκδοση ιθαγένειας είναι θέμα του υπουργείου Εσωτερικών», ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι της ευθύνης στον Μ. Βορίδη.
Η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν τελικά στην πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε προκαλεί πλείστα ερωτήματα. Πλέον έκθετος είναι πέραν αμφιβολίας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εμφανίζεται να έχει παραπλανήσει τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο βέβαια και την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία παρείχε την τελική έγκριση για την τιμητική πολιτογράφηση. Στην πραγματικότητα, ο Γιασάμ Αγιαβέφε δεν υπήρξε ποτέ στη γνωστή λίστα του «Forbes». Η μοναδική αναφορά που γίνεται από το γνωστό περιοδικό στο όνομά του είναι ένα δημοσίευμα με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2020, το οποίο αναφέρεται σε επένδυση του Τούρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα εταιρικό σχήμα με το όνομα Lanistar, στο οποίο μια από τις εταιρείες του Αγιαβέφε ήταν κύριος επενδυτής. Η Lanistar εμφανιζόταν να έχει αγοραία αποτίμηση περίπου 189 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο του επιχειρηματικού ρεπορτάζ Τζέιμς Χαρλ, η αποτίμηση της Lanistar δεν ήταν αυτή που η ίδια υποστήριζε. Μάλιστα, όπως ανέφερε, στελέχη της Lanistar επικοινωνούσαν με δημοσιογράφους ζητώντας τους να αλλάξουν τα ρεπορτάζ που είχαν γράψει για το υποτιθέμενο τίμημα.
Ο Γιασάμ Αγιεβέφε δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στη λίστα του «Forbes». Το περιοδικό έχει μόνο και μια αναφορά στο όνομά του, που σχετίζεται με επιχειρηματική του δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που χαρακτηρίζεται μάλιστα ύποπτη.
Πέραν αυτών, το Documento καταθέτει μια σειρά από προβληματισμούς που καταδεικνύουν πιθανώς μεθόδευση ώστε κάποιος, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε ως επιχειρηματίας του τζόγου στα κατεχόμενα και στην Τουρκία και διώχτηκε για σχετιζόμενες με αυτό παρανομίες, να γίνει Ελληνας, αποκτώντας τα δικαιώματα πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Αγιαβέφε συνελήφθη, όπως είναι γνωστό, για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος που είχε εκδώσει εναντίον του η Τουρκία τον Μάρτιο του 2019.
Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι πρέπει να εκδοθεί στη γειτονική χώρα ώστε να εκτίσει ποινή που του είχε επιβληθεί. Τον Αύγουστο ωστόσο ο Αγιαβέφε κρίθηκε από αρμόδιο γραφείο της Θεσσαλονίκης πρόσφυγας και του χορηγήθηκε άσυλο. Ένα μήνα μετά, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Άρειος Πάγος διέταξε με απόφασή του να μην εκδοθεί. Οι αποφάσεις αυτές βασίστηκαν σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος ήταν διωκόμενος από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επομένως δεν έπρεπε να παραδοθεί στις τουρκικές αρχές, αφού η δίκαιη αντιμετώπισή του από αυτές δεν θα ήταν εξασφαλισμένη.
Ερωτήματα για τη Δικαιοσύνη
Το Documento αναζήτησε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση ζητώντας από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή από τη Δικαιοσύνη και τον συνήγορο του Αγιαβέφε, περισσότερες πληροφορίες. Όπως πληροφορηθήκαμε ωστόσο, κανένας δεν έχει τους φακέλους ούτε θυμάται τους μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του Τούρκου. Προκύπτει ωστόσο ότι αιτία της χορήγησης ασύλου και τελικά της μη έκδοσης του Αγιαβέφε στην Τουρκία ήταν η διαμάχη του με κάποιον Σεντάτ Πεκέρ. Πρόκειται για Τούρκο, ο οποίος χαρακτηρίζεται μαφιόζος και μάλιστα έχει εκτίσει προ 25ετίας ποινή φυλάκισης ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Πεκέρ έχει ταχτεί τελευταία κατά του Ερντογάν, δηλώνοντας ακόμη και ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρώην πρόεδρος του κόμματος του Τούρκου προέδρου (AKP) Μπιναλί Γιλντιρίμ εμπλέκεται σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Για λόγους ωστόσο που δεν έχουν καταστεί σαφείς η ελληνική Δικαιοσύνη του χορήγησε άσυλο. Εξάλλου, σύμφωνα και με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο πολιτογραφημένος Ελληνας «έχει στοχοποιηθεί από άτομο με το όνομα Σεντάτ Πεκέρ φιλικά προσκείμενο στην τουρκική κυβέρνηση και με διασυνδέσεις και επιρροή κατά τους ισχυρισμούς του στον Πρόεδρό της».
Φαίνεται δηλαδή πως η ελληνική Δικαιοσύνη αποδέχτηκε πλήρως τον ισχυρισμό του Αγιαβέφε και έκρινε ως αληθές γεγονός ότι ο Πεκέρ γνωρίζοντας ότι ο Αγιαβέφε τάσσεται κατά του Ερντογάν, ασκεί σε βάρος του πιέσεις και απειλές προκειμένου να του αποσπά χρήματα για να μην κινδυνεύσει η ζωή του και χάσει την περιουσία του. Το γεγονός είναι απολύτως αντιφατικό δεδομένου ότι ο Πεκέρ τάσσεται κατά του Ερντογάν, εκβιάζοντάς τον ανοικτά με βίντεο που αναρτά στο κανάλι του στο YouTube, γεγονός στο οποίο έχουν αναφερθεί κατά καιρούς και ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Αναστατωμένος ο Πειραιώς
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές της Μητρόπολης Πειραιά, εμφανώς αναστατωμένος εξαιτίας της δράσης του Γιασάμ Αγιαβέφε στην κατεχόμενη Κύπρο, για την οποία δεν γνώριζε τίποτε, εμφανίζεται ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος απέστειλε τη δεύτερη συστατική επιστολή η οποία αξιοποιήθηκε ώστε ο Τούρκος διεθνώς καταζητούμενος να πολιτογραφηθεί. Ο Σεραφείμ διαμαρτυρήθηκε μεσοβδόμαδα δικαίως για ρεπορτάζ του Documento σύμφωνα με το οποίο ο Άρειος Πάγος χαρακτήρισε χριστιανό τον Τούρκο αφού εκείνος τον είχε βαπτίσει, δίνοντάς του το όνομα «Λεωνίδας». Προκύπτει ωστόσο ότι η βάφτισή του έγινε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία κρίνει μεταξύ άλλων ότι ο Αγιαβέφε είναι χριστιανός το θρήσκευμα, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελούσε κίνδυνο αν επέστρεφε στην Τουρκία.
Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι ο μητροπολίτης είχε δίκιο και ότι ο Τούρκος όταν παρουσιάστηκε στον Αρειο Πάγο δήλωσε μεν χριστιανός, δίχως όμως να έχει βαπτιστεί και χωρίς ακόμη να έχει ξεκινήσει η κατήχησή του. Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από έγγραφα που εξασφάλισε το Documento, o Αγιαβέφε βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος τον Μάιο του 2020 στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Καραβά και κατόπιν παντρεύτηκε στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιά και βάπτισε τα παιδιά του στην Αγία Τριάδα.
Καθίσταται σαφές ότι όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με το θρήσκευμα του Αγιαβέφε είναι μεταγενέστερες της απόφασης με την οποία του χορηγήθηκε άσυλο, αλλά και αυτής του Αρείου Πάγου με την οποία αποφασίστηκε να μην εκδοθεί στην Τουρκία. Πάντως, παρότι σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιά αναφέρεται ως νονός του Τούρκου ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά Ιωσήφ Βουράκης, εκείνος το διέψευσε στο Documento δηλώνοντας ότι είναι ο κουμπάρος του. Ως ανάδοχος του Αγιαβέφε εμφανίζεται αντιθέτως κάποιος Παναγιώτης Καφανταρίδης.
Εμφανιζόταν ως Έλληνας
Ακόμη ένα ερώτημα, που ασφαλώς πρέπει να απαντηθεί, είναι γιατί χρειαζόταν ο Αγιαβέφε να λάβει την ελληνική ιθαγένεια από τη στιγμή που είχε χαρακτηριστεί πρόσφυγας και επομένως είχε ταξιδιωτικά έγγραφα και δεν κινδύνευε με έκδοση στην Τουρκία, αλλά και γιατί εμφανιζόταν ως Eλληνας χωρίς να είναι. Οπως προκύπτει από στοιχεία αναρτημένα στη Διαύγεια, ο Τούρκος ήδη από το 2020, όταν ίδρυσε στην Ελλάδα την εταιρεία Milaya Capital Limited Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, ήταν κάτοχος διαβατηρίου και ΑΦΜ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούσε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να ταξιδέψει εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν, πρακτικά δηλαδή μεταξύ άλλων και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το παράδοξο είναι ότι ο Τούρκος ήδη από το 2020 στα έγγραφα σύστασης της εταιρείας του εμφανίζεται ως κάτοχος ελληνικής ιθαγένειας. Φαίνεται δηλαδή να είναι Ελληνας τουλάχιστον δύο χρόνια προτού λάβει τιμητικά την ιθαγένεια.
Στην περίπτωση του Αγιαβέφε το ερώτημα δεν αφορά γιατί είναι κάτοχος διαβατηρίου, αφού κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί δεδομένου ότι είχε λάβει άσυλο, αλλά γιατί δηλώνεται ως Ελληνας ενώ δεν είναι. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Documento ότι όποιος τελεί υπό καθεστώς πρόσφυγα μπορεί ασφαλώς να έχει προσφυγικό διαβατήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να εμφανίζει ελληνική ιθαγένεια.
Είναι σαφές δηλαδή ότι το 2020 ο Γιασάμ Αγιαβέφε δεν ήταν Ελληνας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να δηλώνεται ως τέτοιος στα επίσημα μητρώα του ελληνικού κράτους. Τι έχει συμβεί λοιπόν και ο άνθρωπος για τον οποίο εγγυήθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης εμφανιζόταν ως Ελληνας από το 2020; Πρόκειται περί κάποιας μεθόδευσης μέσω της οποίας ενδεχομένως να εξασφάλιζε ευνοϊκότερη μεταχείριση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για κάτι άλλο; Σύμφωνα με όσα μετέφεραν πάντως στο Documento οι ίδιες πηγές, δεν προκύπτει ότι ο Αγιαβέφε το 2020 ήταν Ελληνας. Εξάλλου, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κάποιος θα μπορούσε να συστήσει εταιρεία στην Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι Ελληνας ή ξένος.
Όπως πληροφορείται το Documento, ο Τούρκος κατείχε πράγματι την περίοδο εκείνη διαβατήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως πρόσφυγας, αλλά ως υπηκοότητα έπρεπε να αναφέρεται αυτή η οποία κατείχε την περίοδο εκείνη. Πάντως όχι την ελληνική. Υπενθυμίζεται ότι ο Αγιαβέφε τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τρεις ιθαγένειες, πλην της ελληνικής, αφού κατά καιρούς έχει εμφανιστεί ως Τούρκος, ως Σέρβος και ως κάτοχος ιθαγένειας της Δομινικανής Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι αποδίδουν σε λάθος το γεγονός ότι στο έγγραφο σύστασης της εταιρείας του στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο αναγράφεται ως Ελληνας. Σύμφωνα και με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο Τούρκος έχει πια όχι απλώς πολιτογραφηθεί αλλά και ορκιστεί Ελληνας πολίτης, διαδικασία η οποία βέβαια χαρακτηρίζεται τυπική. Για την ιστορία πάντως η Προεδρία της Δημοκρατίας, στην οποία απευθυνθήκαμε εκ νέου, δεν απάντησε οτιδήποτε επί του θέματος...
Μάριος Αραβαντινός
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου